ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ
Πανδημία, lockdown/απαγορεύσεις κυκλοφορίας, κρούσματα, θάνατοι. Αυτά είναι τα κύρια θέματα που θα ακούσει κανείς στα ΜΜΕ καθώς και στις διαπροσωπικές συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων. Το κράτος έχει καταφέρει, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, να δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα οπού κάθε ενέργεια περιστρέφεται γύρω απο τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του. Αυτό φυσικα δεν γίνεται τυχαία. Η μονοπώληση του δημοσιου λόγου γύρω από την πανδημία είναι ο ιδανικός δούρειος ίππος έτσι ώστε τα αφεντικά να μας πατήσουν ακόμη περισσότερο στο λαιμό και να καταπατηθεί/καταργηθεί κάθε εργατικό/κοινωνικό δικαίωμα έχει μείνει όρθιο σε αυτό τον διαρκή πόλεμοπου μαίνεται πολύ πριν την πανδημία. Το πόλεμο ανάμεσα στις τάξεις. Έτσι λοιπόν το κράτος εν μέσω αυτής της συγκυρίας, βρίσκει το πρόσφορο έδαφος και την άνεση να προωθήσει ένα νεο εργασιακό νομοσχέδιο που αλλάζει πλήρως τις εργασιακές συνθήκες του/ης καθενός/μιας. Στο στόχαστρο έχουν μπεί:
• Υπερωρία, 8ωρο αλλά και η Κυριακάτικη αργία καταργείται πλεόν και θεσμικά. Τα αφεντικά θα μπορούνε να κρατάνε τους εργαζόμενους παραπάνω ώρες στην δουλεία χωρίς να πληρώνουν και με μόνο αντάλλαγμα ένα ρεπό ή μειωμένη βάρδια «όταν δεν θα έχει δουλειά».
• Οι ήδη ελάχιστες συλλογικές διαπραγματεύσεις χτυπιούνται ακόμη περισσότερο δίνοντας πλεόν την δυνατότητα ο εργοδότης να προσφύγει μονομερώς στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας και να «διαμαρτυρηθεί» για τις απαιτήσεις των εργαζομένων του.
• Σε συνδυασμό με την απαξίωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, του συνδιακαλιστικού νόμου 1264/82, έρχεται τώρα να νομοθετηθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία της απεργίας και της ύπαρξης προσωπικού ασφαλείας 40% στις επιχειρήσεις
Τίποτα από όλα αυτά δεν μας προκαλεί έκπληξη. Με πρόσχημα την πανδημία, τον φόβο και την γενικότερη συναίνεσηση,οι καπιταλιστές εξαπολύουν ξανά μια ολομέτωπη επίθεση στα ατομικά, κοινωνικά, εργασιακά μας δικαιώματα, στις ζώες μας. Δεν μας βλέπουν σαν ανθρώπους παρά σαν μηχανες/ρομποτ. Ο εργαζόμενος πλεόν παύει να έχει ως κύρια ιδιότητα την ανθρώπινή του πλεύρα, τις ανάγκες του, τα όνειρα τις επιθυμείες του. Επιχειρείται να μετατραπεί πλήρως σε μία εργασιακή μονάδα παραγωγής πλούτου, υπό την πλήρη διάθεση του εκάστοτε αφεντικού και πάντοτε στις ανάγκες τις αγοράς. Πλούτος που παράγεται από εμάς και πηγαίνει στα χέρια των λίγων, στα χέρια των εκμεταλευτών μας.
Το κράτος εκμεταλευόμενο το μονοπωλιακό του χαρακτήρα στις αποφάσεις των ζωών μας προωθεί ¨μέτρα προστασίας¨, παραβλέποντας το γεγονός ότι κάθε εργαζόμενος/η ως οι κατεξοχήν παραγωγός των υπηρεσιών/εμπορευμάτων που παράγονται ήταν και είναι ο/η κύριοι/ες κριτές των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο εργασίας τους. Συνεπώς μέσα στην συνεχιζόμενη πανδημία είναι οι ίδιοι που θα κρίνουν αν ο χώρος εργασίας πρέπει να κλείσει για την αυτοπροστασία τους. Η ατομική ευθύνη ακούγεται μόνο όταν θέλουν να επιρρίψουν ευθύνες στο κοινωνικό σύνολο και επιθυμούν να εμφανιστούν ως σωτήρες περνώντας τα όποια κατασταλτικά μέτρα που θα βοηθήσουν στην πειθάρχιση του κόσμου και θα στρώσουν τον δρόμο σε νέα καταστολή των εργασιακών(και όχι μόνο) δικαιωμάτων μας.

 

Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα λιθαράκι στην πλήρη αποδυνάμωση της εργατικής τάξης και της όποιας συλλογικοποίησής της. Η κήρυξη απεργίας γίνεται διαρκώς πιο δύσκολη, με την πλήρη επιτήρηση του συνδικαλισμού μέσω ψηφιακών μέσων και φακέλωμα των συνδικαλιζόμενων. Σε αυτή την συνθήκη είναι υποχρέωσή μας να σηκώσουμε το κεφάλι ακόμη πιο ψηλά. Στην διακρή αυτή προσπάθεια διάσπασής και καταστολής των εργατικών/κοινωνικών αγώνων, απαντάμε με οργάνωση στους χώρους εργασίας, δημιουργία σωματείων βάσης με στόχο ρήξη και την αντίσταση. Στην επίθεση των αφεντικών και του κράτους η επίθεση από πλευράς μας είναι μονόδρομος για να μην χάσουμε ότι έχουμε κερδίσει αλλά και για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, καλύτερες συνθήκες ζωής με στόχο την πλήρη εξάλειψη κάθε είδους εκμετάλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ-ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

This entry was posted in Διαδηλώσεις, Κείμενα-αφίσες της ΕΣΕ, παρεμβάσεις, Σωματειακή δουλειά. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *