ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ⧣9 | Άτακτη έκδοση άτακτων εργατών, ανέργων, φοιτητών

ΚΑΘΕ ΠΑΣΧΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Εξαντλητικά ωράρια, δουλειά τις Κυριακές, μη καταβολή δώρων.

Δυστυχώς τείνει να γίνει συνήθεια. Η επιβολή του εορταστικού ωραρίου, είναι σίγουρα ¨εορταστική¨ για τα αφεντικά μα καθόλου για τους εργαζόμενους.  Δεν αρκούν τα μεροκάματα της ξεφτίλας, η κλάψα των εργοδοτών πως ¨δε βγαίνουν¨, οι μη πληρωμένες υπερωρίες και η ένταση στην δουλειά, προστίθεται και η απογευματινή εργασία σε όλα τα εμπορικά καταστήματα την Μεγάλη Εβδομάδα.      Παράλληλα,  οι υπάλληλοι θα πρέπει να ξαναχτυπήσουν κάρτα τις Κυριακές 1 Απριλίου και 6 Μάιου. Ο ελεύθερος χρόνος έχει πεταχτεί στα σκουπίδια  μαζί με τις υποσχέσεις των συριζαίων για κατάργηση της εργασίας τις Κυριακές.

Σε όλα αυτά προστίθεται η άρνηση των αφεντικών να δώσουν το δώρο του Πάσχα, μια άρνηση η οποία συχνά αναβαθμίζεται και εκφράζεται με αποιλές από τους ίδιους αλλά και τους μπράβους τους, προσπαθώντας να μας τρομοκρατίσουν με κάθε μαφιόζικο τρόπο προκειμένου να μη διεκδικούμε ό,τι μας χρωστάνε από την εργασία μας.

Τι προβλέπεται για την Κυριακή των Βαϊων

Όσοι/ες εργαστούν την Κυριακή των Βαΐων 1 Απριλίου 2018, θα πρέπει να λάβουν αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της επόμενης εβδομάδας. Η αναπληρωματική ανάπαυση, μπορεί να δοθεί και σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που προηγείται της Κυριακής αυτής, αντί της επόμενης εβδομάδας.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν την Κυριακή, θα πάρουν προσαύξηση 75%, υπολογιζόμενη στο νόμιμο ημερομίσθιο για τις ώρες που θα απασχοληθούν.

Πρακτικός υπολογισμός Δώρου του Πάσχα

Όλοι και όλες όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να διεκδικήσουν από τα αφεντικά Δώρο Πάσχα. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Πότε καταβάλλεται

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.  Στην περίπτωση καθυστέρησης έχει ποινικές κυρώσεις.. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Αν εργάστηκες ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1 Γενάρη μέχρι  30 Απρίλη με πλήρη απασχόληση

Αν είσαι εργατοτεχνίτης (αμοιβόμενος με ημερομίσθιο), θα πάρεις 15 ημερομίσθια.Αν είσαι μισθωτός (αμοιβόμενος με μηνιαίο μισθό), θα πάρεις μισό μισθό.

Αν εργάστηκες λιγότερες μέρες κατά το χρονικό διάστημα από 1 Γενάρη μέχρι  30 Απρίλη με πλήρη απασχόληση

Αν είσαι εργατοτεχνίτης (αμοιβόμενος με ημερομίσθιο), διαίρεσε τον αριθμό όλων των ημερών διάρκειας της εργασιακής σχέσης με το 8. Το πηλίκο της διαίρεσης πολλαπλασίασε το με το ημερομίσθιό σου.

Αν είσαι μισθωτός (αμοιβόμενος με μηνιαίο μισθό), διαίρεσε τον αριθμό όλων των ημερών διάρκειας της εργασιακής σχέσης με το 9,6. Το πηλίκο της διαίρεσης πολλαπλασίασε το με το ημερομίσθιό σου που αντιστοιχεί στο 1/25ο του μισθού σου.

Αν εργάστηκες  με πλήρες ωράριο/ημέρα αλλά λιγότερες ημέρες  τη   βδομάδα, θα πάρεις ως Δώρο Πάσχα 1 ημερομίσθιο για κάθε 6,5 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια.

Αν αμείβεσαι με ωρομίσθιο, θα λάβεις   Δώρο Πάσχα με  βάση το  μέσο όρο  των αποδοχών σου.   Θα διαιρέσεις το σύνολο των αποδοχών που έλαβες το διάστημα από 1/1 έως 30/04, δια του αριθμού των ημερών που εργάσθηκες. Το ποσό που προκύπτει είναι το μέσο ημερομίσθιο υπολογισμού και  πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των δικαιούμενων ημερομίσθιων ως Δώρο Πάσχα όπως προαναφέραμε.  (ημέρες εργασίας : 8).

Όπως όλοι καταλαβαίνουν, οι νόμοι είναι αρκετά πολύπλοκοι, για να μπορούν να τους εφαρμόζουν όπως γουστάρουν τα αφεντικά και οι λογιστές τους. Δεν γίνεται όμως να τους χαρίζουμε ούτε ένα ευρω από τα χρήματα που δουλέψαμε, από το κόπο μας. Ούτε μπορούμε να τους αφήνουμε να κανονίζουν αυτοί πόσα θα πάρουμε. Γι΄αυτό:

ΣΗΜΕΙΩΝΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΣΟΥ!

Και επίσης διάβασε και κράτα κάθε χαρτί που σου δίνει το αφεντικό να υπογράψεις.

Ο ¨ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ¨, είναι ένα έντυπο δρόμου που μοιράζεται ελεύθερα σε χώρους εργασίας και εκδίδεται με την ευθύνη της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωση Ιωαννίνων. Σιχαίνεται τα αφεντικά και τον κόσμο που έχουν φτιάξει στα μέτρα τους, τα τσιράκια και τους εργατοπατέρες. Στοχεύει στην ενημέρωση πάνω σε εργασιακά ζητήματα, θεωρώντας πως συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην ανασυγκρότηση των εργατικών αντιστάσεων. Γιατί η γνώση είναι θησαυρός κι η πράξη το κλειδί της.

ese.ioanninon@gmail.com

Το έντυπο σε μορφή pdf : αναρχοσυνδικαλισμος_9

 

This entry was posted in Έντυπο "Αναρχοσυνδικαλισμός", Κείμενα-αφίσες της ΕΣΕ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *