ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

Μικροφωνική παρέμβαση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας Κυριακή 6 Μαΐου στις 11:00, Μ. Αγγέλου και Χ.Τρικούπη.

Και αυτή την Κυριακή 6 Μαΐου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, σηματοδοτώντας την ισχύς του νέου νόμου που επιτρέπει το άνοιγμα των μαγαζιών 32 Κυριακές το χρόνο, αφού μάλλον οι 8 δεν τους ήταν αρκετές. Δε μας είναι πλέον άγνωστες οι σχέσεις κράτους και αφεντικών, καθώς για μία ακόμη φορά, παρά το αριστερό της προσωπείο η κυβέρνηση συνεργάζεται  και στηρίζει το κεφάλαιο, πατώντας στις πλάτες των εργαζομένων, με σκοπό το όσο γίνεται μεγαλύτερο κέρδος, με αποκορύφωμα βέβαια την τροποποίηση του Συνδικαλιστικού Νόμου 1264/82 που στοχεύει στην κατάργηση των απεργιών.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως κράτος και αφεντικά προκειμένου να βγάλουν περισσότερα αδιαφορούν πλήρως και καταπατούν και πάλι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν αρκούν οι ήδη πιεστικές συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, με τα αφεντικά να προσπαθούν να μας στερήσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα μας ανήκει προκειμένου να βγουν αυτοί κερδισμένοι, τώρα με το νέο νόμο θέλουν να εξαλείψουν και κάθε ελεύθερο χρόνο που έχει απομείνει, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα όταν ο εργαζόμενος ξεκουράζεται το αφεντικό χάνει χρήματα.

Τι πιο εύκολο όμως από το να κατηγορήσουμε τους άλλους για τα δεινά τα οποία βιώνουμε; Τι πιο συνηθισμένο από το να κατακεραυνώσουμε ξανά όσους κυβερνούν; Η αλήθεια είναι οτι δεν γίνεται στις μέρες μας να τρέφουμε αυταπάτες για τον ρόλο του κρατικού μηχανισμού και τους διαχειριστές του. Το αριστερό παρελθόν δεθα τους εμποδίσει να υποτιμήσουν κι άλλο την εργατική δύναμη και τη ζωή μας. Σημασία όμως έχει τι κάνει η εργατική τάξη απέναντι σε όλα αυτά. Ο αγώνας για τη μη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, των συνδικάτων και των καταναλωτών. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή της-όπως ακριβώς και πριν, έτσι και τώρα- είναι η οργανωμένη ταξική αντίσταση στους χώρους δουλειάς. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των σωματείων και η ριζοσπαστικοποίηση των διεκδικήσεων, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των εργαζομένων, η ανυπακοή στους αντεργατικούς νόμους, η άρνηση της κατανάλωσης τις Κυριακές και η απεργία.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε ενα ¨φιλεργατικό¨ πρόγραμμα το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει. Ποτέ δεν μας χαρίστηκε τίποτα, ποτέ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε περισσότερα. Υπερασπιζόμαστε την κυριακάτικη αργία :

  • Γιατί δεν χαρίζουμε ούτε λεπτό από τον ελεύθερο χρόνο και την ξεκούρασή μας, για να κερδίσουν τα αφεντικά.
  • Γιατί δουλεύουμε ήδη αρκετές ώρες για ψίχουλα.
  • Γιατί αν δεν αντισταθούμε τώρα, το μέτρο θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και σε αυτούς που τώρα αδιαφορούν ψωνίζοντας τις Κυριακές.
  • Γιατί ο ανταγωνισμός και η ανάπτυξη χτίζεται πάνω στην λεηλασία της ζωής μας.
  • Γιατί εν τέλει, δεν θα χορεύουμε στον ρυθμό που μας βαράνε το Κράτος και τα αφεντικά!

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

eseioanninon.squat.gr     ese.ioanninon@gmail.com

This entry was posted in Καλέσματα - Δράσεις - Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *