Οι ξενιτεμένοι του χθες είναι οι μετανάστες του σήμερα

    Οι ξενιτεμένοι του χθες, είναι οι μετανάστες του σήμερα

Τον τελευταίο καιρό, μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων διέμενα σε πρόχειρο καταυλισμό πάνω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Άνθρωποι διωγμένοι και κυνηγημένοι από τους τόπους τους, είτε εξαιτίας της εξαθλίωσης είτε των πολέμων που έκαναν οι «πολιτισμένοι» δυτικοί. Ήταν όσοι γλίτωσαν από τους πυροβολισμούς των συνοριοφυλάκων της Frontex ή τον διαμελισμό από τις νάρκες στον Έβρο, την επίθεση από φασίστες στην εθνική ή τον πνιγμό στο Αιγαίο.

Στις αρχές Ιουνίου οι μετανάστες βρέθηκαν στο στόχαστρο μερίδας ντόπιων που δημιούργησαν μία ρατσιστική «επιτροπή κατοίκων», υποκινούμενη από τους επιχειρηματίες και καταστηματάρχες και βιλοκατόχους της περιοχής, οι οποίοι όχι μόνο απαιτούσαν να δοθεί λύση αλλά και την υπέδειξαν επιτιθέμενοι στους μετανάστες, θεωρώντας ότι τους χαλούν την καλοκαιρινή τουριστική τους μόστρα. Η «λύση» η οποία είχε ήδη αποφασιστεί ένα μήνα πριν, σε συνάντηση υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ., βουλευτή του Πασόκ και τοπικών αρχόντων, δόθηκε εν τέλει από την αστυνομία, που διέλυσε στις 9 Ιουνίου τον καταυλισμό, συλλαμβάνοντας βίαια πάνω από 90 ανθρώπους, τραυματίζοντας πολλούς και καταδιώκοντας εκατοντάδες πάνω στα βουνά.

Σημαντικό πλήθος διωγμένων μεταναστών από την Ηγουμενίτσα, έχει καταφύγει στα Γιάννενα, ζώντας σε συνθήκες άθλιες, μετακινούμενοι συνεχώς στα όρια της επιβίωσης.

Κι αν υποτίθεται ότι οι μετανάστες με την παρουσία τους ταράζουν τον φιλήσυχο ύπνο κάποιων και ρίχνουν την αξία των περιουσιών τους, ας μην ξεχνάμε πριν – το λιγότερο- 50 χρόνια, ήταν οι γονείς μας αυτοί που η παρουσία τους ήταν ενοχλητική στις πιο «προηγμένες» χώρες.
Για ακόμα μία φορά ο ρατσισμός είναι για το κεφάλαιο ένα όπλο που το χειρίζεται με μαεστρία. Πετυχαίνοντας έτσι να κρατάει την εργατική δύναμη των μεταναστών φθηνή, τους ίδιους αποκομμένους από τη γηγενή, νόμιμη εργατική τάξη (που ούτως ή άλλως η ταξική της αλληλεγγύη έχει πάει από καιρό για ψώνια), χρησιμοποιώντας το όπλο του αυτό ως μοχλό πίεσης για να δυσχεραίνει τη θέση όλων των εργατών. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παρανομία τους, βολεύει πολλούς, είτε είναι μικρά, είτε μεγάλα αφεντικά. Ξέρουμε όμως ακόμα ότι ο ταξικός αγώνας ή θα είναι κοινός ή ανύπαρκτος. Η νομιμοποίηση των μεταναστών είναι μία κίνηση στροφής του μοχλού προς την αντίθετη μεριά, κόντρα στη φορά που μέχρι τώρα ασκούνταν η πίεση.

Για ακόμα μία φορά το κράτος και η αστυνομία κάνανε τη δουλειά τους. Δημιούργησαν, δηλαδή, το κατάλληλο περιβάλλον ώστε ο ρατσιστικός όχλος, να μετατρέψει τα ξενοφοβικά του προτάγματα σε πράξη.

Οφείλουμε να εμποδίσουμε οι μετανάστες να γίνουν στόχος «ντόπιων», που υποκύπτουν και αποδέχονται την κρατική προπαγάνδα, η οποία τους παρουσιάζει σαν μόνιμη αιτία των δεινών που στην πραγματικότητα προκαλούν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις.

Οφείλουμε να εμποδίσουμε να γίνουν οι μετανάστες βορά στην βία των κατασταλτικών μηχανισμών.

Οφείλουμε να στηρίξουμε, πολιτικά και υλικά, τους μετανάστες που ήδη βρίσκονται ή βρέθηκαν στην πόλη ή οπουδήποτε αλλού.

    Υποσημείωση: και για να προλάβουμε όλους όσους εθελοτυφλώντας, διαχωρίζουν τον έλληνα μετανάστη του παρελθόντος από το μετανάστη του σήμερα, επικαλούμενοι τη «νομιμότητα» των ελλήνων τότε, να θυμίσουμε πως ο όρος «λάθρα μετανάστευση» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για τους έλληνες στην Αμερική, Καναδά κτλ… αυτή η αναφορά είναι απλά μια υπενθύμιση κι όχι αποδοχή από την πλευρά μας αυτών των διαχωρισμών.

    Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών άνευ όρων

    Κατάληψη Αντιβίωση, Antifa[i], Ταπί και Ψύχραιμοι, ΕΣΕ Ιωαννίνων, Αλληλέγγυοι/ες

    Γίνεται σύλλογη τροφίμων, φαρμάκων ρουχισμού κ.α. στο χώρο της κατάληψης Αντιβίωση (Μπελογιάννη και Παπανδρέου) || Δευτέρα-Τετάρτη 18:00-20:00

This entry was posted in Κείμενα-αφίσες της ΕΣΕ and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *