ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΓΕΝΑΡΗ

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10πμ στο Εργατικο Κεντρο Ιωαννίνων

 

Αποτέλεσμα εικόνας για  strike

 

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Την Δευτέρα 15 Γενάρη, ψηφίζεται στη Βουλή η τροποποίηση του Συνδικαλιστικού Νόμου 1264/82. Με την αλλαγή αυτή, ο κρατικός μηχανισμός παρεμβαίνει στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, απαιτώντας από αυτά να συγκεντρώνουν το 50+1 τοις εκατό των οικονομικά τακτοποιημένων μελών κατά την ψηφοφορία. Δεν καταλαγιασε ο αχός από τις επικοινωνιακές θριαμβολογίες των κυβερνώντων για τις χριστουγεννιάτικες ¨παροχές¨, τα μερίσματα και τον δήθεν επιτυχημένο προϋπολογισμό και οι αριστεροί διαχειριστές της εξουσίας, υπηρετώντας με συνέπεια τις επιταγές των μεγάλων και μικρών αφεντικών, ξαναπερνούν στην επίθεση.

Μπορεί να παρουσιάζουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πάγια απαίτηση των δανειστών από το 2010, μπορεί να την προβάλλουν ως μια ακόμη μικρή θυσία για να κλείσει η 3η αξιολόγηση του μνημονίου, μπορεί τέλος να την υποβαθμίζουν πλασάροντας ότι δεν θα αλλάξει τίποτα ουσιαστικά στην διαδικασία κήρυξης των απεργιών, αλλά στην πραγματικότητα στοχεύουν μόνο να ικανοποιήσουν τα ντόπια αφεντικά που για χρόνια απαιτούσαν το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης.

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η τροποποίηση;

Η αλλαγή αυτή είναι ουσιώδης πρώτα από όλα γιατί επιχειρεί να καταστήσει την δυνατότητα των σωματείων να κηρύξουν απεργία αδύνατη. Επιχειρεί να μετατρέψει ειδικά τα επιχειρησιακά σε απολύτως εργοδοτικές δομές. Ο συνδυασμός μικρής επιχείρησης που κυριαρχεί άλλωστε στην ελληνική οικονομία, με την ¨άνθιση¨ των ρουφιάνων των αφεντικών, θα αλλοιώσει σύντομα τα σωματεία και τις αποφάσεις τους.

Αλήθεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με τι ποσοστό εκλέχτηκε; Με 18%; Πως ανενδοίαστα απαιτεί από τα συνδικάτα να παίρνουν την σημαντικότερη απόφαση της δράσης τους με 50+1; Η δημοκρατία τους είναι μια επίφαση, ένα λάστιχο που το φουσκώνουν και το ξεφουσκώνουν κατά πως βολεύει τα συμφέροντα των αφεντικών.

Το σημαντικότερο όμως διακύβευμα δεν είναι οι ποσοστώσεις. Είναι ότι με αυτή την τροποποίηση, ανοίγει ο δρόμος για συνολικό χτύπημα του συνδικαλιστικού δικαιώματος. Αυτή η αλλαγή είναι ένα δείγμα, ένα μέτρο για το κράτος και το κεφάλαιο για να προχωρήσουν ακόμη πιο βαθιά, να απαγορεύσουν κάθε αντίσταση και διεκδίκηση, να επιτύχουν απόλυτη πειθάρχηση και υποβάθμιση της εργατικής δύναμης. Αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Ξεδιπλώνεται ολοφάνερα μπροστά σε όλους μας. Θα κόψουν αντιδράσεις κι αν δουν ότι τους παίρνει, θα τροποποιήσουν κι αλλά σημεία του Συνδικαλιστικού Νόμου. Αυτό θα κάνουν, όποιο κι αν είναι στην κυβέρνηση, γιατί αυτό ζητούν τα αφεντικά.

Βρίσκουν και τα κάνουν, μα θα μας βρουν μπροστά τους!

Στις εποχές που ζούμε δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τα αφεντικά και το κράτος γνωρίζουν πως το εργατικό κίνημα είναι αποδυναμωμένο, ανοργάνωτο και κατακερματισμένο. Τους βολεύουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και ανταμείβουν τους εργατοπατέρες για αυτό. Οι ευθύνες των γραφειοκρατών και των κομματικών μηχανισμών που λυμαίνονταν τα συνδικάτα για χρόνια προκαλώντας κρίση εμπιστοσύνης των εργαζομένων σε αυτά είναι τεράστιες.

Στις εποχές που ζούμε, μόνο αν αλλάξει η συνολική αντίληψη για το πώς και γιατί κάνουμε συνδικαλισμό, μπορεί να δώσει μια αποτελεσματική προοπτική. Μόνο ο δρόμος της αυτοργανωμένης, οριζόντιας και ακηδεμόνευτης συνδικαλιστικής δράσης μπορεί να μπει εμπόδιο στους σχεδιασμούς κράτους και αφεντικών. Μόνο ο δρόμος των ρηξικέλευθων διεκδικήσεων που λύνουν μεν τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά δε τρέφουν αυταπάτες για την βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, μπορεί να ζωντανέψει ξανά τα συνδικάτα και να τα κάνει επικίνδυνα. Κι αυτός ο δρόμος χαράσσεται με τον ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ.

Συνάδελφοι/ισσες

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ  ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΑΣ!

Η ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

Διαδήλωση Δευτέρα 15 Γενάρη στις 18.00 απο το Εργατικό Κεντρο

 

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων

ese.ioanninon@gmail.com     eseioanninon.squat.gr

 

This entry was posted in Απεργίες. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *