11 Απρίλη ντελίβερυ- κούριερ, κατεβάζουμε κουτιά!

Κείμενο που μοιράστηκε σε συναδέλφους διανομείς το Σάββατο 6/4

Όποιος κυκλοφορεί στην πόλη, θα έχει παρατηρήσει ότι έχουν αρχίσει να γεμίζουν οι γειτονιές με πανό, συνθήματα, αφίσες και κείμενα του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων (ΣΒΕΔΙ), καλώντας όλους τους διανομείς και κούριερ σε απεργία στις 11 Απρίλη. Είναι από τις λίγες φορές, που ένας κλάδος στην πόλη μας αποφασίζει μακριά από κομματικούς μηχανισμούς και ηγεσίες να κινητοποιηθεί και να κατέβει σε απεργία, διεκδικώντας καλύτερους όρους εργασίας.

Πολλά μέλη της ΕΣΕ Ιωαννίνων εργάζονται ως διανομείς και συμμετέχουν ενεργά στο σωματείο τους. Για εμάς, η συγκεκριμένη απεργία είναι ένα σημείο συνάντησης τόσο των διανομέων του κλάδου όσο και όλων των εργαζόμενων της πόλης. Από την μία, ως διανομείς πρέπει να βγάλουμε μπροστά τα αιτήματα του επαγγέλματος. Έως πότε θα δουλεύουμε με το δικό μας μηχανάκι, βάζοντας βενζίνες, λάδια, σέρβις από την τσέπη μας; Για πόσο καιρό θα δουλεύουμε και θα κάνουμε γαργάρα τις προσαυξήσεις του νυχτερινού μεροκάματου και των Κυριακών; Πόσα ακόμα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματα αδείας, ταμείου και τέκνων θα τους χαρίσουμε;

Ωστόσο, φυσικά και δεν υπάρχει η αυταπάτη ότι με μία απεργία ακόμα και από τα κάτω την επόμενη μέρα θα μας παραχωρήσουν απλόχερα τα αφεντικά όσα διεκδικούμε. Έτσι και αλλιώς, γνωρίζουμε ότι προτιμούν να χάσουν δάχτυλο, παρά να βάλουν το ένσημο που βάση νόμου δικαιούμαστε. Παρ’ όλα αυτά, καταλαβαίνουμε ότι στη σύγχρονη γαλέρα που λέγεται ντελίβερι, για να καταφέρουμε οι εργοδότες να μας πληρώσουν αυτά που δικαιούμαστε, πρέπει πρώτα να μας σεβαστούν. Και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο μέσα από την οργάνωση στους χώρους δουλειάς, τα σωματεία μας και με την δυναμική παρουσία μας στο δρόμο.

Από την άλλη, όλοι εργαζόμενοι της πόλης πρέπει να σταματήσουμε απλά να λυπούμαστε για τους σακατεμένους και τους νεκρούς διανομείς και να αντιδράσουμε με κάποιο τρόπο ενάντια στις συνθήκες εργασίας που το προκαλούν. Το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι το αυτονόητο, δηλαδή ότι κανείς δεν πρέπει να παραγγείλει οτιδήποτε στις 11 Απρίλη στηρίζοντας την απεργία. Όσοι πεινάμε βράζουμε ρύζι, μακαρόνια ή ότι άλλο έχει το ντουλάπι, όσοι θέλουμε καφέ χτυπάνε έναν φραπέ και όσοι έχουμε παραγγείλει παπούτσια ή ρούχα, μπορούμε είτε να κάνουμε μία μέρα υπομονή, είτε για όσους φοβούνται μην βγουν εκτός μόδας, να τα παραλάβουμε από το κατάστημα. Το επόμενο βήμα και σημαντικότερο, είναι δείξουμε την ταξική μας αλληλεγγύη και στις 11 Απρίλη να κατέβουμε στο δρόμο μαζί με τους απεργούς.

Σε μία περίοδο που ο ωχαδερφισμός και η ηττοπάθεια δίνουν και παίρνουν, που οι προεκλογικές υποσχέσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και που το γραφειοκρατικό συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχει μόνο για να ελπίζει σε μία κυβερνητική θέση αύριο- μεθαύριο, οφείλουμε να σηκώνουμε αντιστάσεις από τα κάτω οι οποίες να έρχονται σε ρήξη με τα αφεντικά, για να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες εργασίας και ζωής μας. Αυτή την δύσκολη προσπάθεια, φέρνουν εις πέρας τα σωματεία βάσης και τα αγωνιστικά πρωτοβάθμια σωματεία. Οι απεργίες τους, τόσο την 1η Νοέμβρη, όσο και την επικείμενη 11η Απρίλη, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι/ες δεν έχουν ανάγκη τις γραφειοκρατίες ΓΣΣΕ/ΠΑΜΕ, αλλά μπορούν με οργανωμένο και διεκδικητικό τρόπο να πάρουν τους αγώνες στα χέρια τους.

ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ- ΚΟΥΡΙΕΡ 11 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ- ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΩΝ

ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων

Κλαδική Επισιτισμού

This entry was posted in Απεργίες and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *