Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #121 από το μπλογκ της ΕΣΕ Αθήνας

Οι Eργαζόμενοι/Aπολυμένοι στα Metropolis διαδήλωσαν για 5η χρονιά έξω από τα MAD VIDEO AWARDS την Τρίτη 28/6. Στο σχετικό κάλεσμα αναφερόταν μεταξύ άλλων τα εξής: Σηκώνοντας στις πλάτες μας έναν εργατικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 5 ολόκληρα χρόνια διεκδικώντας ως απολυμένοι/ες των καταστημάτων Metropolis τους μισθούς και τις αποζημιώσεις μας που παράνομα δεν μας κατέβαλε ο επιχειρηματίας Ανδρέας Κουρής, έπειτα από το λουκέτο που έβαλε στα καταστήματα που εργαζόμαστε,μπορούμε να διαπιστώσουμε αυτό που λίγο – πολύ είναι κοινώς γνωστό. Ότι δηλαδή, όλοι και όλα λειτουργούσαν και λειτουργούν υπέρ της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Για 5η χρονιά και παρ’ όλες τις προαναφερόμενες διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε, συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας μέχρι την καταβολή των μισθών και των αποζημιώσεών μας από τον επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή του ομίλου MAD. Ανδρέα Κουρή δεν λυγίζουμε. Συνεχίζουμε. Μπορείτε να διαβάσετε όλο το κάλεσμα ΕΔΩ.

redblack-small

 

Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας) καταγγέλλει την αναίτια και τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε ο Κώστας Παλούκης από ομάδα μελών της κατάληψης στέγασης προσφύγων στο Γκίνη του ΕΜΠ. Ο Κώστας Παλούκης βρέθηκε στο κτίριο Γκίνη προσπαθώντας να βρει το χώρο όπου γίνονταν, στις 10/6/2016 το απόγευμα, η εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αντικαπιταλιστική και Επαναστατική». Στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, περικυκλώθηκε από άτομα που βρίσκονταν στη κατάληψη, οι οποίοι του ζήτησαν το τηλέφωνό του για να ελέγξουν τυχόν φωτογραφίες. Απάντησε ότι, είναι μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πηγαίνει σε εκδήλωση. Στην άρνησή του να δώσει το τηλέφωνό του, τα άτομα αυτά ξεκίνησαν να τον αποκαλούν ασφαλίτη και πράκτορα και να τον χτυπούν ομαδικά στο σώμα και στο πρόσωπο με συνέπεια τον τραυματισμό του. Ο ιστορικός Κώστας Παλούκης είναι γνωστός στο κίνημα, είναι γνωστός ως αγωνιστής της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Η λογική τού «όποιον δεν ξέρω, είναι χαφιές» και η πρακτική της τυφλής βίας ομαδικού τύπου (λιντσάρισμα), όμοιας με αυτή των φασιστικών ορδών και των ΜΑΤ, δεν έχει καμία θέση μέσα στο ανταγωνιστικό κίνημα. Δεν έχει καμία σχέση με τους χώρους του αντεξουσιαστικού και ελευθεριακού κινήματος. Γι’ αυτό και ως ΕΣΕ την καταδικάζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι πρακτικές αυτές εναντιώνονται επίσης στο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Αν είναι δυνατόν, στο όνομα των μεταναστών / προσφύγων κάποιοι να λιντσάρουν αγωνιστές!! Δεν είναι η πρώτη φορά που άτομα, τα οποία αυτοαποκαλούνται ως «αναρχικοί», τραμπουκίζουν αγωνιστές του κινήματος και μέλη αριστερών οργανώσεων και ελευθεριακών κινήσεων. Στην περιοχή των Εξαρχείων, στην πλατεία Εξαρχείων, μέσα και γύρω από το Πολυτεχνείο νεολαίοι και εργαζόμενοι έχουν πέσει θύματα της «χουλιγκάνικης» βίας τους. Δεν ξεχνάμε τα γεγονότα της πρώτης ημέρας του φετινού εορτασμού του Πολυτεχνείου, όταν ομάδα είχε επιτεθεί και τραυματίσει φοιτητές και μέλη της ΟΚΔΕ, του ΕΕΚ, της ΑΠ Ροσινάντε κ.ά. Θύματα αυτών των πρακτικών έχουν πέσει και μέλη της ΕΣΕ. Το κοινωνικό κίνημα πρέπει αποφασιστικά να απομονώσει αυτές τις πρακτικές και όσους τις εφαρμόζουν. Ιδιαίτερη ευθύνη για κάτι τέτοιο έχουν οι συλλογικότητες του αναρχικού-ελευθεριακού χώρου. Τα συγκεκριμένα άτομα και οι συγκεκριμένες ομάδες κάνουν αυτά που κάνουν χρησιμοποιώντας το όνομα του «αναρχικού». Καμία υπόθαλψη, καμία συγκάλυψη, κανένα χάιδεμα στην αντι-κινηματική βία και τους φορείς της. Οι πρακτικές τους δεν είναι απλά ξένες με το κίνημα, είναι εχθρικές στο κίνημα.

redblack-small

 

Το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια συνεχίζοντας ταξικά τον αγώνα του πραγματοποίησε εργατική συγκέντρωση το Σάββατο 25 Ιούνη, στην πλατεία Γεννηματά, στο Ίλιον στις 6:00 μ.μ. ενάντια στη δημοτική και εργοδοτική αυθαιρεσία του Ιλίου να επιβάλλει το βάρβαρο καθεστώς της «λευκής νύχτας» κάτω από το μανδύα της «φιέστας» και της τοπικής ανάπτυξης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και στήριξαν με τη μαζική τους παρουσία σωματεία, συλλογικότητες, συνελεύσεις που στηρίζουν το συντονιστικό δράσης καθώς και τοπικές συλλογικότητες. Οι συγκεντρωμένοι άμεσα από τις 6:30 μ.μ. προχωρήσαμε σε μαζικούς εργατικούς αποκλεισμούς μεγάλων καταστημάτων και αλυσίδων πολυεθνικών που βρίσκονται στο κέντρο της αγοράς και στην ευρύτερη περιοχή όπου είχαν στηθεί τα «πολιτιστικά δρώμενα» της φιέστας. Ολόκληρη η ανταπόκριση από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια,για την εργατική συγκέντρωση ενάντια στη «λευκή νύχτα» το Σάββατο 25 Ιούνη, στο Ίλιον ΕΔΩ.Φωτογραφίες από τη «λευκή νύχτα» στο Ίλιον, ΕΔΩ.

Για τη συγκέντρωση του Σαββάτου 25/6 ενάντια στη Λευκή Νύχτα στο Ίλιον,στην ανταπόκριση του ο χώρος ραδιουργίας & ανατροπής Θερσίτης αναφέρει τα εξής:

Το Σάββατο το απόγευμα 25/6 πραγματοποιήθηκε η καλεσμένη συγκέντρωση, από το «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια» και τον Θερσίτη, ενάντια στη Λευκή Νύχτα στο Ίλιον. Στη συγκέντρωση ανταποκρίθηκε πλήθος συντρόφων/ισσών και αλληλέγγυων από τις γειτονιές μας αλλά και από πολλές περιοχές της Αθήνας. Λίγο μετά τις 6 κινηθήκαμε συλλογικά σε αποκλεισμό περισσότερων από δέκα καταστημάτων/…/εκεί όπου είχε επιβληθεί στους/στις εργαζόμενες να δουλεύουν πέρα από το καθορισμένο ωράριό τους μέχρι το ξημέρωμα, σε συνθήκες γαλέρας. Όλη η ανταπόκριση του Θερσίτη και φωτογραφίες ΕΔΩ.

redblack-small

 

Ο αγώνας ενάντια στις μαύρες φιέστες δημάρχων-εργοδοτών συνεχίζεται!Αυτό αναφέρουν σε ανταπόκριση από ενημερωτική παρέμβαση στο Μαρούσι οι εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του εμπορίου,η συλλογικότητα ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ.Επιπλέον η ανταπόκριση αναφέρει: Μετά τους μαχητικούς εργατικούς αποκλεισμούς και την δυναμική διαδήλωση που ακολούθησε στους δρόμους του Ιλίου, κατά την διάρκεια της μαύρης φιέστας του δημάρχων και των τοπικών εργοδοτών το Σάββατο 25/6, ο αγώνας μας συνεχίζεται. Επόμενος σταθμός το Σάββατο 2 Ιούλη στο Μαρούσι όπου ο δήμαρχος Πατούλης (ο άνθρωπος-Πρόεδρος… των δημάρχων, των γιατρών, των «Μένουμε Ευρώπη» κ.α) μαζί με τον πρόεδρο του τοπικού εμπορικού συλλόγου Νικολαράκο οργανώνουν για 3η χρονιά την περίφημη αθλιότητα που ονομάζουν λευκή νύχτα.Το πρωί της Δευτέρας 27/6, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε και να πληροφορηθούμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στην τοπική αγορά του Αμαρουσίου. Συνάδελφοι-ισσες με την στήριξη συναγωνιστών-στριων που δρουν στο Μαρούσι και στις γύρω περιοχές, μοιράσαμε την ανακοίνωση της συνάντησής μαγαζί-το-μαγαζί ανοίγοντας πλούσιες κουβέντες με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που απασχολούνται στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής. Όλη η ανταπόκριση ΕΔΩ.

redblack-small

 

Συγκέντρωση ενάντια στη «λευκή νύχτα» στο Μαρούσι, το Σάββατο 2 Ιούλη, στο σταθμό ΗΣΑΠ,πραγματοποίησε το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Στο κείμενο καλέσματος το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια,έγραφε τα εξής: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε τις νύχτες και τις Κυριακές μας στα αφεντικά. Οργανωνόμαστε και αντιστεκόμαστε στην επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα, αγωνιζόμαστε ενάντια στο άθλιο φαινόμενο της «λευκής νύχτας» και κάθε παρόμοιας λογικής εργοδοτική φιέστα. Το Συντονιστικό δράσης έχει δώσει δυναμικό «παρών» σε κάθε τέτοια φιέστα που έχει πραγματοποιηθεί στη Ν. Σμύρνη, τη Γλυφάδα, το Μαρούσι, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, στο Περιστέρι, στο Ίλιον, σε κάθε Κυριακή που τα μαγαζιά είναι ανοικτά, πετυχαίνοντας μάλιστα την ακύρωση της «Λευκής Νύχτας» που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Φλεβάρη στη Ν. Σμύρνη. Έτσι θα δώσει το «παρών» και στο Μαρούσι προτάσσοντας το συντονισμό σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μαγαζί. Με την από τα κάτω οργάνωσή μας, την ταξική αλληλεγγύη και τη συλλογική αντίσταση να πάρουμε πίσω τις κλεμμένες Κυριακές, τις κλεμμένες νύχτες. Να μπλοκάρουμε την επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, να βάλουμε φραγμό στη συνολική επίθεση εναντίον μας, να βγούμε μπροστά επιβάλλοντας το δίκιο μας. Δείτε το κάλεσμα του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια ΕΔΩ την αφίσα-κάλεσμα ΕΔΩ.Δείτε την αφίσα-κάλεσμα της κατάληψης Κουβέλου ΕΔΩ.

redblack-small

 

Εν’τω μεταξύ,παρέμβαση στο δημοτικό Συμβούλιο στο Μαρούσι για την Λευκή Νύχταπραγματοποιήθηκε από την Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου την Τρίτη 28 Ιούνη.Στην ενημέρωση από την παρέμβαση η Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου αναφέρει:Την Τρίτη 28 Ιουνίου 30 περίπου σύντροφοι & συντρόφισσες από τις γειτονιές των βορείων πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αμαρουσίου, ενάντια στην λεύκη νύχτα το ερχόμενο Σάββατο 2 Ιουλίου από την δημοτική αρχή του Πατούλη και τον εμπορικό σύλλογο. Στόχος της παρέμβασης ήταν να καταστήσουμε σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κοιτάμε άπραγοι την επίθεση που δρομολογεί (και) ο δήμαρχος στα εργασιακά κεκτημένα των εμποροϋπαλλήλων, με την επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας μέχρι τις 12 το βράδυ. Πρέπει να θυμίσουμε πως η φετινή είναι η τρίτη λεύκη νύχτα που διοργανώνεται στην γειτονιά τα τελευταία τρία χρονιά, με τον Πατούλη να πρωταγωνιστεί όλα αυτά τα χρονιά στην προώθηση και διαφήμιση της. Πέρα όμως από το να ξεκαθαρίσουμε την διαφωνία μας, τονίσαμε την παρωδία του, δηλαδή να συζητά το δημοτικό συμβούλιο για το αν θα δώσει άδεια για την λεύκη νύχτα, την στιγμή που όλοι και όλες γνώριζαν πως για αυτήν την άδεια υπεύθυνη είναι η νομαρχία. Αν και εμάς δεν μας απασχολεί αν υπάρχει η όχι άδεια καθώς είμαστε εξ αρχής ενάντια σε εκδηλώσεις όπως η λεύκη νύχτα, είναι εντυπωσιακό πως αυτοί και αυτές που παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως τιμητές της νομιμότητας ψάχνουν παραθυράκια ώστε απλά να φαίνονται νόμιμοι. Από την μεριά της δημοτικής αρχής δεν υπήρξε κάποια απάντηση την στιγμή της παρέμβασης. Σύμφωνα όμως με τοπικά μέσα ο δήμαρχος μετά την αποχώρηση μας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τονίσαμε πώς το Σάββατο θα μας βρουν απέναντι τους, ζήτησε από την πολιτεία να πάρει όλα τα μετρά ώστε να προστατέψει τους… πολίτες. Μπορείτε να δείτε όλη την ενημέρωση ΕΔΩ.

redblack-small

 

Και απλήρωτη και ….δαρμένη. Σοκάρει η καταγγελία για ιδιοκτήτη καφετέριας στην Χαλκίδα που πλάκωσε στο ξύλο την 24χρονη υπάλληλο επειδή τον κατήγγειλε στην επιθεώρηση εργασίας!!! Η 24χρονη κατήγγειλε αρχικά στην επιθεώρηση εργασίας ότι είναι απλήρωτη και δεν της έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα που φτάνουν συνολικά τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε η 24χρονη, επισκέφθηκε λίγες μέρες μετά, και συγκεκριμένα -την Τρίτη 21-06-2016- την καφετέρια του εργοδότη στην οδό Αβάντων στην Χαλκίδα, για να του ζητήσει , το χαρτί της απόλυσης, ωστόσο η συνέχεια ήταν εφιαλτική, καθώς όπως αναφέρει έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τον ιδιοκτήτη αλλά και από την σύντροφο του, χτυπώντας την αλύπητα με μπουνιές στο πρόσωπο και στην κοιλιά. Στη συνέχεια η 24χρονη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου διαπιστώθηκαν αμυχές και τραύματα γύρω από τα μάτια ενώ κρίθηκε αναγκαία η παραμονή της στο Νοσοκομείο για να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις.

redblack-small

 

Επίθεση των ΜΑΤ με χημικά δέχθηκαν οι απεργοί της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ)στην Καβάλα στις 29/6. Η διοίκηση του γνωστού μεγαλοαπατεώναΛαυρέντη Λαυρεντιάδη (γνωστού από τα σκάνδαλα της τράπεζας PROTON & ALAPIS) ,όταν δεν επιστρατεύει μπράβους, καλεί τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους εργαζόμενους. Οι απεργοί δέχτηκαν επίθεση ώστε να περάσει στο εργοστάσιο ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που έστησε η εργοδοσία.

redblack-small

 

Να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους ζητούν οι 12.500 περίπου εργαζόμενοι της εταιρείας«Μαρινόπουλος», οι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις έξω από τα κεντρικά της εταιρίας στον Αλιμο. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και έξω από το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στην οδό Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία απασχολεί 2.000 εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα. Κινητοποιήσεις είχαμε και στο Ηράκλειο Κρήτης από τους εργαζόμενους της «Μαρινόπουλος», όπου οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα τους σε περίπτωση που τελικά η «Μαρινόπουλος ΑΕ» πτωχεύσει.

redblack-small

 

Ξεκίνησε την Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης και μετάαπό σύντομες στάσεις σε άλλες πόλεις και μια μεγάλη συνέλευση εργαζόμενων καιαλληλέγγυων στο Θέατρο Εμπρός, στην Αθήνα την Πέμπτη , κορυφώθηκε με μια διαμαρτυρία διαρκείας στο Υπουργείο Εργασίας, από την Παρασκευή το πρωί. Το καραβάνι συμπίπτει με την πάροδο της εξάμηνης αναβολής του πλειστηριασμού του ακίνητου στο οποίο στεγάζεται η ΒΙΟΜΕ, σαφή ένδειξη ότι, παρά τις εξαγγελίες, ούτε αυτή η κυβέρνηση έχει σκοπό να αναγνωρίσει τα δεδομένα του αγώνα και να επιτρέψει στην κοινωνία να πάρει στα χέρια της την παραγωγή και το βιοπορισμό της. Θα βρεί μπροστά της τον ανυποχώρητο αγώνα όσων υπερασπίζονται τις κοινωνικές και εργατικές ανάγκες! Συνεχή και άμεση ενημέρωση από την εξέλιξη του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης. στο οποίο συμμετέχουν εργαζόμενοι από τη ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη και τους ΡΟΜΠΕΝ του Ξύλου στην Πατρίδα Ημαθίας, καθώς και αλληλέγγυοι, διεκδικώντας άμεση λύση για τα αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

redblack-small

 

Εν΄τω μεταξύ επίθεση της αστυνομίας στο καραβάνι αλληλεγγύης της ΒΙΟΜΕ και μία προσαγωγή σημειώθηκε στις 1/7 έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Η επίθεση σημειώθηκε όταν ο κόσμος της πορείας προσπάθησε να στήσει σκηνές,ενώ νωρίτερα στον χώρο διεξήχθη και ανοιχτή συνέλευση. Σχετική ενημέρωση ΕΔΩ ΕΔΩ και βίντεο ΕΔΩ.

Ο ίδιος ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟΜΕ και του Ρομπέν του Ξύλου αποδεικνύουν πως η πάλη για την ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού μπορεί και πρέπει να διεξαχθεί με διαδικασίες βάσης, με άμεση δράση, με όπλο την αλληλεγγύη μεταξύ τωνεκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της ηΑναρχική Ομοσπονδία και προσθέτει: Θεωρούμε πως η πρόταση και η προσπάθεια για αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής αποτελεί έναν από τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ της αντίστασης των από-τα-κάτω στην υποτίμηση της εργασίας και των όρων ζωής τους και την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση για το τσάκισμα του κόσμου του κεφαλαίου και του κράτους. Τώρα, μέσα στις συνθήκες της γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης είναι η στιγμή να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τη δημιουργία του νέου κόσμου, του κόσμου της αλληλεγγύης και της ισότητας, του κόσμου της κοινοκτημοσύνης και της ελευθερίας.

redblack-small

 

Παρέμβαση στο υποκατάστημα του Χαλανδρίου των hot burger bar, πραγματοποιήθηκετην Παρασκευή 1/7.Στο κάλεσμα το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων (ΣΣΜ) αναφέρει: Ο συνάδελφος Κώστας Π. ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση HOT HOT BURGER BAR τον Ιούλιο του 2015, αρχικά στο υποκατάστημα Χαλανδρίου για 4 μήνες όντας δηλωμένος ως μπουφετζής, η πραγματικότητα όμως ήταν πως ο συνάδελφος είχε περάσει από όλα τα πιθανά πόστα ανάμεσα των οποίων το ψήσιμο, το στήσιμο του φαγητού αλλά και η διαχείριση του ταμείου. Οι πραγματικές ώρες εργασίας του Κ. ήταν 9 ώρες ανά βάρδια οι οποίες ορίζονταν με βάση προφορική συμφωνία στα 30 ευρώ, ενώ τα ένσημα που του κολλούνταν δεν ανταποκρίνονταν σε αυτές τις ώρες αλλά σε 4ωρα μισά ένσημα, κάτι που είχε οριστεί ως’’ προσωρινή λύση μέχρι να στηθεί το μαγαζί’’. Κἀποια στιγμή η εταιρία αποφασίζει να μεταφέρει τον συνάδελφο Κ. στο υποκατάστημα του Χολαργού όπου οι συνθήκες εργασίας ήταν άκρως εντατικοποιημένες αφού η διεύθυνση δεν ήθελε να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό ατόμων που απαιτούσε η σωστή λειτουργία του καταστήματος, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να πληρώνει περισσότερους εργαζομένους παραχωρώντας ολόκληρο το φόρτο εργασίας σε λίγα μόνο άτομα. Ο συνάδελφος Κ. ὀντας απασχολούμενος στο υποκατάστημα του Συντάγματος πλέον, το οποίο έχει και τις πιο άσχημες συνθήκες λόγω του μεγαλύτερου φόρτου εργασίας από τα άλλα καταστήματα, ήρθε αντιμέτωπος με ένα συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο του στοίχισε τελικά και την δουλειά του. Σε μἰα καθιερωμένη βάρδια του λοιπόν καλείται να εξυπηρετήσει μία πελάτισσα η οποία επιμένει να μην θέλει να εξυπηρετηθεί από το προτεινόμενο πόστο όπως της υποδεικνύεται από τους εργαζόμενους. Μπαίνοντας σε μία διαδικασία διαξιφισμού με τούς εργάτες της βάρδιας, τους κάνει γνωστό πως δεν είναι μία ακόμη πελάτισσα αλλά η σὐζυγος του εργοδότη Μέρμηγκα Π. και τους επιπλήττει για την τάχα αγενή συμπεριφορά τους. Την επόμενη κιόλας μέρα γίνεται γνωστό στον εργαζόμενο πως έχει επιβληθεί από τον ιδιοκτήτη Βασίλη Χαριτάκη πρόστιμο του ύψους των 50 ευρώ και στους δύο εργαζόμενους που αναμείχθηκαν στο περιστατικό, ποσό το οποίο θα αφαιρούνταν από τον εβδομαδιαίο μισθό τους (κάτι που φυσικά απαγορεύεται). Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και στο παρελθόν στον ίδιο εργαζόμενο ο οποίος αντιμέτωπος για μία ακόμα φορά με την παράλογη τιμωρία του προστίμου χάνει ακόμα 20 ευρώ για ατόπημα που υποτίθεται ότι έκανε και έγινε γνωστό σύμφωνα με τον εργοδότη από τις κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται σε αφθονία σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθμ. 13/2014 απόφασή της υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση εικονοληπτικών μηχανών στους χώρους εργασίας, εστίασης, αναψυχής, κλπ. Μετά την ανακοίνωση του προστίμου ο συνάδελφος Κ. συζητά με τον διευθυντή και αρνείται αυτά που του έχει προσάψει η εργοδοσία, απαντώντας πως συμπεριφέρθηκε όπως και σε κάθε άλλο πελάτη που περνά από το μαγαζί και πως το πρόστιμο είναι άδικο και δεν είναι πρόθυμος να το αποδεχτεί, ενώ ο διευθυντής του λέει πως θα μιλήσει με τον εργοδότη και θα τον ενημερώσει. Περνώντας οι μέρες και με το πέρας πια σχεδόν μίας εβδομάδας ο εργαζόμενος ενημερώνεται τηλεφωνικἀ πως έχει απολυθεί και ο εργοδότης δεν το διαπραγματεύεται. Ο συνάδελφος Κ. μέλος του σωματείου σερβιτόρων μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας διεκδικώντας τις νόμιμες προσαυξήσεις που του αναλογούν (βραδινές και Κυριακάτικες προσαυξήσεις, δώρα και άδειες). Έχουν περάσει πια τρεις μήνες από τις δίκαιες διεκδικήσεις του Κ. με την εταιρεία να έχει οξύνει τη στάση της απέναντι στις αξιώσεις του συναδέλφου, ζητώντας του μέχρι και να δηλώσει ότι απαρνείται την ιδιότητα του ως οργανωμένου εργάτη προκειμένου να λήξει η εργατική διαφορά, προς όφελος της εργοδοσίας φυσικά. Εντέλει ο συνάδελφος Κ. επέστρεψε ανυποχὠρητος για τις εργατικές του διεκδικήσεις στη δουλειά γνωστοποιώντας μέσω εξωδίκου ότι είναι μέλος του Δ.Σ. του σωματείου και ενημερώνοντας παράλληλα τους συναδέλφους του για την εργατική διαφορά που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι επιχείρησαν να καταπολεμήσουν τον ‟ιὀ‟ που βρισκόταν ανάμεσα τους, προτού μετατραπεί σε ασθένεια και μολύνει την ‟καθαρή και αμόλυντη‟ εταιρεία από όποιον παλεύει και διεκδικεί. Η εταιρεία ἐκτοτε εκδικητικά κατέφυγε σε μια σειρά από παράνομους, και καταχρηστικούς τρόπους ώστε να τον εξωθήσει σε παραίτηση. Και ενώ η εταιρεία δέχεται να καταβάλει μέρος των οφειλών, θέτει τον εκβιαστικό όρο να υπογράψει ψευδή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει άλλη απαίτηση, ενώ στην πραγματικότητα εκκρεμούν τα χρωστούμενα ένσημα. Ο συνάδελφος Κ. φυσικά αρνήθηκε να υποκύψει στους εκβιαστικούς όρους που ουσιαστικά ακυρώνουν τον δίκαιο του αγώνα, και συνέχισε να διεκδικεί τα δεδουλευμένα του. Φυσικἀ η εργοδοσία δεν σταμάτησε τα καψόνια ακολουθεἰ: αλλαγή διεύθυνσης (επωνυμία εταιρείας) όπου ο Κ. δεν ενημερώνεται για τη μεταφορά της “παλιάς” εταιρείας σε άλλο σημείο της Αττικής (Χαλάνδρι) και αλλαγή του ωραρίου που μάλιστα το ὀρισε στις 2.00 με 6.00 τα ξημερώματα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα παρευρεθεί στην εργασία του. Οι αλλαγές αυτές ισοδυναμούν με μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ‟νέα‟ εταιρεία ανήκει στον Β. Χαριτάκη όπου είναι το πρόσωπο το οποίο εκπροσωπεί και τις δύο εταιρείες και είναι αυτός που μαζί με τους συνεργάτες του έχουν κἀνει μπαλάκι τον συνάδελφο με τις παράνομες και καταχρηστικές μεθόδους τους θίγοντας την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ως εργάτη. Ο συνἀδελφος Κ. μέλος του «Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού» εξακολουθεί να διεκδικεί τα δεδουλευμένα ζητώντας να του καταβληθούν άμεσα. Να πληρώσει άμεσα η εργοδοσία των HOT HOT BUGER BAR τα δεδουλευμένα στον συνάδελφο Κώστα Π. Στην εργοδοτική τρομοκρατία των απαιτήσεων για σύγχρονα «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων» απαντάμε με οργάνωση και ταξικό αγώνα στα σωματεία βάσης.

redblack-small

 

Αφίσα της ΕΣΕ Αθήνας για βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία,κολλήθηκε σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Η αφίσα της ΕΣΕ Αθήνας γράφει: Μποϋκοτάζ στο βιβλιοπωλείο “Πρωτοπορία”, μέχρι η εργοδοσία να καταβάλλει την αποζημίωση απόλυσης στην συνάδερφο που υπέστη εκδικητική-βλαπτική, μεταβολή.

redblack-small

 

Κατέληξε στις 2 Ιούνη μετά από ένα μήνα στη ΜΕΘ ο 28χρονος που είχε τραυματιστεί σε εργατικό ατύχημα,στο εργοστάσιο της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» στην ΒΙΠΕ Πάτρας. Ο δολοφονημένος από τα αφεντικά εργάτης είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια εργασιών συλλογής υλικού σκραπ με εργολαβικό γερανοφόρο όχημα.

redblack-small

 

Συγκέντρωση την Παρασκευή 1 Ιούλη και στάση εργασίας στις 4 Ιούλη ενάντια στις απολύσεις δυο ελαιοχρωματιστών εργολαβικού συνεργείου, απάντησαν οι εργαζόμενοιστο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Επιπρόσθετα καταγγέλλουν τις δυο απολύσεις, ως τρομοκρατικές, τιμωρητικές και εκδικητικές.

redblack-small

 

Αποτέλεσμα έφεραν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ».Κάτω από την πίεση των μαχητικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, η επιχείρηση κατέβαλε τα οφειλόμενα δεδουλευμένα.

redblack-small

 

Σε απεργία την Παρασκευή 1 Ιούνη προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία. Αντιδρούν στην επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά τους που επιχειρούν οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές με πρόσχημα την διαιτητική απόφαση που εξέδωσε στις αρχές Ιούνη Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.) και η οποία απόφαση έχει ισχύ Σύμβασης, καταργεί το επίδομα εξομάλυνσης και προβλέπει αναδρομική επιστροφή του από τους εργαζόμενους, επιβάλλει νέα μείωση στο βασικό μισθό (-0,5%), καταργεί την 5ήμερη εργασία με την 6ήμερη, παγιώνει τον διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων, ορίζοντας μεικτές μηνιαίες αποδοχές στο ύψος των 660 ευρώ για όσους έχουν προσληφθεί μετά το 2012

redblack-small

 

Εντατικοποίηση και η καταπάτηση δικαιωμάτων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το απίστευτο: δεν προβλέπεται κανονική άδεια, αναρρωτική κλπ. Κάτι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι της Παιδοψυχιατρικής, αφού έχουν να πάρουν άδεια 2 χρόνια. Επιπλέονκαταγγέλλουν τα παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα, καθώς παρά όλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν για προσλήψεις και συνέχιση της εργασίας για όλους, οι όροι, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις δεν διασφαλίζουν τη συνέχιση της εργασίας των όλων μέχρι τώρα εργαζομένων στην καθαριότητα.

redblack-small

 

Συνεχίζονται από τη Δευτέρα 4 Ιούλη οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο, αντιδρώντας στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ΕΕΣΣΤΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ την Τετάρτη 6 Ιούλη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Αξίζει να σημειωθεί πως αγωνιστικές κινητοποιήσεις,πραγματοποίησαν και την εβδομάδα που μας πέρασε.

Με σύνθημα: μαζί αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμου,

η κολεκτίβα εργασίας ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ μας καλεί στην εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης και αλληλεγγύης που διοργανώνει την Παρασκευή 8 Ιουλίου Τα έσοδα της ημέρας θα διατεθούν για την υλική υποστήριξη των αυτοοργανομένων δομών στέγασης που προσφέρουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες.

redblack-small

 

Τέλος, after party οικονομικής ενίσχυσης των Ραδιοφράγματων το Σάββατο 9/7 στις 9μμ Πολυτεχνείο, διοργανώνει το ραδιόφωνο της καρδιάς μας. Συγκροτήματα που συμμετέχουν: ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ-ΑΣΦΥΞΙΑ-ΚΑΤΑΧΝΙΑ-ΤΟ ΜΙΑΣΜΑ-INDICO & LAST DAYS OF S.E.X., ενώ στο χώρο θα υπάρχει vegan κουζίνα.

This entry was posted in Εργατικές ειδήσεις and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *