Οι απολύσεις πίσω θα παρθούν και οι διανομείς του Piazza θα επαναπροσληφθούν

    Το τελευταίο διάστημα στην επιχείρηση fastfood-κρεπερί PIAZZA del CAFFE στην περιοχή του Κουρμανιού, εντείνονταν οι διαφορές μεταξύ της εργοδοσίας και των διανομέων της επιχείρησης . Ο εργοδότης της επιχείρησης με την πλήρη συναίνεση του υπευθύνου, αποφάσισε να προβεί σε τέσσερις απολύσεις διανομέων.
    Αυτή η κίνηση αποτελεί την κορύφωση της διαμάχης με την συγκεκριμένη εργοδοσία, κίνηση η οποία είχε επαναληφθεί στο παρελθόν όταν οι διανομείς είχαν αποφασίσει να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην απεργία την ημέρα της Πρωτομαγιάς του 2011.
    Ο εν λόγω εργοδότης το τελευταίο διάστημα αόριστα, έκανε λόγο για αναδιάρθρωση του μαγαζιού και πιθανή μετατροπή του σε καφετέρια ή αναψυκτήριο που θα διανέμει μόνο καφέ, όπως και για ενδεχόμενες απολύσεις (και διανομέων αλλά και πωλητών) και αδυναμία πληρωμών του προσωπικού λόγω της κρίσης και μείωσης της δουλειάς. Να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται στην συγκεκριμένη επιχείρηση.
    Με τα παραπάνω προσχήματα ενημέρωσε τους διανομείς ότι θα απολυθούν τέσσερις εξ αυτών. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι γνώριζαν το λόγο των απολύσεων ο οποίος ήταν η εν γένει στάση τους στην επιχείρηση. Μέλη συνδικαλιστικής οργάνωσης, διεκδικούσαν συνεχώς τα νόμιμα δικαιώματα τους και με συνεχείς συγκρούσεις με τον εργοδότη τους αλλά και με απεργίες (1-5-2010, 1-5-2011, 1-5-2012, 11-7-2012).
    Στις αόριστες συζητήσεις με τους διανομείς, όταν του ανέφεραν συνεχώς τις επιφυλάξεις τους για τον λόγο των επικείμενων απολύσεων, την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ή πιθανή μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της επιχείρησης έκανε λόγο για μελλοντική πρόσληψη ατόμων που θα δουλεύουν με 2 και 3 ευρώ την ώρα, εργαζόμενους κάτω των 25 ετών που θα δημιουργούν «λιγότερα προβλήματα». Οι συνάδελφοι διανομείς του τόνισαν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα διεκδικήσουν πίσω τις δουλειές τους. Ο εργοδότης ανένδοτος απειλούσε : «κάντε ό,τι θέλετε», «θα αλλάξω το μαγαζί», «θα κάνω ό,τι θέλω» κτλ. Παράλληλα στην επιχείρηση διανομείς ζητούσαν δουλειά διότι η επιχείρηση ζητούσε διανομείς! Οι εργαζόμενοι απέργησαν στις 11-7-2012 διεκδικώντας την παραμονή τους ενημερώνοντας δημόσια τις επιφυλάξεις και προθέσεις τους. Στις 16-7-2012 ο εργοδότης έκανε πράξη τις αποφάσεις του, απολύοντας τέσσερις διανομείς (αλλά κανέναν πωλητή όπως είχε αναφέρει). Όταν οι απολυμένοι διανομείς πήγαν να πάρουν τις απολύσεις τους δεν έγινε δεκτό το αίτημα τους να διατηρήσουν τα νόμιμα δικαιώματα και τις νόμιμες επιφυλάξεις τους. Παρά τη νομική ενημέρωση που του έγινε, επιβεβαιώνοντας το νόμιμο δικαίωμα των διανομέων, άρχισε πάλι τις απειλές : «αν δεν υπογράψετε με τον τρόπο μου δε θα πάρετε τις νόμιμες αποζημιώσεις σας και τις μισθοδοσίες που σας χρωστάω», «κάντε ό,τι θέλετε, διεκδικήστε αν νομίζετε πίσω τις δουλειές σας, εγώ θα αλλάξω το όνομα του μαγαζιού, το Α.Φ.Μ., την ιδιοκτησία κτλ.»
    Τελικά μετά από 4 μέρες ο εργοδότης επέδωσε τις απολύσεις. Οι διανομείς που παρέμειναν στην επιχείρηση δέχτηκαν και αυτοί την οργή του εργοδότη, από
    την μη συναίνεση των υπολοίπων και ήδη μειώθηκε το μεροκάματο τους και ματαιώθηκε η «υπόσχεση» για ωράριο πλήρους απασχόλησης. Μέσα στον επόμενο 1.5 μήνα, ισάριθμο προσωπικό έχει πάρει τη θέση των 4 που απολύθηκαν, το μαγαζί δεν έχει αλλάξει ολωσδιόλου τον τρόπο λειτουργίας του, απλά ξεφορτώθηκε τους 4 από τους 6 αγωνιστικούς υπαλλήλους και ετοιμάζεται και για τους εναπομείναντες δύο. Οι απολυμένοι από την μεριά τους, κάνοντας πράξη και αυτοί τα λεγόμενά τους, προέβησαν σε αγωγή εναντίον της επιχείρησης για καταχρηστικές απολύσεις, διεκδικώντας δεδουλευμένα καθώς και την επαναπρόσληψή τους.
    Πλέον είναι σίγουρο. Δεν υπάρχουν επιφυλάξεις. Οι απολύσεις είναι εκδικητικές για την συνδικαλιστική στάση και δράση των εργαζομένων και για την άρνηση τους να συναινέσουν στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις του εργοδότη. Κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων βρέθηκε αντιμέτωπος με την πλήρη συντροφικότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα των διανομέων της επιχείρησης.
    Θα μας βρει μπροστά του…
    ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ
    ΝΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
    ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
    Πρωτοβάθμιο Σωματείο
    Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων
    dianomeis_ioannina@yahoo.gr
This entry was posted in Εργατικές ειδήσεις and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *