Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ

 

Σχετικά με την υπόθεση Μαρφίν και την ανυπόστατη διώξη του αναρχικού Θοδωρή Σίψα

Στις 5 Μάη 2010 λαμβάνει χώρα στην Αθήνα μια από τις πιο δυναμικές και μεγαλειώδης διαδηλώσεις ενάντια στην υπογραφή του μνημονίου και την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης. Μία επιλογή του ελληνικού κράτος τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε μέχρι σήμερα: ολοκληρωτική επίθεση στις κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών, που έχει οδηγήσει στην πλήρη εξαθλίωση μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Η μεγαλειώδης αυτή κινητοποίηση ανακόπτεται ξαφνικά από τον τραγικό θάνατο τριών εργαζομένων στην τράπεζα Μαρφίν από αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από εμπρησμό.

Μικρό ιστορικό των διώξεων:

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τα γεγονότα της 5ης Μάη, στις 29 Απρίλη του 2011, βάσει μιας ανώνυμης πληροφορίας πολίτη, η οποία κατονόμαζε 3 άτομα με μεγάλη ποικιλία πληροφοριών για αυτά, προσαγάγονται 4 άτομα και κρατούνται για πάνω απο 10 ώρες στην ασφάλεια Αττικής. Ο εισαγγελέας στέλνει μια παραγγελιά που  λέει: ”Να ληφθούν κατα την κρίση σας, ανωμοτί καταθέσεις, να διεξαχθούν κατά την κρίση σας κατ’ οίκον έρευνες και να πράξετε κάθε τι αναγκαίο προς τον σκοπό της διαλεύκανσης.” Όπως και συμβαίνει. Μέσα στο υλικό που είχε συλλέξει η αστυνομία για τα γεγονότα της 5ης Μάη, σε κάποια φωτογραφία από κάμερα παρακολούθησης, φαίνεται ξεκάθαρα πως το χρόνο του εμπρησμού ο Θ.Σίψας βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό σημείο της πορείας και με εντελώς διαφορετικά ρούχα από αυτά με τα οποία τον υποδεικνύει η αστυνομία. Αυτό εντοπίζεται από τους δικηγόρους και γνωστοποιείται στις αρχές με υπόμνημα. Έτσι, ο εισαγγελέας κρίνει τα στοιχεία ανεπαρκή για άσκηση διώξεων και επιστρέφει τη δικογραφία στην ασφάλεια.

Μετά από περίπου ένα χρόνο, ένας αστυνομικός της ασφάλειας αλλάζει την κατάθεσή του, λέγοντας πως είναι σύνηθες οι αναρχικοί να αλλάζουν ρούχα στις πορείες. Με αυτό το νέο συγκλονιστικό στοιχείο (sic) καλύπτονται τα κενά της υπόθεσης, ανασύροντάς την και στέλνοντας εκ νέου τη δικογραφία στον εισαγγελέα, ο οποίος απαγγέλει κατηγορίες αυτή τη φορά και την στέλνει στον ανακριτή. Ο ανακριτής θεωρεί ότι για 2 από τους 4 κατηγορούμενους ξεκάθαρα δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο και τους αφήνει ελεύθερους χωρίς να τους καλέσει καν για απολογία. Το Φλεβάρη του ’13 καλείται ο Θοδωρής, του απαγγέλλο-νται κατηγορίες και του επιβάλλονται  περιοριστικοί όροι. Ο Θ.Σίψας δεν προφυλακίζεται λόγω διχογνωμίας ανακριτή και εισαγγελέα. Αξιοσημείωτος είναι ένας από τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν: “απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις”… Ο Θ. Σίψας, παραπέμπεται να δικαστεί για τα εγκλήματα της “ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν απόπειρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του”. Φυσικά οι διώκτες του δεν παρέλειψαν να του φορτώσουν και 23 απόπειρες ανθρωποκτονίας…

Στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί πως, λίγους μήνες πριν, δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους για παραλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας της τράπεζας καθώς και για την έλλειψη αποφάσεων για την ασφάλεια των εργαζομένων, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου Εμμανουήλ Βελονάκη και τη διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου, ενώ αθώωσε την υποδιευθύντρια του καταστήματος Αναστασία Κούκου. Βέβαια, τόσο αυτοί, όσο και ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας Α. Βγενόπουλος (στον οποίο δεν ασκήθηκε καν ποινική διώξη…), δε κάθισαν ούτε δευτερόλεπτο σε κελί…

Πολιτικές σκοπιμότητες της δίωξης:

Η διώξη του Θοδωρή Σίψα, πάρα την παντελή απουσία στοιχείων που να τον συνδέουν με τον εμπρησμό της τράπεζας, αποδεικνύει ξεκάθαρα τις πολιτικές σκοπιμό-τητες της κυριαρχίας και της κεντρικής ατζέντας της κυβέρνησης. Οι σκοπιμότητες αυτές δεν είναι άλλες από τη στοχοποίηση και την καταστολή ενός ευρύτερου κοινωνικού και ταξικού αγώνα του οποίου μέρος είναι ο Θ.Σ. με το λόγο και τη δράση του, και ο οποίος αγώνας εντείνεται σε περιόδους κοινωνικών και πολιτικών κρίσεων. Ακόμα, στόχος είναι η απονοηματοδότηση και η απονομιμοποίηση στη συλλογική συνείδηση κάθε μορφής δυναμικής αντίστασης και αμφισβήτησης από τα κάτω, που δεν μπορεί να ελεχθεί και να κατασταλεί εύκολα από τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Η υπόθεση αυτή εξυπηρετεί επιπλέον, από πλευράς κρατικής διαχείρισης, την περαιτέρω ενίσχυση της θεωρίας των δύο άκρων και του δόγματος της μηδενικής ανοχής αναδεικνύοντας την κυβέρνηση ως το μοναδικό εγγυητή της τάξης, της ασφάλειας και της διαφύλαξης των δημοκρατικών αξιών που θα επιφέρουν με την σειρά τους την ανάπτυξη και την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επαναφορά της υπόθεσης του Θ. Σίψα στα μηντιακά και διαδικτυακά μέσα και το αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης προς όλες τις πλευρές για αποφυγή αποσταθεροποίησης της χώρας, αμέσως μετά την δολοφονία του Π. Φύσσα και την θεαματική δίωξη μελών της χρυσής αυγής. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της φυλλάδας real news στις 13 Οκτωβρίου 2013 που δημοσιοποιεί τα προσωπικά στοιχεία του συντρόφου, δικάζοντας και καταδικάζοντας το σύντροφο προτού καν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο… Λίγες μέρες μετά, ορίζεται η ημερομηνία της δίκης του Θοδωρή Σίψα για τις 9 Δεκέμβρη του 2013. Η πρώτη αυτή δίκη αναβάλλεται για τις 14 Μάη 2014 μετά από αίτημα της πολιτικής αγωγής. Η πλευρά των κατηγορουμένων, ζήτησε διακοπή και όχι αναβολή της δίκης. Η δικάσιμος αυτή όμως πιθανότατα θα αναβληθεί λόγω των περιφερειακών εκλογών και ο Θ.Σ. αναμένεται να δικαστεί στο προσεχές μέλλον.

Εμείς από την πλευρά μας δε μπορούμε παρά να σταθούμε αλληλέγγυοι στο Θ. Σίψα, να αναδείξουμε το καταφανώς στημένο κατηγορητήριο εις βάρος ενός βολικού αποδιοπομπαίου τράγου -αναρχικός γαρ…Δε μπορούμε παρά να τονίσουμε πως με τη δίωξή του επιχειρείται να πληγεί και να κατασταλεί κάθε μορφή αντίστασης και αμφισβήτησης από την πλευρά των καταπιεζόμενων, καθενός από εμάς που συμμετείχαμε στις πορείες της 5ης Μάη, καθεμιάς που έχει πάρει έμπρακτα θέση στο κοινωνικό και ταξικό πόλεμο που διεξάγεται καθημερινά.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΘΟΔΩΡΗ ΣΙΨΑ

ΠΟΥ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΡΦΙΝ

ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ ΒΟΡΑ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ

ΔΙΚΑΣΤΩΝ, ΜΠΑΤΣΩΝ, ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στο Θοδωρή Σίψα

Ιωάννινα 05/05/2014

 

This entry was posted in καταστολη. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *