ΜΗΠΩΣ ΑΝΕΒΑΣΕΣ ΠΟΛΥ ΤΗ ΜΑΣΚΑ;

Κείμενο που μοιράζεται σε χώρους εργασίας στα Γιάννενα και καλει στην διαδήλωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις, στις 16 Οκτώβρη.

Συνάδελφε/ισσα,

 

ΜΗΠΩΣ ΑΝΕΒΑΣΕΣ ΠΟΛΥ ΤΗ ΜΑΣΚΑ;

 

Δεν έχει υπάρξει καμία κυβέρνηση, είτε γέρνει το κεφάλι δεξιά ή ζερβά, που σχεδιάζει να επιτεθεί στα κοινωνικά και εργατικά κεκτημένα και η οποία δεν προσπάθησε να ξεπαστρέψει πρώτα τους εχθρούς της. Όσοι/ες δεν πάνε με τα νερά τους, όσοι/ες δεν βολεύονται στη δουλίτσα και το σπιτάκι τους, όσοι/ες δεν έχουν ξεριζώσει τη γλώσσα και το μυαλό κι ακόμη τα χρησιμοποιούν για να καταλάβουν τι στο καλό συμβαίνει γύρω τους και να φωνάξουν, όσοι/ες δεν κυνηγούν την καριέρα, το μεροκαματάκι, τον ανταγωνισμό και την καταναλωτική εξάρτηση, όσοι/ες αντιστέκονται, είναι για το κράτος εχθροί. Μη τους ψάξεις στα δελτία ειδήσεων, στις κομματικές συγκεντρώσεις, στις καθωσπρέπει εκδηλώσεις. Δεν θα τους βρεις εκεί. Παίζει να είναι δίπλα σου, στη δουλειά, τη σχολή ή τη γειτονιά σου. Θα τους βρεις σε οριζόντιες συνελεύσεις, χωρίς ηγέτες και πατρόνες, θα τους βρεις στις διαδηλώσεις, τις πλατείες, τα σωματεία βάσης, τις καταλήψεις οι οποίες τελευταία έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της εξουσίας. Εκεί βρίσκονται κάποια δυναμικά κομμάτια της σύγχρονης εργατικής τάξης, που σήμερα ξανά και με κάθε τρόπο, στήνουν εμπόδια στην βαρβαρότητα που επελαύνει. Κι όπως πάντα, η εργατική τάξη είναι εχθρός.

Ακόμη κι αν δεν βλέπεις όλα αυτά, (ή μήπως δε θες να τα δεις;)βλέπεις σίγουρα την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον, ειδικά με την επίδραση από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Χρεωμένες θα γεννηθούν οι επόμενες γενιές εργατών/ριων, χρεωμένες και οι μεθεπόμενες. Οι μισθοί θα πέσουν κι άλλο όταν τα ψίχουλα από τις κρατικές επιδοτήσεις θα κοπούν, οι δουλειές θα λιγοστέψουν κι η ανεργία έχει αγγίξει ήδη το 20%. Τα νοίκια όμως, σαν να´ χουν το δικό τους το βιολί, ακολουθούν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ή του Airbnb και σκαρφαλώνουν στα ύψη. Κι όσοι/ες πήραν δάνεια, τους έχουν περάσει οι τράπεζες και τα funds θηλιά στο λαιμό για μια ζωή.

¨Είμαι καλός/η στην δουλειά μου¨ θα πεις, ¨δεν πρόκειται να τη χάσω κι έτσι θα τα καταφέρω¨. Ξεχνάς όμως ότι είσαι καλός/η, όσο είσαι αποδοτικός/η για τα κέρδη των αφεντικών. Αν ζορίσουν τα πράγματα, το ξέρεις, θα σε πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα στο νεροχύτη του ΟΑΕΔ. Με αυτό τον ¨άγιο¨ τρόπο φοβίζουν τους εργαζόμενους, με αυτά τα ¨ιερά¨ μέσα γίνονται ορισμένοι υποζύγια και τσιράκια. Κι αντιδρούν πάλι λίγοι/ες για τα κλεμμένα ένσημα, στα δώρα που πάνε βόλτα από το ΑΤΜ στην τσέπη του εργοδότη, φωνάζουν λίγοι/ες για τις υπερωρίες και το ξεπάτωμα, απεργούν λίγοι ενάντια στα αντεργατικά νομοσχέδια. Αυτοί/ες είναι εχθροί των αφεντικών, άρα και του κράτους.

Σε αυτή την συγκυρία λοιπόν, που η κοινωνία έχει πακετώθει με τον κορωνοϊό, που κυριαρχεί ο φόβος και η αβεβαιότητα και στον δημόσιο λόγο ακούς μόνο την λέξη ¨κρούσμα¨ 652 φορές την μέρα, βρήκε την ευκαιρία το κράτος να επιτεθεί στις καταλήψεις. Από τον Αύγουστο έχουν εκκενωθεί τρείς, η Terra ingognita στη Σαλονίκη, η Rosa nera στα Χανιά και η Φιλολάου στην Αθήνα.

Ο στόχος των εκκενώσεων, πέρα από την ικανοποίηση συμφερόντων για την ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση των κτιρίων, είναι οι αγωνιζόμενοι/ες που δραστηριοποιούνται εντός τους. Όταν αυτοί/ες αρνούνται να πληρώσουν ρεύμα, νερό και νοίκι, όχι από καπρίτσιο, αλλά από πολιτική επιλογή, όταν δεν κωλώνουν να ρίξουν κι ένα μπινελίκι στο αφεντικό τους που τους κλέβει, μη φοβούμενοι/ες ότι θα μείνουν στο δρόμο αν χάσουν τη δουλειά τους, αποτελούν πρόβλημα για την ¨κανονικότητα¨. Όταν αυτοί/ες ενώνουν την φωνή τους με κάθε λογής κοινωνικούς, εργατικούς, φοιτητικούς, μαθητικούς και περιβαλλοντικούς αγώνες, αποτελούν πρόβλημα. Όταν αυτοί/ες  αναδεικνύουν τους αγώνες των φυλακισμένων ή παλεύουν τον σεξισμό και την έμφυλη βία αποτελούν πρόβλημα. Όταν αυτές/οι τσάκιζαν τους φασίστες όπου τολμούσουν να ξεμυτίσουν, πολύ πριν η αστική δημοκρατία  πανηγυρίσει ότι ¨τελείωσε με τον φασισμό¨ – και το σημαντικότερο, θα συνεχίσουν να τους τσακίζουν χωρίς δικαστική απόφαση- αποτελούν πρόβλημα. Είναι εχθροί του κράτους και των αφεντικών.  Συνεπώς, και μόνο που υπάρχουν οι καταλήψεις και πολύ περισσότερο οι καταληψίες, συμπυκνώνουν αρνήσεις και αντιστάσεις στο καπιταλιστικό σύστημα. Πως είναι δυνατόν να μην προσπαθεί η εξουσία να τις/τους σβήσει; Πως είναι δυνατόν οι αγωνιζόμενοι/ες να μην στέκονται αλληλέγγυοι/ες;

 

Συνάδελφε/ισσα,

 

Μήπως ανέβηκε η μάσκα σου ως τα μάτια και δεν βλέπεις; Οι ανάγκες που καλύπτουν οι καταλήψεις είναι οι δικές σου ανάγκες. Οι αγωνίες και τα ζόρια που τραβάνε όσοι/ες κάνουν κατάληψη, είναι ίδια με τα δικά σου. Οι εκκενώσεις των καταλήψεων, αλλά και η καταστολή κάθε αγώνα που μπορεί να μη σου φαίνεται οικείος, χτυπά τους δικούς σου αγώνες. Η υπεράσπιση των καταλήψεων είναι υπόθεση όλων μας. Στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχουν 3 καταλήψεις που ακόμη αντέχουν. Μην Αδιαφορείς! Αγωνίσου!

 

-ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ – ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ

-ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ, ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

-ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ ΠΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ TERRA INGOGNITA,ROZA NERA,ΦΙΛΟΛΑΟΥ

ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 18:00 

Περιφέρεια

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 

ese.ioanninon.squat.gr

Fb:ΕΣΕ Ιωαννίνων

eseioanninon@gmail.com

τηλ: 6947501367

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *