Διαδήλωση ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου – 01 Ιούνη, Σεμπρεβίβα

Για εσένα που το καλοσκέφτεσαι ακόμα…

Μια μικρούλα εισαγωγή…

Η ιστορία με τα πετρέλαια στην Ήπειρο ξεκινάει το 1919 με τις πρώτες αναφορές για κοιτάσματα στην περιοχή και την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στη Λάβδανη το 1960. Το 1999 με 2001 η εταιρεία Enterprise πραγματοποιεί τη γεώτρηση Δήμητρα 1 στο Καλπάκι, όπου οι εργασίες σταματούν λόγω διαρροών και μη διαχειρίσιμων υψηλών πιέσεων.

Έτσι ερχόμαστε στο 2014 και η εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου έρχεται στο προσκήνιο. Οι κουβέντες για το πετρέλαιο κυριαρχούν τη στιγμή που τοπικές εφημερίδες και κανάλια παίζουν δηλώσεις βουλευτών και τοπικών αρχόντων, οι οποίοι εκθειάζουν το μεγάλο αυτό έργο. Όλως τυχαίως τα ίδια ΜΜΕ λαμβάνουν ζεστό χρήμα για διαφημίσεις και πληρωμένες καταχωρήσεις από την εταιρεία Energean. Ξαφνικά, λοιπόν, όνειρα για τόνωση της τοπικής και εγχώριας οικονομίας διεισδύουν στο μυαλό του κάθε γιαννιώτη, που ονειρεύεται κελεμπίες και πετροδόλλαρα.

Κοίτα να δεις και κάτσε ν’ ακούσεις…

Δάση ολόκληρα θα εξαφανιστούν όταν νέοι δρόμοι θα ανοιχτούν για να περνάνε τα γεωτρύπανα, οι μπουλντόζες, τα φορτηγά και οι γερανοί. Τη θέση της άγριας φύσης θα πάρουν εγκαταστάσεις για την επεξεργασία του πετρελαίου, αγωγοί, ελικοδρόμια, τόνοι εκρηκτικών και η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Οι ρύποι που θα εκπέμπονται θα επιβαρύνουν αφάνταστα την ατμόσφαιρα, προκαλώντας όξινη βροχή. Όπως επίσης θα υπάρξει μεγάλη μείωση της βιοποικιλότητας, θα μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Άραγε όλες αυτές τις επιπτώσεις μπορείς να τις κάνεις γαργάρα για μια θέση εργασίας; Μη σου περνάει από το μυαλο ότι θα βγάλεις μεροκάματο από την ιστορία. Να έχεις πάντα κατά νου πως για κάθε θέση εργασίας που σου τάζουν, δεκάδες άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τους τόπους διαβίωσής τους. Σε περίπτωση που ούτε αυτό σε ενδιαφέρει, να ξέρεις πως οι καλοί μισθοί είναι για το εξειδικευμένο πανεπιστημακό προσωπικό και οι εναπομείναντες θέσεις θα αμοίβονται ελάχιστα, άρα μάλλον δε θα γίνεις ποτέ σεΐχης! Κι αν σου φούσκωσαν τα μυαλά για φθηνότερο πετρέλαιο και φθηνότερη βενζίνη… κούνια που σε κούναγε καρμοίρη! Για ρώτα αυτούς που ζούνε στην Καβάλα σε τι επίπεδα βρίσκονται  οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης, που 30 χρόνια τώρα αντλούν από την περιοχή του Πρίνου. Ίδιες με την υπόλοιπη χώρα, μπούφε! Σύμφωνα με το νόμο η εταιρεία μπορεί να εξάγει όσο, όπου και όποτε θέλει χωρίς κανέναν περιορισμό.

Για ποια τιμή βενζίνης θα θυσίαζες το Βοϊδομάτη ή τα δάση του Πωγωνίου; Για 0,80ε/λίτρο; Για 0,50ε/λίτρο; Για πόσο, ε;
Για πόσο μεροκάματο θα δεχόσουν να αναπνέεις καρκίνο; Για 60ε; Για 80ε; Για 100ε; Για πόσο, ε;

Ενώ, λοιπόν, νομίζεις ότι θα ζεσταθεί το κοκκαλάκι σου, ξεχνάς τις συνέπειες. Εσύ σκέπτεσαι  μοναχά με γνώμονα τους παράδες και την ιδιοκτησία σου, αλλά μη νομίζεις πως αν το χωραφάκι σου κριθεί αξιοποιήσιμο θα σε ρωτήσουν και πολύ για να στο πάρουν. Με λίγα λόγια και σταράτα: αναγκαστική απαλλοτρίωση μεγάλε, μαζί με τις υπογραφές όλων των κομμάτων που τόσα χρόνια ψήφιζες και ψηφίζεις ακόμα! Το λέει και ο νόμος 2289/1995 περί υδρογονανθράκων που έχει ψηφιστεί και εφαρμοστεί από όλα τα κόμματα εξουσίας. Το δρόμο, βέβαια, τον άνοιξαν με τη σειρά τους και οι τοπικοί άρχοντες, αυτοί που σε κερνάνε στα καφενεία και γεμίζουν αφίσες με τις μάπες τους στο χωριό σου κάθε 4 χρόνια και σου υπόσχονται πως θα σου διορίσουν το παιδί άλλοτε στο δημόσιο, σήμερα σε ΜΚΟ ή στην Εnergean και την Repsol.

Για να μην το πολυζαλίζουμε…

Αν κάτι τύποι σαν και του λόγου σου πιστεύετε πως η εξόρυξη πετρελαίου θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη, να ξέρετε πως για εμάς τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς το έργο αυτό το μόνο που θα φέρει είναι η καταστροφή και η λεηλασία του περιβάλλοντος και στο τέλος τέλος τον πόλεμο.

Μπορεί η λύση στο ενεργειακό να μην είναι εύκολη και απλή, ούτε και την έχουμε έτοιμη, όμως όσοι/ες θα μπούμε στον αγώνα, οφείλουμε να την αναζητήσουμε. Ξέρουμε πως πρέπει εξίσου να προβληματιστούμε για το πώς παράγονται και μεταφέρονται τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και πώς θα βάλουμε φρένο στον καταναλωτισμό μας, θέλοντας να καλύψουμε πραγματικές ή επίπλαστες ανάγκες. Γνωρίζουμε, επίσης, πως τη λύση δε θα τη δώσουν αυτοί που κερδοφορούν από την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη λεηλασία των ζωών μας. Οι αγωνιζόμενες/οι οφείλουμε να έχουμε λόγο για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, εμείς έχουμε χίλιους λόγους για να το διαφυλάξουμε, εμείς θα βρούμε τους χίλιους τρόπους να το προστατέψουμε!

Οι ζωές μας και το περιβάλλον γύρω μας θα αλλάξουν προς το χειρότερο αν αφήσουμε το έργο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί.

Να αντισταθούμε στα καταστροφικά σχέδια Repsol και Energean.

Να κάνουμε τη ζωή δύσκολη στους πολιτευτάδες που υπέγραψαν και στηρίζουν το έργο.

_________________
κείμενο που μοιράζεται πόρτα – πόρτα σε 5,000 αντίτυπα, εν’ όψει της διαδήλωσης

_______________

Η Σεμπρεβίβα είναι μια πολυθεματική πολιτική συλλογικότητα του α/α/α χώρου, με σημείο αναφοράς τα Γιάννινα.

sempreviva [at] espiv [.] net

post image

This entry was posted in Σεμπρεβίβα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *