Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #120 από το μπλογκ της ΕΣΕ-Αθήνας

Μία νέα τοπική της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης,δημιουργήθηκε πριν απόλίγες ημέρες στην Ημαθία. Στο κείμενο ίδρυσης της η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ημαθίας, επί λέξη αναφέρει: ΕΜΕΙΣ, οι εργάτες κι εργάτριες στα εργοστάσια και στη γη, δασκάλες-οι σε σχολειά, γραφιάδες κι επιστήμονες, πωλήτριες-τες, σερβιτόροι-τες, άνεργες-οι κι επισφαλείς, φοιτητές-τριες και νέες-οι, που πουλάμε την εργασία μας και ζούμε την καταπίεση μέσα κι έξω από το χώρο δουλειάς. Εμείς είμαστε που δημιουργούμετα υλικά και πνευματικά αγαθά που θρέφουν φτωχούς και πλούσιους. Ο δικός μας μόχθος χτίζει τα εργοστάσια, ο ιδρώτας μας ποτίζει τα στρέμματα των αφεντάδων της γης, η θέληση μας μορφώνει τα παιδιά ολονών, το δικό μας σώμα στέκεται όρθιο στη φθορά στη γραμμή παραγωγής, στον πάγκο του εμπορικού ή της λαϊκής, στο κομμωτήριο και στο μπαρ, στα κάτεργα της εργασίας του 21ου αιώνα, για να μασουριάζουν τ’ αφεντικά. Κι όσο μένουμε μπόσικοι, τόσο σφίγγουν το λουρί. Μικρότερες αμοιβές, περισσότερη δουλειά, απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, επισφάλεια, δουλειά με την ώρα, ακανόνιστα ωράρια, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, εποπτεία και καταπίεση στο χώρο εργασίας, έντονο σεξισμό και ρατσισμό. Κι όλ’ αυτά γιατί κόντρα στις διεκδικήσεις, τις εξεγέρσεις και τις επαναστάσεις της τάξης μας στήνεται πάντα η ιερή συμμαχία των αφεντικών, του κράτους, των φασιστών, των κομματικών και των συνδικαλιστικών γραφειοκρατών. Το κεφάλαιο – αιώνες τώρα – είναι σε διαρκή αναζήτηση φθηνών εργατικών χεριών και γιαυτό χρειάζεται τις κρίσεις χρέους, τις διαρκείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τους εθνικούς ή διεθνείς πολέμους. Το κράτος από την άλλη μεριά φτιάχνει νόμους για να περιφράξει τον πλούτο μας, και να χειραγωγήσει την εργασία μας. Κι όταν η τάξη μας σηκώνει κεφάλι, στήνει τους μηχανισμούς τρομοκράτησης με δικαστήρια, φυλακίσεις, φασίστες, αστυνομία και στρατό, μέσα κι έξω από τα σύνορα της χώρας, για να κάνει τα χατίρια του κεφαλαίου και να μεγαλώσει έτσι τη σφαίρα της εξουσίας του. Τα κόμματα και οι εργατοπατέρες ακόμα και αυτά με λαϊκό προφίλ συμμετέχουν ή αναπαράγουν τη λεηλασία μας για τη διαχείριση της εξουσίας, καθισμένοι στις καρέκλες καθορίζουν από πάνω τις ζωές μας, και μοιράζονται σαν ύαινες τα προνόμια του κράτους, αρπάζοντας ως αντάλλαγμα κύρος και χρήμα, ξεπουλώντας τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες μας με γαυγίσματα χωρίς δαγκώματα.

Όμως ξέρουμε πως για να συσσωρευτεί κέρδος, οι καπιταλιστές πρέπει να συντηρούν και να επεκτείνουν ασταμάτητα την εκμετάλλευση της εργασίας μας, την εξάντληση των φυσικών πόρων, την υπερκατανάλωση συχνά άχρηστων προϊόντων. Η καπιταλιστική συσσώρευση οδηγεί στην καταστροφή της φύσης, τους πολέμους, την προσφυγιά και την μετανάστευση, την προλεταριοποίηση και τη φτωχοποίηση ολοένα και περισσότερων. Η αποξένωση στην εργασία, ο καταναλωτισμός και η διαφήμιση, μας μετατρέπουν σε άβουλους αλλοτριωμένους ανθρώπους. Η αυταρχικοποίηση της ζωής μέσα κι έξω από την παραγωγή, στηρίζεται και προωθεί το ρατσισμό, το φασισμό, την πατριαρχία, και τον σεξισμό για έναν απλό λόγο: τη διαίρεση μας με σκοπό την κυριαρχία τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και σε μια εποχή που το κεφάλαιο και το κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο κλιμακώνουν την επίθεση εναντίον της τάξης μας, εμείς ως εργαζόμενες κι εργαζόμενοι αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε από την αρχή έναν διαφορετικό συνδικαλισμό, για την οργάνωση των δικών μας αγώνων από τα κάτω. Με βαθιά επίγνωση της ταξικής θέσης και του χρέους μας, στο τώρα και στο μέλλον, εμπνεόμενοι από τους συνδικαλιστικούς και επαναστατικούς αγώνες των εργατών-τριών σε ολόκληρο τον κόσμο, συστήνουμε την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση στην Ημαθία (ΕΣΕ Ημαθίας).

Η ΕΣΕ δεν είναι μία ακόμα κομματική – ”συνδικαλιστική” παράταξη. Στη συνδικαλιστική οργάνωση μας μπορούν να συμμετέχουν, πέρα από πολιτικές, κομματικές, και ιδεολογικές θέσεις, όσοι και όσες, έχουν βαρεθεί τον κομματικό συνδικαλισμό, τους εργατοπατέρες και το ξεπούλημα των αγώνων μας. Οι αποφάσεις μας λαμβάνονται σε συνελεύσεις με άμεση δημοκρατία, και οι αγώνες μας δεν αναθέτονται στα νεκρά διοικητικά συμβούλια παρατάξεων. Στις συνελεύσεις μας οι διαφορετικές απόψεις συνθέτονται σε μεγάλες και όχι σε μικρές πλειοψηφίες του 51%, που καθοδηγούνται από τις κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες και υποτάσσουν κάθε ατομικότητα στο όνομα μιας ψεύτικης “δημοκρατίας”. Είμαστε πρώτα από όλα εργαζόμενοι κι εργαζόμενες που παλεύουμε για το δίκιο μας.

Στην ΕΣΕ λειτουργούμε πέρα από συντεχνιακές λογικές και δεν διακρίνουμε ανάμεσα σε εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε έλληνες και μετανάστες, σε άντρες και γυναίκες. Για τον κόσμο της εργασίας, η ελευθερία δεν νοείται σε ένα περιβάλλον διακρίσεων που γίνονται με βάση τη φυλή, το φύλο, το χρώμα, το είδος, την ηλικία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, τα σωματικά χαρακτηριστικά. Κοινός αντίπαλος μας είναι το σύστημα του καπιταλισμού και η εκμετάλλευση. Καθημερινά θέτουμε τους όρους ενός συνεχούς αγώνα για τη βελτίωση των ζωών μας και την απελευθέρωση τους από την καταπίεση.

Ως Ελευθεριακή Ένωση Εργαζομένων Ημαθίας παλεύουμε για: Την οργάνωση και διεκδίκηση από τα αφεντικά όλων όσων μας στερούν σε μεροκάματα, ασφάλιση,υγεία, ελεύθερο χρόνο, κ.α. Την οργάνωση σε σωματεία βάσης όπου δεν υπάρχουν τέτοια, κλαδικά ή ανά μονάδα παραγωγής, όπου το μοναδικό κέντρο λήψης κι ελέγχου των αποφάσεων είναι οι συνελεύσεις. Την παρέμβαση σε ελευθεριακή βάση όπου υπάρχουν χειραγωγούμενα σωματεία, στην προοπτική της ρήξης με τον κρατικό συνδικαλισμό και τις ριζοσπαστικοποίηση τους,Την ομοσπονδοποίηση των σωματείων ελευθεριακού συνδικαλισμού σε τοπικό, περιφερειακό, ελλαδικό, βαλκανικό, μεσογειακό , ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο,την οργάνωση και προώθηση των εργατικών αγώνων στους χώρους εργασίας, σε οξεία αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, με άμεση δράση (παύσεις εργασίας, λευκές απεργίες, κ.α.), πάντα στην προοπτική της γενικής επαναστατικής απεργίας, πέρα από τις λογικές των μονοήμερων απεργιών της εκτόνωσης που προωθούν οιγραφειοκράτες. Την ανάκτηση και αυτοδιαχείριση μονάδων παραγωγής και αναπαραγωγής της ζωής και τη γενίκευση της αυτοδιεύθυνσης σε ολόκληρη την κοινωνία, πέρα από τις λογικές ενός “πιο ανθρώπινου καπιταλισμού”. Την προώθηση της αυτοοργάνωσης της νεολαίας, στα σχολεία, τους χώρους που κινείται, εργάζεται και ζει. Την οργάνωση της τάξης μας στις γειτονιές σε συνελεύσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την υγεία, την ελευθεριακή μάθηση, την οικολογία, τον πολιτισμό, τους αγώνες για την απελευθέρωση της καθημερινής ζωής από τις αλυσίδες του κεφαλαίου και του κράτους. Ο συντονισμός και η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα (μεταξύ των τοπικών ενώσεων, σωματείων, πρωτοβουλιών κλπ) γίνεται μέσα από εκπρόσωπους κι όχι αντιπρόσωπους, που είναι άμεσα ανακλητοί απ’ τις συνελεύσεις που εκπροσωπούν, και ορίζονται με ψηφοφορία ή κυκλική επιλογή. Για εμάς η (αυτο)οργάνωση της εργατικής τάξης, της τάξης μας, είναι η μόνη διέξοδος που μπορεί κι ήδη ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των ανισοτήτων, της εκμετάλλευσης και της αδικίας, και τη δημιουργία ενός νέου κόσμου χωρίς αφεντικά στην οικονομία, την πολιτική, την καθημερινή ζωή. Ο ελευθεριακός συνδικαλισμός δεν είναι μια θεραπεία της αρρώστιας του καπιταλισμού.Είναι το εργαλείο που προάγει μία νέα επαναστατική ηθική. Είναι τα μεγάλα μας ναι στα εργοστάσια, τα χωράφια, τα κέντρα υγείας, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα θέατρα, τα ωδεία, που αντιστέκονται στην κυρίαρχη ατομικιστική λογική, το κέρδος, την υποταγή και την εκμετάλλευση και προωθούν την απελευθέρωση από το κεφάλαιο και το κράτος. Με τον ελευθεριακό συνδικαλισμό παλεύουμε για την αποδέσμευση της εργασίας μας από την μισθωτή σκλαβιά, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ελεύθερων δημιουργών, που θα καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός ξεχωριστά, με σεβασμό στην ατομικότητα αλλά και ευθύνη απέναντι στη συλλογικότητα.

redblack-small

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση απο μέλη της ΕΣΕ Αθήνας – Κλαδική Εκπαίδευσης (εργαζομεν# – φοιτητ#)
στη Γιορτή Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Πεδίο του Άρεως. Μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο, ενώ διαβάστηκε – το μεγαλύτερο μέρος του- και επί σκηνής από τα μέλη μας.Ο σκοπός μας ήταν διττός:

α) να δηλώσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Άρσις στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και της Αθήνας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας
β) να εκφράσουμε την ουσιαστική σημασία των Πρακτικών της Ελευθεριακής Εκπαίδευσης , την συμφωνία μεταξύ θεωρίας και πράξης, μια νοηματοδότηση που η ΜΚΟ Άρσις δείχνει σκοπίμως να διαστρεβλώνει για χάρη της δημόσιας εικόνας της.

Δεν έχουμε αυταπάτες τα αφεντικά και τα τσιράκια τους είναι ένας διαφορετικός κόσμος από εμάς.
Ήταν η ίδια η εργοδοσία της ΜΚΟ » Άρσις» που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την «μονόπλευρη οπτική» μας, για την έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου από πλευράς μας που δεν την καλέσαμε για συνδιαμόρφωση του κειμένου, που στέλνει τα τσιράκια και τους παρατρεχάμενους να εκφοβίσουν και να τραμπουκίσουν τα μέλη της Ένωσης που ανέβηκαν επί σκηνής. Ήταν η ίδια η εργοδοσία που σαφώς δείχνοντας από τη μία δήθεν να αγνοεί την θέση ισχύος της απέναντι στους εργαζόμενους , η οποία εκστομίζει απειλές τύπου «θα σας κανονίσω αλλιώς χωρίς βία» , «θα τα πούμε στο μέλλον» κλπ. Και ήταν ο ηθικός αυτουργός για την φίμωση της φωνής μας, κατεβάζοντας τον ήχο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ανάγνωση του καταγγελτικού κειμένου. Ποιοι δίνουν μαθήματα «δημοκρατικού διαλόγου»; Τα αφεντικά στην αρχή εμφανίζονται «οι ριγμένοι», κάνουν επίκληση στην αιδώ και το «φιλάνθρωπο συναίσθημα» μας, ενώ όταν αποτύχουν αυτά τα μέσα, όσο «εναλλακτικό» και «δημοκρατικό» προφίλ πλασάρουν , τόσο πιο έντονη είναι και η λεκτική και σωματική βία που προσπαθούν να ασκήσουν. Τέλος, τα τσιράκια των αφεντικών πήραν το μικρόφωνο και δήλωσαν πως «εδώ δεν κάνουμε πολιτική» ας συνεχίσει λοιπόν η λογική του προσφέρουμε θεάματα γιατί άρτο – με εργαζόμενους απλήρωτους δεν είδαμε.. Με μία σύντομη αποτίμηση της παρέμβασης ο κόσμος ήταν αρκετά θετικός στις αντιδράσεις του, κάποιοι ήταν ήδη ενημερωμένοι/ες και μας έδειξαν ποικιλοτρόπως την αλληλεγγύη τους.
ΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΜΙΑ/ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ – ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΦΟΙΤΗΤΩΝ)

redblack-small

Την άδικη και καταχρηστική απόλυση συναδέλφου, μέλος του σωματείου, από την startup εταιρεία παροχής υπηρεσιών εφαρμογών Goodvidio, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, μετά τη συμμετοχή του στην 48ωρη απεργία της 6-7 Μαΐου, καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών(ΣΜΤ).Στο κείμενο του το ΣΜΤ αναφέρει: Η κίνηση της απόλυσης δεν είναι ανεξάρτητη από τη συμμετοχή του
εργαζόμενου στην απεργία. Οι απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, πόσο μάλλον για συμμετοχή σε απεργία, όπως και η καταστρατήγηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και δεν θα μείνουν αναπάντητες. Άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου. Όλο το κείμενο-καταγγελία του ΣΜΕΔ, μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

redblack-smallΝέα συγκέντρωση έξω από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» για την καταβολή της αποζημίωσης στην απολυμένο εργαζόμενη, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 25/6,οΣύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής ΣΥΒΧΨΑ). Στο κάλεσμα ανέφερε ο ΣΥΒΧΨΑ: Έπειτα από δύο πρώτες παρεμβάσεις έξω από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» την Πέμπτη 2/6/16 και το Σάββατο 11/6/16 και ένα κύκλο ενημερώσεων και ανάδειξης του ζητήματος στους συναδέλφους μας στους χώρους δουλειάς, σε όλον τον κόσμο της εργασίας και στο αναγνωστικό κοινό, συνεχίζουμε τη μάχη μέχρι τη δικαίωση της συναδέλφου μας που υπέστη βλαπτική μεταβολή και που η εργοδοσία αρνείται να της δώσει την αποζημίωση απόλυσης. Η εκδικητική στάση της εργοδοσίας προς τη συνάδελφό μας και η όλη αδιαλλαξία και το «δούλεμα» της απέναντι στο Σύλλογο και τον αγώνα μας δε θα μείνουν αναπάντητα.redblack-smallΤην Τρίτη 21/6/2016, πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Ιλίου (που αποτελούν και την «καρδιά της λευκής νύχτας») παρέμβαση με μοίρασμα κειμένων σε εργαζόμενους καταστημάτων και περαστικούς καθώς και αφισοκόλληση, από κοινού με το«Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια» και συντρόφισσες-ους από την γειτονιά. Είναι η δεύτερη παρέμβαση στους πεζοδρόμους και τα καταστήματα -είχε προηγηθεί την Πέμπτη 16/6 μοίρασμα κειμένων από την εργατική συλλογικότητα Ορθοστασία (εργαζόμενοι/ες στο εμπόριο). Αυτά αναφέρει στην ενημέρωση από την παρέμβαση ενάντια στη Λευκή Νύχτα στο κέντρο του Ιλίου ο χώρος ραδιουργίας & ανατροπής Θερσίτης. Στην ενημέρωσηεπίσης επισημαίνεται ότι: Είναι δεδομένο πως η παρέμβαση ενόχλησε ιδιαιτέρως τα μικρά και μεγάλα αφεντικά των πεζοδρόμων και βεβαίως τους τοπικούς άρχοντες, που έσπευσαν να στείλουν τους υπαλλήλους (καθαριότητας και μη) του δήμου σαν να ήταν «υπηρετικό προσωπικό» του δημάρχου, και οι οποίοι βάλθηκαν με μανία «υπηρετικού προσωπικού» να κατεβάζουν τις αφίσες. Ο διάλογος μαζί τους ήταν εξ’ ορισμού «άκαρπος» και κατέληξαν να αποχωρούν κακήν κακώς, αφού ούτε την συλλογική μας βούληση να συνεχίσουμε την παρέμβαση μπορούσαν να ξεπεράσουν, ούτε το συλλογικό κράξιμο. Δεν γνωρίζουμε αν πήγαν και κλάφτηκαν στο αφεντικό τους πρώτα ή αφού ειδοποίησαν την αστυνομία (η οποία και ήρθε αλλά δεν μπόρεσε κι αυτή να σταματήσει την παρέμβαση και την αποφασιστικότητά της), το σίγουρο είναι ότι για μια ακόμη φορά κάποιοι εργαζόμενοι και καλοθελητές της τοπικής αρχής, έδειξαν ιδιαίτερα υψηλά αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού.

redblack-small

Κείμενο αντιπληροφόρησης για τη “λευκή” νύχτα στο Ίλιον το Σάββατο 25 Ιούνη,εξέδωσετο Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Στο κείμενο αντιπληροφορησης αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: Η επίθεση στην Κυριακάτικη αργία και η καταπάτηση του ωραρίου από το κράτος και την εργοδοσία εδώ και τρία χρόνια συνεχίζονται ακάθεκτες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πλήρους απορρύθμισης των ωραρίων εργασίας επιχειρείται και η επιβολή της«Λευκής Νύχτας». Ο δήμος Ιλίου έχει αποτελέσει πρωτοπόρος στη διοργάνωση της συγκεκριμένης αθλιότητας την οποία και προσπαθεί να αναγάγει σε θεσμό/πολιτιστικό γεγονός για την πόλη. Για τέταρτη συνεχή χρονιά λοιπόν, το Σάββατο 25 Ιούνη, θα επιχειρήσει να μετατρέψει την πόλη του Ιλίου και πάλι σε μια τεράστια «αρένα κατανάλωσης» στην οποία με το έτσι θέλω τα εμπορικά καταστήματα, και όχι μόνο, της περιοχής παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το σκηνικό ολοκληρώνεται με τη διοργάνωση μουσικών σκηνών με ηχηρά ονόματα του τραγουδιού τα οποία έρχονται να προσδώσουν το χαρακτήρα του «πολιτιστικού γεγονότος» στην αθλιότητα της εξαναγκαστικής εργασίας, πέρα και έξω από κάθε έννοια τήρησης των ήδη ξεχειλωμένων ωραρίων των εμποροϋπαλλήλων. Ο τσαμπουκάς των αφεντικών ξεφεύγει από κάθε όριο, από το άνοιγμα των μαγαζιών δίχως άδεια από την Περιφέρεια, μέχρι την απλήρωτη εργασία που επιβάλλει στους συναδέλφους, καταστρατηγώντας κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος και αξιοπρέπειας των εργαζομένων που εκβιάζονται να δουλέψουν οποτεδήποτε και για όσο τους ζητηθεί από το αφεντικό, αργίες, Κυριακές, νύχτες… Και όλο αυτό στο όνομα της νεφελώδους «τόνωσης της αγοράς», δηλαδή τόνωσης των κερδών των αφεντικών και εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Δείτε όλο το κείμενο ΕΔΩ και την αφίσα ΕΔΩ.

redblack-small

Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, τις νύχτες, τις ζωές μας!Αυτό αναφέρει κείμενο των εργαζόμενων στο εμπόριο, την συλλογικότητα Ορθοστασία με αφορμή την «λευκή νύχτα» στο Ίλιον το Σάββατο 25/6.Το κείμενο επίσης λέει τα εξής: Οι διαθέσεις των συναδέλφων στα καταστήματα στο Ίλιον ήταν ξεκάθαρες: η «λεύκη νύχτα» είναι άλλος ένας εκβιασμός που βιώνουμε ως εργαζόμενοι-ες. Το αν θα βάλουμε πλάτη στις «γιορτές» των εργοδοτών ή θα οργανωθούμε για να τους χαλάσουμε τις «γιορτούλες» αυτές, είναι στο δικό μας χέρι, μέσα στους χώρους δουλειάς. Οι παρεμβάσεις και οι κινητοποιήσεις μας, στα πλαίσια και των πρωτοβουλιών του Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια, θα συνεχιστούν: στους δρόμους του Ίλιον, στα καταστήματα της περιοχής, σε όποιον θεσμό οργανώνει, βάζει πλάτη ή «νίπτει τας χείρας του» απέναντι στις γιορτές δημάρχων-εργοδοτών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την ακύρωση της «λευκής νύχτας» στο Ίλιον και παντού. Για να τελειώνουμε μια και καλή με τις «λευκές νύχτες δημάρχων-εργοδοτών», τον εργοδοτικό τσαμπουκά, τα ελαστικά ωράρια, τη ζωή-λάστιχο. Διαβάστε ολόκληρο κείμενο ΕΔΩ ή ΕΔΩ.

redblack-small

Λευκές νύχτες, σκοτεινές μέρες… αναφέρει το κείμενο του Θερσίτη με αφορμή άλλη μια λευκή νύχτα στο Ίλιον τον Ιούνη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε-αναφέρει το κείμενο του Θερσίτη-πως για να «βγει» η λευκή νύχτα, κάποιοι και κάποιες, θα τους «βγει η παναγία», θα δουλέψουν υπερωρίες αδήλωτες και απλήρωτες. Και δεν μιλάμε βεβαίως για την τάξη των εμπόρων, οι οποίοι και θα βγάλουν σε μια νύχτα την είσπραξη ενός μήνα, αλλά για τους υπαλλήλους τους. Αυτή η καθόλου συμπαθής τάξη των μικρών και μεγάλων αφεντικών, αυτοί που ταράσσονται με την αφισοκόλληση πολιτικών αφισών στους πεζοδρόμους γιατί «βρωμίζει» και είναι «παράνομη», που θεωρούν τους πεζοδρόμους και το Άλσος τσιφλίκι τους και όχι δημόσιους χώρους (και αναλόγως συμπεριφέρονται), οι υπερασπιστές της «νομιμότητας για όλους», εκείνη την μέρα θα κάνουν τα στραβά μάτια και θα βολευτούν από την παράνομη επέκταση ωραρίου. Όλο το κείμενο ΕΔΩ. Επίσης διαβάστε εδώ για τηννέα αποκαθήλωση αεροπανό του δήμου Ιλίου για τη Λευκή Νύχτα στις 24/6, απόσυντρόφισσες-ους.

redblack-small

Σε ενημέρωση για το μοίρασμα κειμένων στο Μαρούσι ενάντια στην »λευκή νύχτα» απότην Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου, την ελευθεριακή συλλογικότητα διαπασών & την συλλογικότητα τροχιά σύγκρουσης, αναφέρονται τα εξής: Κατά την διάρκεια της δράσης μοιράζονταν κείμενα σε περαστικούς και εργαζόμενους ενώ ταυτόχρονα γινόταν καιαφισοκόλληση. Η ανταπόκριση τόσο των περαστικών όσο κυρίως των εργαζομένων ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική αποδεικνύοντας έτσι για μία ακόμη φορά πως οι εμπορικές φιέστες των αφεντικών αποτελούν ένα θεσμό εχθρικό για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους πού είναι αναγκασμένες/-οι να τις υποστούν. Φυσικά όμως την δυναμικήμας παρουσία δεν την είδαν όλοι με καλό μάτι. Καθ όλη την διάρκεια της δράσης περιφέρονταν περιμετρικά μας security του δήμου, οι οποίοι επιτηρούσαν-ενημέρωναντους ανωτέρους τους για τις κινήσεις μας. Αποκορύφωμα όμως της δυσαρέσκειας των τοπικών αρχόντων ήταν η υποδοχή πού μας επιφύλασσαν ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου και οι παρατρεχάμενοι (συγγενείς & φίλοι) του όταν αποπηραθήκαμε να μοιράσουμε και στο δικό του μαγαζί. Έτσι λοιπόν με το που εμφανιστήκαμε δεχθήκαμε λεκτικές επιθέσεις από όλους και όλες που παρευρίσκονταν ήδη στο κατάστημα και μας περίμεναν. Οι κατηγορίες τους καθόλου πρωτότυπες : δεν έχουμε δουλέψει ποτέ στην ζωή μας, ότι σπρώχνουμε τον κόσμο στην ανεργία μη αφήνοντας τους (τα αφεντικά) να <<αναπνεύσουν>> κλπ. Μάλιστα προσπάθησαν επανειλημμένα να προβοκάρουν ανεβάζοντας την ένταση. Εμείς από την πλευρά μας χωρίς να χάσουμε την ψυχραιμία μας τονίσαμε πως τα συμφέροντα τους σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με αυτά των εργαζομένων, ενώ στις συνεχείς ερωτήσεις μας αν η λευκή νύχτα έχει την απαραίτητη άδεια από την νομαρχία απαντούσαν πως η μόνη άδεια που χρειάζονται είναι από τον δήμαρχο. Ενώ όμως αποχωρούσαμε ο ίδιος ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου έδωσε την πραγματική απάντηση στο ερώτημα μας τονίζοντας πως με άδεια ή χωρίς η λευκή νύχτα θα γίνει. Φυσικά οι εξορμήσεις και οι παρεμβάσεις ενάντια στην λευκή νύχτα στο Μαρούσι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση μέχρι και το επόμενο Σάββατο. Ολόκληρη η ενημέρωση και το κείμενο που μοιράστηκε ΕΔΩ και η αφίσα ΕΔΩ.

redblack-small

Καταγγελία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) για την παρουσία ένοπλων αστυνομικών σε κινητοποίηση. Το ΣΜΤ καταγγέλλει την προκλητική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διαδικασία συζήτησης εργατικής διαφοράς, στις 22/06/2016, μεταξύ του Σωματείου και της απολυμένης εργαζόμενης και της εταιρίας του Ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στη Ν. Ιωνίας.Την μέρα εκείνη το σωματείο είχε καλέσει σε παράσταση διαμαρτυρίας. Όταν αντιπροσωπεία του Σωματείου και συνδικαλιστών μπήκε στα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας, βρέθηκε μπροστά σε τριμελές κλιμάκιο ένστολων και οπλοφόρων αστυνομικών. Όταν ρώτησε για ποιο λόγο βρίσκονταν εκεί, τους απάντησαν πως εκτελούν διαταγή από τη Αστυνομική Διεύθυνση ΒΑ Αττικής και όπως δήλωσαν ήθελαν να εποπτεύσουν την ομαλή διεξαγωγή της εργατικής διαφοράς. Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες οι αστυνομικοί αποχώρησαν.Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΜΤ βρίσκεται ΕΔΩ.

redblack-small

Ανοιχτή συνέλευση για την υποδοχή του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης και ενημέρωση από τους Ρομπέν του ξύλου. Οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ και οι Ρομπέν του ξύλου, μαζί με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, κατεβαίνουν ενωμένοι στην Αθήνα, από τις 30/6 και για όσο χρειαστεί στο Υπουργείο Εργασίας, για τη διεκδίκηση άμεσης λύσης για τα αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Αθήνας) στη ΒΙΟΜΕ καλεί σε ανοιχτή συνέλευση για την προετοιμασία της κινητοποίησης και την πλαισίωση της από τις μαχόμενες δυνάμεις και τις αγωνίστριες και αγωνιστές του κοινωνικού και εργατικού κινήματος, την Τρίτη 21 Ιούνη, 19:00, στο στέκι της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων, Θεμιστοκλέους και Βαλτετσίου (πλατεία Εξαρχείων). Στη συνέλευση θα πάρουν μέρος και εργαζόμενοι από τους Ρομπέν του ξύλου που θα μας ενημερώσουν για την εξέλιξη του αγώνα τους.

redblack-small

Νέες απόπειρες εργοδοτικής δολοφονίας την εβδομάδα που μας πέρασε. Στο πρώτο θύμα μια 45χρονη δημοτική υπάλληλο στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου η οποία ήταν μαζί με μια ακόμη συνάδελφό της πλήρωμα απορριμματοφόρου αποκομιδής υλικών ανακύκλωσης, στον δρόμο προς το ΠΑΓΝΗ. Η εργαζόμενη κατά την διάρκεια της αποκομιδής, παρασύρθηκε από το απορριμματοφόρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στην κοιλιακή χώρα και στο πόδι. Η 45χρονη μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, με τους γιατρούς, να διαπιστώνουν ότι δεν κινδυνεύει η ζωή της, δίνοντας ωστόσο μάχη για να μην ακρωτηριάσουν το πόδι της, κάτι, που τελικά κατάφεραν. Στο δεύτερο ατύχημα,την Κυριακή 19 Ιούνη. μηχανοδηγός του ΟΣΕ υπέστη ηλεκτροπληξία λόγω διαρροής ρεύματος, στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει αλλαγή μηχανών στο σταθμό του Παλαιοφαρσάλου, στο Σταυρό Φαρσάλων. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, χωρίς η υγεία του να εμπνέει ανησυχία.

redblack-small

Παρέμβαση την Τρίτη 21/6 για την επίσχεση εργασίας στην ΜΚΟ Άρσις πραγματοποίησε το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικήςπρόνοιας. Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 22/6 παρέμβαση αναβλήθηκε, καθώς έπειτα από αίτημα της εργοδοσίας της ΜΚΟ Άρσις, η συζήτηση αναβλήθηκε για τις13/7. Στο κάλεσμα αναφέρεται: σε συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Βάσης στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ και της ομάδας εργαζομένων σε ΜΚΟ, η εργοδοσία της ΜΚΟ Άρσις δεσμεύτηκε σε καταβολή 4- 5 μισθών εντός των επόμενων 10 ημερών, ημερομηνία η οποία έληγε Κυριακή 19/06. Ανάλογη υπόσχεση, είχε δοθεί και στους εργαζόμενους, ως απάντηση στο εξώδικο τους, προκειμένου να αποφευχθεί, προσωρινά η επίσχεση εργασίας. Καθώς η επίσχεση συνεχίζεται μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων, θα είμαστε εκεί. Καλούμετους αλληλέγγυους και τις αλληλέγγυες να στηρίξουν τις επόμενη παρέμβαση την Τρίτη21/06 Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στο ξενώνα της Άρσις. Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων.

redblack-small

Να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη θέλησαν οι λογιστές του νομού Αττικής τους συμμετέχοντας στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας, την Τετάρτη 22 Ιούνη, μέρα που είχε οριστεί η νέα τριμερής εργατική διαφορά. Η τριμερής αφορούσε την απόλυση των δύο εργαζομένων μαχητικών συνδικαλιστών στην εταιρεία ΛΕΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α.Ε και είχε αναβληθεί για την Παρασκευή 17 Ιούνη,έπειτα από αίτημα της εργοδοτικής πλευράς με πρόσχημα την αποχή των δικηγόρων.

redblack-small

Κινητοποίηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν την Τρίτη 21 Ιούνη οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra». Συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήναςκαι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Ακρόπολη απαιτώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

redblack-small

Παράσταση διαμαρτυρίας για την Τετάρτη 29 Ιούνη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας «Μαρινόπουλος», έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Ζητούν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην εταιρεία και τι προτίθεται να κάνει, καθώς επίσης και την άμεση καταβολή μισθού Ιούνη και του επιδόματος αδείας.

redblack-small

Σε νέα 48ωρη απεργία την Δευτέρα 27 Ιούνη και την Τρίτη 28 Ιούνη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ». Διεκδικούν την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων,να δίνεται ο μισθός σταθερά κάθε μήνα, σε ημερομηνία,να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να γίνουν προσλήψεις,να τηρούνται τα μέτρα Ασφάλειας,να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες Υγιεινής και να δοθούν μέσα ατομικής προστασίας.

redblack-small

Νέα απεργιακή κινητοποίηση το Σάββατο 25 Ιούνη, πραγματοποίησαν σε Έβρο και Βοιωτία οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα. Διεκδικούν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να παρθούν πίσω οι προκλητικές απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία.

redblack-small

Αφιέρωμα στα 80 χρόνια από την έναρξη της Ισπανικής Επανάστασης(το 1936),διοργανώνει το Ευτοπικό Εργαστήρι. Την Τετάρτη 6 Ιούλη Συζήτηση για την Ισπανική Επανάσταση μέσα από την αναρχική/ελευθεριακή βιβλιογραφία. Την Τετάρτη 13 Ιούλη – Παρουσίαση του υπό έκδοση βιβλίου «Έτοιμοι για επανάσταση – οι επιτροπές άμυνας της CNT στην Βαρκελώνη 1933-38″ του Agustín Guillamón από την Ασύμμετρη Απειλή (μέλος του κινηματικού εκδοτικού εγχειρήματος Los Solidarios). Την Παρασκευή 8 Ιούληπροβολή της ταινίας: Las 13 rosas (Τα 13 τριαντάφυλλα), σε σκηνοθεσία του EmilioMartínez Lázaro και την Παρασκευή 15 Ιούλη, προβολή του Ντοκιμαντέρ: «Συλλογικά Όνειρα» / «Sueños Colectivos». Το Ευτοπικό Εργαστήρι βρίσκεται: Λεωνίδου 62 & Θερμοπυλών, στον Κεραμεικό.

redblack-small

Τέλος,ξεπέρασαν τις 900 χιλιάδες οι άνεργοι το Μάη στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Στις 939.562 χιλιάδες ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού για το Μάη του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, όταν η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι αναζητούντες εργασία ανέρχονται σε 821.673 άτομα και οι μη αναζητούντες εργασία σε 117.889. Από τους 821.673 εγγεγραμμένους αναζητούντες εργασία, οι 441.857 (ποσοστό 53,78%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και οι 379.816 (ποσοστό 46,22%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Από το σύνολο των αναζητούντων εργασία οι άνδρες ανέρχονται σε 316.666 (ποσοστό 38,54%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 505.007 (ποσοστό 61,46%), καταλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά τη θλιβερή πρωτιά. Το πενιχρό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ έλαβε σχεδόν μόλις 1 στους 13 ανέργους και συγκεκριμένα μόλις 73.509 άτομα.

This entry was posted in Εργατικές ειδήσεις and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *