ΑΠΟ ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ… ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΤΕΡΓΑ….

Την Δευτέρα 8/10/18 πραγματοποιήθηκε απο την Κλαδική Λοιπων επαγγελματων της ΕΣΕ Ιωαννίνων, παρέμβαση στο Μεταβατικό και την Λέσχη του Πανεπιστημίου. Μοιράστηκε το 11ο τεύχος του εντύπου ¨Αναρχοσυνδικαλισμος¨που αναφέρονταν στην εργασία των φοιτητών.

 

Ο Σεπτέμβρης για χιλιάδες φοιτητές σηματοδοτεί την έναρξη των σπουδών τους, για άλλους την συνέχιση της φοιτητικής τους πορείας , ωστόσο δεν είναι το μόνο ζήτημα που τους απασχολεί , καθώς την ίδια στιγμή πολλοί/ές από αυτούς θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας (αν έχουν καταφέρει να «ξεφύγουν» για λίγες μέρες διακοπών) ή θα αναζητήσουν εργασία. Η φοιτητική εργασία, φυσικά, δεν είναι μια προσπάθεια των φοιτητών να «εμπλουτίσουν» το πτυχίο τους ή να επιβαρύνουν το πρόγραμμα τους, άλλα άμεση συνέπεια των οικονομικών τους δυσκολιών∙ οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν απο την σαθρότητα του κράτους πρόνοιας, το οποίο ενώ υπόσχεται δωρεάν εκπαίδευση, σίτηση και στέγαση, αναγκάζει πολλούς από αυτούς να πληρώνουν ενοίκια, την μεταφορά τους στα πανεπιστήμια, βιβλία, ακόμα και τον αντίστοιχο εξοπλισμό των εργαστηρίων τους. Βέβαια το κράτος φωνάζει παρόν στην δήθεν οικονομική στήριξη των φοιτητών καθησυχάζοντάς τους με τα 1000 ευρώ επίδομα-επιβράβευση της συμφοράς.

 

Στην ουσία λοιπόν, δημιουργούνται φοιτητές 2 ταχυτήτων, αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους απρόσκοπτα αντιμετωπίζοντας ή μη δυσκολίες για τα προς το ζήν και αυτοί που θα αποτελέσουν τα φτηνά εργατικά χέρια των αφεντικών. Μιας και είναι φοιτητές/τρίες και θα στραφούν σε δουλειές του ”ποδαριού” όπως αποκαλούν προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους, στην καθημερινή πίεση που προκαλεί το πρότυπο ”πτυχίο στα 4 χρόνια” και στις απαιτήσεις του κάθε εργοδότη. Την ίδια ώρα όμως, το ίδιο το κράτος κλείνει το μάτι στα αφεντικά, προωθώντας τους φτηνό εργατικό δυναμικό εκμεταλευόμενοι την ανάγκη φοιτητών/τριών.

Αυτή η εκμετάλευση γίνεται πράξη μέσω των νομοθεσιών που εφαρμόζει το κράτος με μόνο στόχο την κερδοφορία των αφεντικών. Κάποιες από αυτές είναι η σύμβαση κάτω των 25(χρόνων) που είναι ο κατώτατος μισθός και αγγίζει το εξευτελιστικό ποσό των 432,75 ευρώ με βασική προυπόθεση να μην σε κλέψει η εργοδοσία, η μονομερής μείωση μισθού ( όταν ο εργοδότης επικαλείται μείωση τζίρου ή όταν υπάρχει κλαδική σύμβαση που έχει λήξει) ,οι ασφαλιστικές κρατήσεις( 15,5% για τους περισσότερους εργαζομένους) καθώς και άλλες τέτοιου είδους νομοθεσίες εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

 

 

 

 

Βασικό, όμως, για κάθε εργαζόμενο είναι να γνωρίζει και να διεκδικεί τα δικαιώματα του μέσα στους χώρους της δουλείας.

Δικαιώματα στους χώρους της δουλειάς :

  • Συμβάσεις εργασίας (βάση του εργατικού συνταγματικού δικαίου)
  • Δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα. (Παράνομη η επιστροφή του δώρου στο αφεντίκο μετά την καταβολή του ποσού στην τράπεζα τακτική που εφαρμόζουν πολλά αφεντικά).
  • Άδειες (αναρρωτική, φοιτητική λόγω εξεταστικής, λοχείας, θανάτου, μητρότητας, συνδικαλιστικής επιμόρφωσης)

*Ο εργοδότης απαγορεύεται να απολύσει τον εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της άδειάς του.

  • Επίδομα αδείας
  • Υπερωρίες : Οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση για υπερωριακή εργασία, για νυχτερινή απασχόληση και για εργασία Κυριακής ή Αργίας.
  • Ένσημα : πλήρης ασφάλιση εργαζομένου

Όλα αυτά τα δικαιώματα έχουν κερδιθεί με αγώνες ταξικούς ωστόσο για να βγούμε από αυτόν τον εργασιακό Μεσαίωνα θα πρέπει να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα, θα πρέπει να αγωνιστούμε για τα αυτονόητα, να οργανωθούμε , να στηρίξουμε να παρέμβουμε στα σωματεία μας, για την ζωή και όχι για την επιβίωση. Όπλο ενάντια στην κατακρεούργηση των ζωών μας είναι η απεργία, η οργάνωση σε σωματεία βάσης, η οργάνωση στους εργασιακούς χώρους, οριζόντια αντιιεραρχία, ενάντια σε κράτος και αφεντικά.

Σωματεία βάσης της πόλης : Σωματείο βάσης σερβιτόρων μαγείρων, Σωματείο βάσης εργαζομένων διανομέων Ιωαννίνων.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες :

 

https://eseioanninon.squat.gr/

ese.ioanninon@gmail.com

 

τηλ: 6947501367

This entry was posted in Έντυπο "Αναρχοσυνδικαλισμός", παρεμβάσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *