Παρέμβαση για την δολοφονία εργάτη στη ΛΑΡΚΟ, στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

Από κοινού παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Ιωαννίνων, επι της οδού Αβέρωφ, από την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση και την Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την εργοδοτική δολοφονία του 55χρονου εργάτη, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Φθιώτιδα, πριν 6 ημέρες. Η Εθνική τράπεζα, μαζί με την ΔΕΗ και το ΤΑΙΠΕΔ, είναι μεγαλομέτοχοι της εν λόγω εταιρίας.

Η παρέμβαση διήρκεσε 45 λεπτά, ενώ φωνάχτηκαν συνθήματα και πετάχτηκαν τρικάκια εξωτερικά κι εσωτερικά της τράπεζας. Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΣΕ:

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧHΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Ανακοίνωση της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Ιωαννίνων για την δολοφονία του εργάτη στην ΛΑΡΚΟ.

            Στις 6 Νοέμβρη 2019, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, έχασε τη ζωή του ένας 55χρονος εργάτης από έκρηξη που προκλήθηκε στο τμήμα πυρομεταλλουργικής επεξεργασίας. Πρόκειται για τo 6ο θανατηφόρο ¨ατύχημα¨ στην συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής,  τα τελευταία χρόνια.

            Πολλοί λένε πως τα ¨εργατικά ατυχήματα¨ είναι η ¨κακιά στιγμή¨. Άλλοι, προσπαθώντας να κρύψουν την πραγματικότητα κάτω από το χαλί, ρίχνουν την ευθύνη στην αμέλεια των εργατών. Κάτι τέτοιο έκανε ο εισαγγελέας Λαμίας, που σέρνει σε δίκες ορισμένους από τους συναδέλφους του νεκρού εργάτη. Τα ¨εργατικά ατυχήματα¨ δεν έχουν να κάνουν με αυτά. Αποτυπώνουν την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Αναδεικνύουν την βαρβαρότητα της εντατικοποίησης της παραγωγής χάριν του κέρδους. Κάνουν ξεκάθαρη την αντίληψη των αφεντικών, ότι το εργατικό δυναμικό, είναι αναλώσιμο. Όχι μόνο στην ΛΑΡΚΟ, αλλά παντού, οι εργαζόμενοι είναι απλά ζωντανά γρανάζια μιας μηχανής, που όταν δεν λειτουργούν σωστά γερνάνε ή μπορούν να πεταχτούν, αντιστοίχως καμία σημασία δεν έχει αν σκοτώνονται. Οι εργάτες/ριες, μπορούν να αντικατασταθούν.

            Τα εργατικά ατυχήματα, δεν είναι ατυχήματα. Είναι δολοφονίες. Και οι θύτες αυτής της δολοφονίας έχουν υπόσταση, όνομα κι επίθετο. Είναι ο ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ, είναι οι μεγαλομέτοχοι, μεταξύ αυτών η Εθνική Τράπεζα. Δολοφόνοι είναι όσοι εκμεταλλευόμενοι την εργατική δύναμη, νοιάζονται μόνο για τα φράγκα, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή.

            Μα όλοι αυτοί, που κάθονται στο ίδιο τραπέζι με το κράτος και μιλούν για ανάπτυξη και επενδύσεις, δεν ιδρώνουν για να ζήσουν. Δεν έχουν έναν επόπτη πάνω από την δεξαμενή κοκκοποίησης να απαιτεί να κάνουν πιο γρήγορα. Δεν έχουν κόκκινο δάνειο ή νοίκια, για να δουλέψουν 13 ώρες. Δουλεύουν άλλοι για αυτούς. Και δυστυχώς πεθαίνουν για τα συμφέροντά τους.

            Τα εργατικά ατυχήματα είναι δολοφονίες. Είναι η κορύφωση του πολέμου των τάξεων, που εκδηλώνεται σε κάθε χώρο δουλειάς. Κι ο αγώνας, ενάντια στα συμφέροντα των αφεντικών, είναι ο μόνος δρόμος που θα τις σταματήσει. 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ


This entry was posted in ¨εργατικά ατυχήματα¨. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *