Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #130 από το μπλογκ της ΕΣΕ Αθήνας

 

Ψήφισμα αλληλεγγύης σε εργαζόμενο σε Φο.Δ.Σ.Α. που ξυλοκοπήθηκε άγρια και καταγγελία της εργοδοτικής βίας και τρομοκρατίας από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζομένων – Επισφαλών – Ανέργων Ηρακλείου (Κρήτης). Στο ψήφισμα εκφράζεται η αμέριστη συμπαράσταση και ταξική αλληλεγγύη στον Μανώλη Πευκιανάκη, εργάτη καθαριότητας στην εταιρεία Φο. Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ και στην επιτροπή των συναδέλφων του και καταγγέλλει την εν λόγω εταιρεία για τον άγριο ξυλοδαρμό του (σπάσιμο πλευρών) από τον αιρετό πρόεδρο του Φο.Δ.Σ.Α. και δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Χερσονήσου, Βαρδή Φραγκιαδάκη. Γιατί όπως προστίθεται στην ανακοίνωση: Η επίθεση σε ένα εργαζόμενο είναι επίθεση σε όλους μας και θα μας βρίσκουν όλους απέναντι τους! Σε ανυποχώρητους, μαχητικούς, ταξικούς αγώνες για την αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά! Υπάρχει δε κάλεσμα έξω από την επιθεώρηση εργασίας στο Ηράκλειο (πίσω από το ναό του αγίου Μηνά) την Τετάρτη 12/10 και ώρα 10:00 με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη και πλήρη ηθική αποκατάσταση του εργαζομένου, καθώς και απόσυρση της μήνυσης της εργοδοσίας για συκοφαντική δυσφήμιση.

redblack-small

Καταγγελία της ΕΣΕ για την δολοφονία απεργού εργάτη στην Ιταλία.

Η ανακοίνωση επί γράμμα ανέφερε τα εξής: Η εργοδοσία της εταιρείας logistics GLS/SEAM δολοφόνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης 15/09/2016, στην Πιατσέντσα της Ιταλίας, τον Αιγύπτιο εργάτη Abd Elsalam Ahmed Eldanf που συμμετείχε στην απεργιακή περιφρούρηση. Ο Abd Elsalam ήταν πατέρας πέντε παιδιών. Ήταν μέλος της USB (Συνδικαλιστική Ένωση της Βάσης – Ιταλίας). Αδίστακτη η εργοδοσία, με τη στήριξη της Ιταλικής κυβέρνησης παραβίασε τα εργασιακά δικαιώματα…. μέχρι θανάτου. Δεν δίστασε να δώσει εντολή σε έναν από τους οδηγούς να κινηθεί απειλητικά με το φορτηγό προς απεργούς εργάτες, προσπαθώντας να σπάσει την απεργιακή περιφρούρηση. Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπηθεί και να δολοφονηθεί ο αγωνιζόμενος εργάτης. Η αστυνομία παρούσα παρακολουθούσε απαθής τη δολοφονική επίθεση.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τη δολοφονική πράξη της εργοδοσίας της εταιρίας GLS. Καταγγέλλουμε τις δολοφονικές επιθέσεις κάθε εργοδοσίας ενάντια σε αγωνιζομένους προλετάριους. Είμαστε ενάντια στους φονιάδες εργοδότες, τις κυβερνήσεις, τα κράτη και τις δυνάμεις καταστολής τους, που στηρίζουν και υπηρετούν το αιματοβαμμένο κέρδος του κεφαλαίου.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ταξικό αγώνα των εργαζόμενων της εταιρείας GLS/SEAM και στο εργατικό συνδικάτο USB. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε κάθε ταξικό και κοινωνικό αγώνα των καταπιεσμένων προλεταρίων.

Να τιμωρηθούν οι φονιάδες εργοδότες. Αντεπίθεση με ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες, ενάντια στα καθάρματα του κεφαλαίου και τους υπηρέτες τους.usb-italia-8

redblack-smallΠαράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29/9 στα κεντρικά της Wind στο Μαρούσι, πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζόμενων Wind (ΠΑΣΕ-WIND), μαζί με άλλα σωματεία και συλλογικότητες καθώς και αλληλέγγυους-ες.

Στην ανακοίνωση κάλεσμα το ΠΑΣΕ-Wind ανέφερε: Τα τελευταία δύο χρόνια το Σωματείο μας παλεύει για υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με βάση τις ανάγκες μας. Μετά τη λήξη της σύμβασης (Δεκέμβριος 2014) η διοίκηση μετέτρεψε όλες τις παροχές σε οικειοθελείς και συνέχισε τις απολύσεις με τη μέθοδο του εξαναγκασμού σε παραίτηση, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να έχουν οδηγηθεί στην ανεργία και η εντατικοποίηση στα τμήματα να χτυπά κόκκινο. Στις όποιες προσλήψεις προβαίνει, οι μισθοί είναι ως επί το πλείστον χαμηλότεροι, δρομολογώντας στην πράξη την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος όπου θα υπάρχουν εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων ώστε να γίνει αντικατάσταση του προσωπικού με νέο
φθηνότερο με τελικό στόχο τη συνολική πτώση μισθών και δικαιωμάτων. Αυτό άλλωστε απαιτεί για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης: τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας και την μη καταβολή επιδόματος ξένης γλώσσας στους νεοπροσληφθέντες (οδηγώντας σε χάσμα έως και 35% από τους παλιότερους εργαζομένους που τους κάλυπτε η τελευταία σύμβαση), την μετατροπή του επιδόματος ξένης γλώσσας σε οικειοθελή παροχή στους παλιότερους, την διακοπή παροχής έξτρα ρεπό σε τμήμα το οποίο εργάζεται σε καθεστώς ετοιμότητας. Δεν μένει όμως εκεί αλλά κάνει μία πρωτοφανή πρόταση: την ένταξη στους όρους της σύμβασης της δέσμευσης για συζήτηση σχετικά με το προσωπικό ασφαλείας με σκοπό να νομιμοποιηθεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που η διοίκηση στήνει σε κάθε κινητοποίηση και η εταιρία να ανακηρυχθεί με τη σύμφωνη γνώμη του Σωματείου ως κοινής ωφέλειας.. Και όλα τα παραπάνω εν αναμονή των νέων αντεργατικών μέτρων που θα κατατεθούν προς ψήφιση και θα αποτελειώσουν ότι ακόμα είχε μείνει από αυτό που λέμε ‘εργατική νομοθεσία’, δίνοντας μια πλούσια εργαλειοθήκη στους εργοδότες.

Η τελευταία Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε στις 15/9/16 έλαβε για άλλη μια φορά την απόφαση να συνεχιστεί ο αγώνας για υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με τους όρους της τελευταίας, χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, χωρίς χάσματα μεταξύ νέων και παλιών εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας με επόμενη την παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28/09/2016, έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Wind στο Μαρούσι (Κηφισίας 66). Επειδή πιστεύουμε ότι ο αγώνας που δίνουμε δεν αρχίζει και τελειώνει μέσα στην Wind αλλά αφορά συνολικά τον κλάδο και όχι μόνο και αποτελεί μέρος του συνολικού αγώνα ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβερνήσεις και εργοδότες, καλούμε τους συναδέλφους μας στη Wind και σωματεία και άλλες συλλογικότητες να συνδράμουν στην επιτυχή έκβαση της κινητοποίησης με την ενεργή συμμετοχή τους.http://www.pasetim.com/images/banner1.jpg

redblack-small

24ωρη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των «Κτιριακών Υποδομών ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ) την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη. Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και οι έκτακτοι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, την Τρίτη 27 και την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη ενάντια στο νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το οποίο βασίζεται στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή εργασίας.

redblack-small

Την άμεση επαναπρόσληψη των τεσσάρων απολυμένων συναδέλφων τους που απέλυσε η εργοδοσία της εταιρείας δομικών υλικών «MICROFILL K. ZΑΦΡΑΝΑΣ ΑΕ» στην Κόρινθο, απαιτούν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου. Καταγγέλλουν μάλιστα τις απολύσεις ως παράνομες και καταχρηστικές και πως η εργοδοσία με τα τερτίπια που χρησιμοποιεί προσπαθεί να αποκρύψει τον πραγματικό λόγο: ότι οι συγκεκριμένοι είχαν πρωτοστατήσει στην δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο απολύθηκαν.

redblack-small

Συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα η κατάληψη του Δήμου Αγίας Παρασκευής .Η κατάληψη ξεκίνησε την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη από του εργαζόμενους που διεκδικούν να ανακληθεί η απόλυση εργαζόμενης που εργαζόταν επί 7 χρόνια στον Δήμο. Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηλιούπολης, την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη οι οποίοι εύλογα εναντιώνονται στο ψαλίδισμα δικαιωμάτων και στην εντατικοποίηση της δουλειάς.

redblack-small

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στο Μέγαρο Μουσικής. Δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα μηνών, οι υπερωρίες και τα επιδόματα. Η διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής από την πλευρά της κλαυθμηρίζει ότι δεν …. “βγαίνει το μαγαζί” και πρέπει να μειώσει το κόστος. Εννοείται όχι από τους παχυλώτατους μισθούς των μελών της αλλά από τους μισθούς των εργαζομένων.

redblack-small

Συγκέντρωση την Δευτέρα 26/9 στα γραφεία του ΟΑΣΘ πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον οργανισμό διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται.

redblack-small

Με σύνθημα: Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία – Όχι στη σκλαβιά των ατομικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Αττικόν και Άγιος Σάββας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 28/9 στο υπουργείο Υγείας.

redblack-small

Σε στάση εργασίας προχώρησαν την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιδρώντας στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που ψαλιδίζουν το εφάπαξ τους. Στο πλαίσιο της στάσης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

redblack-small

Τρίωρες στάσεις εργασίας ξεκίνησαν την Τρίτη 27/9 οι εργαζόμενοι στην οινοποιία «Μπουτάρη» στη Νάουσα, διεκδικώντας δεδουλευμένα από το Φλεβάρη έως τον Αύγουστο. Οι στάσεις εργασίας επαναλήφθηκαν την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29/9.

redblack-small

Να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που αντιδρούν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις του με απολύσεις, επιχειρεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου Αθηνών – διοικείται από την «Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών» που μόνο… ελεήμων δεν είναι προς τους εργαζόμενους. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε απόλυση σε εργαζόμενη που δουλεύει στο Γηροκομείο 11 χρόνια και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, επειδή αρνήθηκε να δουλέψει σε ωράριο διαφορετικό από αυτό που είχε συμφωνηθεί με την πρόσληψή της.

redblack-small

Ανακλήθηκαν πριν περίπου δέκα ημέρες οι απολύσεις δυο εργαζομένων από το κυλικείο «Φοίτησις» της Νομικής Σχολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αλληλεγγύη τους στις απολυμένες και την απαίτηση να παρθούν πίσω οι απολύσεις είχαν εκφράσει και οι φοιτητές της σχολής.

redblack-small

24ωρη απεργία την Τρίτη 27/9 πραγματοποιήθηκε από τους εργαζομένους στην ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα έγινε και συλλαλητήριο-διαμαρτυρία στη Βουλή κατά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που εκχωρεί ΔΕΚΟ στο υπερταμείο. Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ και πορεία προς τη Βουλή ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της μέσω του νέου υπερταμείου πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας 26/9 εργαζόμενοί της μαζί με αλληλέγγυους από κινήματα για το νερό. Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν για τον ίδιο λόγο και οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ.

redblack-small

Άγριο ξύλο από τα ΜΑΤ της πρώτης φορά φασιστερά στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων τους την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Εργασίας και στη Βουλή, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις μπατσοδυνάμεις. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού διαμαρτύρονται για τις νέες βαριές περικοπές στο εφάπαξ, αλλά και για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων ασθενείας τους.

redblack-small

Την εργοδοσία ότι δεν αναγνωρίζει το Σωματείο του ομίλου «Νηρέας – Ιχθυοκαλλιέργειες Ν. Εύβοιας» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό σωματείο. Όπως καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία δεν αναγνωρίζει στο σωματείο το δικαίωμα να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους.

redblack-small

Με «Λευκή Νύχτα» αποφάσισε να «τιμήσει» η δημοτική αρχή της Κω την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού την Τρίτη 28/9. Μία φιέστα που καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα και ξεζουμίζει τους εργαζόμενους μέσα από εξοντωτικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες. Γιατί… οι «λευκές νύχτες» των αφεντικών είναι το «μαύρο» στις ζωές των εργατών.

redblack-small

Μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε λατομείο της επιχείρησης «ΣΚΑΡΗ» στην Παναγία Θάσου και είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός 56χρονου χειριστή σκαπτικού μηχανήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 56χρονος χειριστής έπεσε μαζί με το μηχάνημα από ύψος 5 μέτρων και σκοτώθηκε. Είναι το τρίτο θύμα μέσα σε λίγους μήνες που θρηνεί η εργατική τάξη της περιοχής (δύο εργάτες σκοτώθηκαν σε λατομεία της Δράμας), στο βωμό της κερδοφορίας των ιδιοκτητών επιχειρήσεων μαρμάρου.

redblack-small

Τέλος μία είδηση από τα διεθνή, οικοδόμοι-εργάτες σταμάτησαν της εργασίες τους σε πάνω από 30 τοποθεσίες στη Βαυαρία για να διαμαρτυρηθούν υπέρ ενός Αφγανού συνάδελφου που του είχαν ανακαλέσει την άδεια εργασίας του ύστερα από 4,5 χρόνια που ζούσε και εργάζονταν στη Γερμανία. Το αφεντικό της εταιρίας υποστηρίζει επίσης το δικαίωμα του Tavus Qurban να μείνει και να εργαστεί στη Γερμανία. Στη φωτογραφία το πανό πίσω από τους οικοδόμους γράφει << Tavus Qurban’ – σου συμπαραστεκόμαστε >> ΕΔΩ.

%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b1

This entry was posted in Εργατικές ειδήσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *