ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Όταν τη νύχτα της 25ης Γενάρη, με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν κάποιοι που φώναζαν οτι οι ελπίδες δεν αγοράζονται με ψήφους αλλά κατακτιούνται με αγώνες, χαρακτηρίστικαν ως ¨κινδυνολόγοι¨, ¨κολλημένοι αναρχικοί¨ ή ακόμη και ¨υπερασπιστές της τρόικας¨. Οι νέοι διαχειριστές της εξουσίας όμως, κάθε άλλο παρά τους διαψεύδουν στην πράξη. Ούτε η επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 €, ούτε οι συλλογικές συμβάσεις, ούτε οι συντάξεις και το επίδομα ανεργίας δείχνουν να δρομολούγονται μέχρι τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέψουν. Η λέξη ¨αργότερα¨ είναι η νέα καραμέλα των υπουργών και η αοριστολογία έχει γίνει το όπλο όσων τους υπερασπίζονται.

Απ΄ότι φαίνεται όμως, οι κυβερνώντες δεν eseioanninon.squat.grleaf graphicπροτίθενται να αλλάξουν ούτε τα μέτρα που καταστρατηγούσαν εργατικές κατακτήσεις και εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα και δεν έχουν καμιά σχέση με τα δημοσιονομικά, το χρέος και την ΕΚΤ. Διατηρούν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα. Ένα μέτρο που χτυπά το δικαίωμα των εμποροϋπαλλήλων στην ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο. Ένα μέτρο που ήταν κύριο αίτημα των ιδιοκτητών μεγάλων αλυσίδων και πολυεθνικών. Ένα μέτρο που συνάντησε πανελλαδικά έντονες αντιδράσεις και στο κάτω-κάτω δεν λειτούργησε ποτέ αποτελεσματικά ούτε καν με καπιτιλιστικούς όρους.

Είναι σαφές, η συνέχιση του ανοίγματος των μαγαζιών τις Κυριακές, αποτελεί συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Αγνοεί τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, βάζοντας μπροστά τα αφεντικά και τα συμφέροντά τους. Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, οσο κι αν πουλάει επικοινωνιακούς τσαμπουκάδες στους δανειστές, παραμένει υποταγμένη στο κεφάλαιο.

Τι πιο εύκολο όμως απο το να κατηγορήσουμε τους άλλους για τα δεινά τα οποία βιώνουμε; Τι πιο συνηθισμένο απο το να κατακεραυνώσουμε ξανά όσους κυβερνούν; Η αλήθεια είναι οτι δεν γίνεται στις μέρες μας να τρέφουμε αυταπάτες για τον ρόλο του κρατικού μηχανισμού και τους διαχειριστές του. Ούτε το αριστερό παρελθόν, ούτε τα εκλογικά ποσοστά θα τους εμποδίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν και οι προκάτοχοί τους: να υποτιμήσουν κι άλλο την εργατική δύναμη και την ζωή μας. Σημασία όμως έχει τι κάνει η εργατική τάξη απέναντι σε όλα αυτά. Ο αγώνας για την μη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, των συνδικάτων και των καταναλωτών. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή της-όπως ακριβώς και πρίν, έτσι και τώρα- είναι η οργανωμένη ταξική αντίσταση στους χώρους δουλειάς. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των σωματείων και η ριζοσπατικοποίηση των διεκδικήσεων, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των εργαζομένων, η ανυπακοή στους αντεργατικούς νόμους είτε αυτοί ονομαστούν μνημονιακοί είτε όχι, η άρνηση της κατανάλωσης τις Κυριακές και η απεργία.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε ενα ¨φιλεργατικό¨ πρόγραμμα το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει. Ποτέ δεν μας χαρίστικε τίποτα, ποτέ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε περισσότερα. Δεν υπερασπιζόμαστε την κυρικάτικη αργία επειδή την εξήγγειλε η κυβέρνηση και δεν τήρησε την υπόσχεσή της. Την υπερασπίζόμαστε γιατι δεν χαρίζουμε ούτε λεπτό απο τον ελέυθερο χρόνο και την ξεκούρασή μας, για να κερδίσουν τα αφεντικά. Γιατί δουλεύουμε ήδη αρκετές ώρες για ψίχουλα. Γιατί αν δεν αντισταθούμε τώρα, το μέτρο θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και σε αυτούς που τώρα αδιαφορούν ψωνίζοντας τις Κυριακές. Γιατί ο ανταγωνισμός και η ανάπτυξη χτίζεται πάνω στην λεηλασία της ζωής μας. Γιατι εν τέλει, δεν θα χορεύουμε στον ρυθμό που μας βαράνε το Κράτος και τα αφεντικά!

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΑΠΕΡΓΙΑ στον κλάδο του εμπορίου
Συγκέντρωση 11:00 Χ.Τρικούπη & Μ.Αγγέλου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ Ιωαννίνων eseioanninon.squat.gr142585-555

This entry was posted in Απεργίες. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *