ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚΕΡΑΔΙΚΟΥ ¨FAT ANGUS¨ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ!

Αποκλειστηκε σήμερα 3/2, στις 21:00 το βράδυ, απο αλληλεγγυους/ες και την ΕΣΕ Ιωαννινων, το μπεργκεράδικο "FAT ANGUS", που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Αβερωφ και Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της αγοράς. Η εργοδοσία αρνείται να καταβάλλει δεδουλευμένα (απο το καλοκαίρι), δωρα Πασχα κι επιδόματα αδείας(του 2016)σε δυο  απολυμένους εργαζόμενους ντιλιβεράδες. Τα χρωστούμενα είναι 550 ευρω στον καθένα.  Ο αποκλεισμός διήρκησε 1 ωρα, ενω μοιράζονταν κείμενα και φωνάζονταν συνθήματα συνεχώς. Μπορεί η υπόθεση να οδεύει προς τα δικαστήρια, αλλα οι εργαζόμενοι/ες γνωρίζουμε καλά οτι οι αγώνες, οι διεκδικήσεις και η αξιοπρέπεια κερδίζονται πρωτίστως στους δρόμους. Δεν ξεχναμε, δεν εφησυχαζόμαστε. Ο ακηδεμόνευτος συνδικαλισμός είναι ο εφιάλτης αφεντικών και κράτους.

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

το κείμενο που μοιραζονταν:

Τα μπεργκερ κοστίζουν 2 απολύσεις

Δεν είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά που τα αφεντικά, με πρόσχημα το «δε βγαίνω» απολύουν εργαζόμενους. Πόσο δε μάλλον όταν οι εργαζόμενοι αυτοί, δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από τα νόμιμα, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Πόσο δε μάλλον όταν οι απολύσεις αυτές έρχονται εκδικητικά για τον παραπάνω λόγο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου αντί για την προβλεπόμενη καλοκαιρινή άδεια, ο εργοδότης σε συνεργασία με τον λογιστή του, υπέγραψαν την «οικειοθελή» αποχώρηση των δυο εργαζομένων. «Ξεχνώντας» μάλιστα, να καταβάλλει τα επιδόματα: άδειας, Πάσχα, Χριστουγέννων καθώς και την αποζημίωση άδειας. Σημειωτέων δε πως αυτός ο άνθρωπος απασχολούσε και διανομείς ανασφάλιστους, αδιαφορώντας για τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά και για τις νομικές του υποχρεώσεις.

Την ίδια ώρα που ο επιχειρηματίας Τσιάτης κλαίγεται για το γεγονός πως δεν έχει να δώσει, η επιχειρισούλα του λειτουργεί κανονικότατα. (Με καινούριους διανομείς) Και μάλιστα φαίνεται πως έχει πληρώσει αδρά, όχι μόνο για τις πρώτες ύλες που χρειάζεται για να λειτουργεί αλλά και για την απαραίτητη διαφήμιση του μαγαζιού του σε έναν από τους ποιο γνωστούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Το περιθώριο που του είχε δοθεί από τους εργαζόμενους δεν ήταν μικρό. Είχε στη διάθεσή του σχεδόν 3 μήνες για να καταβάλλει τα δεδουλευμένα. Ενώ όταν αρνήθηκε με το πέρας της διορίας, του δόθηκε ακόμη ένα μικρό περιθώριο, όπου και πάλι δεν ανταποκρίθηκε. Πλέον έχουν παρέρθει σχεδόν έξι μήνες. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι εργοδότες, δεν καταβάλλουν δεδουλευμένα, όχι επειδή δεν έχουν αλλά επειδή δεν θέλουν.

Η μέθοδος που ακολουθεί μάς είναι γνωστή. Αναβολή στην αναβολή ή χάσιμο της υπόθεσης μέσα στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ντελιβερά. Αν περιμέναμε μόνο από τους θεσμούς (αφεντικά), να μας λύσουν τις όποιες διαφορές με τους εργοδότες (αφεντικά), οι αόρατες αλυσίδες που μας κρατούν δέσμιους στο καθεστώς μισθωτής σκλαβιάς, θα ήταν φανερές και θα μιλούσαμε πλέον για δουλεία. Η οργάνωση σε σωματεία και συνδικάτα είναι το εργαλείο που θα βάλλει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Είναι καιρός να το καταλάβουν τα αφεντικά (μικρά και μεγάλα). Οι εργαζόμενοι διανομείς δεν τρελάθηκαν απλά μια μέρα και άρχισαν να παίρνουν τους δρόμους και να διανείμουν φαγητά, σε βροχές, χιόνια, κρύο, κυκλοφοριακό κομφούζιο… ρισκάροντας τη σωματική τους ακεραιότητα για πλάκα. Ούτε από χόμπι, ούτε για την ψυχή της μάνας τους. Το κάνουν γιατί το μόνο πράγμα που έχουν να πουλήσουν, είναι η εργατική τους δύναμη. Για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Δεν ζητιανεύουν από τα αφεντικά τα επιδόματα αλλά τα ΑΠΑΙΤΟΥΝ, γιατί αυτά είναι ώρες εργασίας που εκμεταλλεύτηκε το εκάστοτε αφεντικό για το κέρδος του.

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους απολυμένους του Fat Angus

 

 

 

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων

 | ese.ioanninon@gmail.com

This entry was posted in Εργατικές ειδήσεις, Καλέσματα - Δράσεις - Εκδηλώσεις, Κείμενα-αφίσες της ΕΣΕ, παρεμβάσεις and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *