Σταμάτα την κλοπή των αφεντικών| Τι ισχύει για την τηλεργασία.

Το τελευταίο χρονικά διάστημα, λόγω των έντονων μέτρων προστασίας για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοιού έχει μπει σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητά μας η τηλεργασία. Η εργασία από το σπίτι είναι μια μέθοδος η οποία ήδη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ιδίως από μεγάλες εταιρίες. Τώρα όμως, σχεδόν όλο το  εργατικό δυναμικό της χώρας που δεν κάνει χειρωνακτική εργασία, τη διεκπεραιώνει από το σπίτι του. Σε αυτό το πλαίσιο τα δημοσιεύματα περί μιας νέας εποχής όπου η τηλεργασία είναι από τις βασικές μορφές εργασίας, δίνουν και παίρνουν. Μπορεί η τηλεργασία να συμφέρει πολύ τα αφεντικά μια και δε δαπανούν πολλά χρήματα ούτε για μέσα παραγωγής, ούτε καν για χώρους στέγασης της επιχείρησης, ενώ ο έλεγχος των εργαζομένων γίνεται όλο και πιο εύκολος μια και είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικός. για τους εργαζόμενους/-ες όμως δεν ισχύει το ίδιο. Όσο και να μας πλασάρουν πως με αυτό τον τρόπο έχουμε εμείς την δυνατότητα να προσδιορίζουμε τον τόπο και το χρόνο της εργασίας μας, παράλληλα η δουλειά γίνεται ένα με το σπίτι, ενώ απομονωνόμαστε από τους συναδέλφους μας και την κοινωνία, ιδίως αυτή την περίοδο.

Και στην τηλεργασία όμως οι εργαζόμενες/-οι έχουμε δικαιώματα:

Μπορεί ο εργοδότης μου να με υποχρεώσει να εργάζομαι μέσω τηλεργασίας;

Η τηλεργασία έχει οικειοθελή χαρακτήρα για τους ενδιαφερόμενους, εργαζόμενο και εργοδότη. Εάν ο εργοδότης προσφέρει μια θέση τηλεργασίας στον εργαζόμενο, ενώ δεν είναι στην αρχική συμφωνία, ο εργαζόμενος μπορεί να τη δεχθεί ή και να την αρνηθεί, χωρίς να διαταράσσεται με κανένα τρόπο η εργασιακή σχέση μεταξύ των δύο μερών.

Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού;

Κάθε εργαζόμενη/-ο δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού η οποία και μπορεί να έχει διάρκεια από 3 ημέρες έως… Κατά την άδεια ειδικού σκοπού μπορεί κανείς να συνεχίσει να δουλεύει με τηλεργασία αν είναι εφικτό και αν εργαζόμενος και εργοδότης συμφωνήσουν.

Ποια τα δικαιώματά μου ως τηλεργαζόμενη/-ο;

Στην τηλεργασία ισχύουν οι ίδιοι όροι που ισχύουν και για την διεκπεραίωση της συγκεκριμένης εργασίας και μέσα σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις και ορίζονται από το νόμο και από συλλογικές ή ατομική συμβάσεις εργασίας. Ο/ Η εργαζόμενη δικαιούται ένα ρεπό τουλάχιστον την εβδομάδα καθώς και τουλάχιστον 11 ώρες ανάπαυσης την ημέρα.

Ποιος φροντίζει για τα υλικά τα οποία χρείαζομαι για τη διεκπεραίωση της εργασίας μου;

Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος να προμηθεύει στον/στην εργαζόμενη το απαραίτητο λογισμικό που είναι απαραίτητο για την εργασία της. Επίσης, οφείλει να συντηρεί και να αντικαθιστά το υλικό αυτό σε περίπτωση φθοράς.

Το αφεντικό μου έχει πρόσβαση στο χώρο εργασίας μου;

Ο εργοδότης μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο εργασίας προκειμένου να ελέγχει αν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής κατά την εργασία. Όταν ο χώρος εργασίας είναι το σπίτι μας, όπως συνηθίζεται σε αυτή τη μορφή εργασίας, πρέπει να ειδοποιεί πριν την εμφάνισή του.

Ποιες ώρες μπορώ να δουλεύω κατά την τηλεργασία και πως προσδιορίζεται ο όγκος της δουλειάς;

Στην τηλεργασία τις ώρες εργασίας καθορίζει κατά κύριο λόγο ο/η εργαζόμενος. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ο όγκος εργασίας που αποδίδεται πρέπει να είναι ίσος με αυτόν που αποδίδεται και στους/στις εργαζόμενες που βρίσκονται εντός της επιχείρησης. Επίσης, ο εργοδότης δεν έχει κανένα δικαίωμα να μην επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των όσων εργάζονται από το σπίτι σε σχέση με όσες εργάζονται εντός της επιχείρησης.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να έχουμε στο μυαλό μας πως οι εργαζόμενες/-οι υπό καθεστώς τηλεργασίας, ακόμη και σε αυτή τη χρονική συγκυρία, συνεχίζουμε να μπορούμε να οργανονώμαστε στα σωματεία μας, να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας και να απεργούμε!

This entry was posted in Καλέσματα - Δράσεις - Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *