Απεργία 17/05/2017

Απεργιακή Συγκέντρωση – Πορεία 17/05/2017 στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

 

ΤΑ ΜΟΝΑ ΑΝΤΙ-ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ

 Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε στα μίντια τον εμπαιγμό μας σαν εργατική τάξη, με την κυβέρνηση να δίνει δήθεν σκληρές μάχες με τους θεσμούς σε ένα παιχνίδι που είναι ήδη στημένο. Με πρόσχημα το κλείσιμο της Β’ αξιολόγησης του χρέους, αφεντικά και κράτος ζητούν να υποτιμηθεί η ζωή των από κάτω ακόμη περισσότερο. Αυτή τη φορά  τα ζητήματα που τίθονται αφορούν αλλαγές στο ασφαλιστικό, το αφορολόγητο, τις Κυριακές και τον συνδικαλιστικό νόμο – ενός συνδικαλιστικού νόμου που είχε ψηφιστεί εν μέσω αγώνων των εργατών την περίοδο της  μεταπολίτευσης και αποτέλεσε ένα μεγάλο κεκτημένο των εργαζομένων της εποχής. Αυτά τα δεδομένα για εμάς προσπαθούν να τα αναιρέσουν, καταστρατηγώντας και τα ελάχιστα εναπομείναντα μέσα υπεράσπισής μας απέναντι στην εργοδοσία, καθώς και να μας ξεζουμίσουν για να αυξηθούν τα κέρδη τους με κάθε λογής μέτρα.

 Τα νέα μέτρα προβλέπουν την αύξηση των Κυριακών σε 30 το χρόνο, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να ξεχειλώσουν τα ωράρια και να εφαρμόσουν την λογική του μηδαμινού ελεύθερου χρόνου για τους εργαζόμενους. Στα πλαίσια αυτά της απελευθέρωσης του ωραρίου αυξάνουν την τουριστική περίοδο και προχωρούν σε νέο ορισμό των τουριστικών περιοχών. Όσον αφορά το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ ετησίως που υπήρχε μέχρι σήμερα αυτό πέφτει στα 5.685. Για ακόμη μια φορά δεν θα μπορούσε να λείπουν οι συντάξεις από την ατζέντα των αφεντικών, τις οποίες περικόπτουν εώς και 18%, το οποίο σημαίνει μείωση δύο συντάξεων το χρόνο. Σε αυτές τις περικοπές θα προστεθεί και η φορολόγηση, μιας και το αφορολόγητο έχει μειωθεί. Ένα ακόμα ζήτημα είναι η αύξηση του ορίου των απολύσεων στις μεγάλες εταιρείες, από τη στιγμή που το όριο των απολύσεων θα αυξηθεί σε αυτές από το 5% στο 10%. Τέλος επίμαχο σημείο της τροποποίησης της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, αποτελεί η διαδικασία κήρυξης απεργιών, μετατρέποντας την προϋπόθεση της εξασφάλισης της πλειοψηφίας των μελών σε γενική συνέλευση σε πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την κήρυξη απεργίας σε σωματεία. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται το σημαντικότερο όπλο των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση των αφεντικών τους. 

 Τα κράτη ανεξαρτήτου της διαχείρισης τους έχουν συνέχεια και πάντα θα εφευρίσκουν εκβιασμούς αξιολογήσεων έτσι ώστε να αυξάνουν την κερδοφορία των αφεντικών και να προφυλάσσουν την εξουσία αυτων. Παράλληλα με τα νέα μέτρα προσπαθούν να καθησυχάσουν τους από κάτω με τα λεγόμενα αντίμετρα έτσι ώστε να καθυστερήσουν τις σταγόνες για να μην ξεχειλίσει το ποτήρι. Τα μόνα αντίμετρα που θα ανατιμήσουν τη ζωή μας είναι η οργάνωση στα σωματεία μας, οι απειλητικές απεργίες, η οργάνωση και η διεκδίκηση στους χώρους εργασίας και οι ανυποχώρητοι ταξικοί αγώνες ενάντια στις προσταγές και τις ορέξεις των αφεντικών.     

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

This entry was posted in Καλέσματα - Δράσεις - Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *