Τα αφεντικά της PIZZA FUN από τους εργαζόμενους κοιτάνε να τα φαν…

    H εργοδοτική αυθαιρεσία πραγματώνεται πλήρως στο εσωτερικό της Pizza Fun. Με το πρόσχημα της «κρίσης» οι εργοδότες πλέον δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους σαν σε δούλους, εκμεταλλευόμενοι την κοινωνική συνθήκη.
    Ο συνάδελφος διανομέας, μέλος του Δ.Σ. του πρωτοβάθμιου σωματείου Σ.Β.Ε.Δ.Ι. (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων) απολύθηκε λόγω της στάσης του στην επιχείρηση. Συγκεκριμένα, οι λόγοι της απόλυσης του ήταν οι διεκδικήσεις όσον αφορά τα δικαιώματα των διανομέων, όπως τα ωράρια που ενώ θα έπρεπε να είναι συνεχόμενα ήταν σπαστά, οι ημέρες εργασίας που αντί για πενθήμερο με δύο συνεχόμενα ρεπό ήταν στην καλύτερη περίπτωση εξαήμερο, όπως επίσης και το δικαίωμα των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού να σιτίζονται δωρεάν στο κατάστημα που εργάζονται, καθώς και το πάγιο πια αίτημα του σωματείου μας να πληρωνόμαστε βάσει της συμβάσεως για τους διανομείς, και όχι της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. (εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας).
    Σε ένα τέτοιο διαπληκτισμό και μετά την άρνηση του εργαζόμενου να αποδεχτεί τους ισχυρισμούς του εργοδότη, ότι οι υπάλληλοι τού ανήκουν και θα πρέπει να ακολουθούν τις διαταγές του χωρίς αμφισβήτηση, τόνισε στον εργοδότη, ότι υπάρχει εργατική νομοθεσία που καθορίζει τη σχέση τους και δεν μπορεί να αυθαιρετεί κατά το δοκούν. Μετά από αυτό, τον απείλησε ότι θα απολυθεί. Ο εργοδότης αιτιολόγησε την απόφασή του αναφέροντας, ότι «έτσι είναι οι κανόνες της αγοράς και όποιος δεν προσαρμόζεται στις καινούριες συνθήκες θα φεύγει». Όταν ο εργαζόμενος τόνισε ότι οποιαδήποτε απόλυσή του, λόγω της συνδικαλιστικής του ιδιότητας, θα ήταν παράνομη και καταχρηστική, η απάντηση του εργοδότη ήταν «αυτά ανήκουν στην παλιά Ελλάδα», «ότι λέμε στο μαγαζί μας είναι νόμος» και κάλεσε τον εργαζόμενο να υπογράψει την καταγγελία της σύμβασής εργασίας του, κάτι που ο ίδιος δεν έκανε, αφού ο εργοδότης δεν δέχτηκε την επιφύλαξή του, ως μέλος Δ.Σ. πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.
    Μετά από αυτά τα γεγονότα ο εργοδότης προσπάθησε να μεταφέρει την εργατική διαφορά στο εσωτερικό της επιχείρησης εμπλέκοντας και επηρεάζοντας τους πάντες. Μάλιστα απαίτησε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της επιχείρησης να πάρουν το μέρος της εταιρείας υπογράφοντας υπεύθυνες δηλώσεις για το συμβάν ειδάλλως θα δέχονταν τις συνέπειες. Δύο από τους διανομείς της επιχείρησης αρνήθηκαν να υπογράψουν. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών είναι και αυτός μέλος του Δ.Σ. του Σ.Β.Ε.Δ.Ι και το γνωστοποίησε όπως και την άρνησή του σε αυτή την αυθαίρετη και ανήθικη απαίτηση. Η στάση της επιχείρησης απέναντί του άλλαξε άρδην λόγω αυτού κι επειδή υπερασπίστηκε τον συνάδελφο του όταν εκείνος απολύθηκε. Μάλιστα, όταν ο παραπάνω εργαζόμενος ρώτησε για τον λόγο της απόλυσης του συναδέλφου, τού ανέφεραν «είχαν μαζευτεί πολλά» και με νόημα του είπαν «ξέρεις πόσοι ψάχνουν για δουλειά;».
    Έγινε άμεσα βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασίας του, μειώνοντας τις ώρες εργασίας του και ταυτόχρονα προσπάθεια να φθαρεί ψυχολογικά ώστε να παραιτηθεί. Επίσης χωρίς να ενημερωθεί και να ερωτηθεί διαφοροποιήθηκε και το πρόγραμμα της εργασίας του αλλά και μειώθηκε το ημερομίσθιο του, βάση της παράνομης σύμβασης εργασίας που αναγκάστηκε να υπογράψει, υπό τον φόβο της μη αποδοχής της εργασίας του. Ο συνάδελφος αντέδρασε κάνοντας λόγο για εργοδοτική αυθαιρεσία και παρανομία, διεκδικώντας: το πρόγραμμα του αλλά και την διεξαγωγή συζήτησης και ενημέρωσης από τα πριν για τυχόν αλλαγές των εργασιακών όρων, όπως επίσης και το ημερομίσθιο της συλλογικής σύμβασης επισιτισμού που προβλέπει ο νόμος καθώς και την βενζίνη αλλά και το μηχανάκι να τα επιβαρύνεται ο εργοδότης, και όχι ο εργαζόμενος, όπως ίσχυε μέχρι τότε. Ο εργοδότης αρνήθηκε τη συζήτηση μαζί του λέγοντας του «κι εσύ πού τα ξέρεις αυτά;», «αν σου αρέσει, αλλιώς φύγε». Ο εργαζόμενος απαίτησε ότι ως πρόεδρος Δ.Σ. του Σ.Β.Ε.Δ.Ι. να τηρείται η νομοθεσία και να μην επικρατεί η αυθαιρεσία και η παρανομία. Μετά από αυτό το γεγονός, η κατάσταση εντάθηκε στο χείριστο βαθμό το τελευταίο διάστημα.

    Ο εργοδότης άρχισε να βρίζει, να μιλάει άσχημα στον συνάδελφο και να τον απειλεί πως «δεν θα ξαναβρείς δουλειά στα Γιάννενα» και ότι «από ‘δω και στο εξής θα σου μιλάω άσχημα», «είσαι υπάλληλος μου, πώς τολμάς και μιλάς;», «θέλω εσύ και μόνο εσύ να δουλεύεις τις συγκεκριμένες ώρες χωρίς ερωτήσεις» κ.α. Επίσης ότι μόνο σε αυτόν θα γίνει μείωση του ημερομίσθιου καθόσον ο εργοδότης του είπε «έτσι θέλω, κουμάντο στην τσέπη μου θα κάνεις;», «στους άλλους θα δίνω όσα θέλω!». Όλα αυτά μπροστά σε συνάδελφους, στο προσωπικό της κουζίνας αλλά και σε πελάτες.

    ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ…

    • Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου διανομέα ο οποίος απολύθηκε για την αγωνιστική του στάση και δράση στην επιχείρηση.

    • Απαιτούμε καμιά εκδικητική συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενους για στήριξη συναδέλφων και άρνηση συναίνεσης σε αυθαίρετες απαιτήσεις των εργοδοτών.

    • Να υπογραφούν συμβάσεις βάσει της εργατικής νομοθεσίας. 5,07 € το ωρομίσθιο και 843,20 € ο μισθός, όπως ορίζεται από την συλλογική σύμβαση εργασίας επισιτισμού καθώς και η διατήρηση των επιδομάτων προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης.

    • Ο εξοπλισμός (μηχανάκι, αδιάβροχα, προστατευτικά κ.α.) να παρέχεται από την επιχείρηση όπως και η βενζίνη κι όχι να είναι αυτονόητη η παροχή τους από τον εργαζόμενο.

    • Όχι στην μαύρη εργασία και στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

    ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ…

    ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ
    ΝΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
    ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
    Πρωτοβάθμιο Σωματείο
    Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων
    dianomeis_ioannina@yahoo.gr
This entry was posted in Εργατικές ειδήσεις and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Τα αφεντικά της PIZZA FUN από τους εργαζόμενους κοιτάνε να τα φαν…

  1. Pingback: Τα αφεντικά της PIZZA FUN (στα Ιωάννινα) από τους εργαζόμενους κοιτάνε να τα φαν… | συμμετοχικά, αλληλέγγυα κι ελεύθερα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *