ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΜΕΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΖΑΙΡΕ

Παρέμβαση Πέμπτη 22/08, στις 09:45, έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας (Σαλαμάγκα 1), εν΄ όψει της τριμερούς συνάντησης.

Ακολουθεί το κείμενο του Σωματείου Βάσης Σερβιτόρων – Μαγείρων Ιωαννίνων:

 Ζαϊρέ … σημαίνει εκδικητικές απολύσεις

Ατελείωτες ώρες εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, επισφάλεια στην εργασία. Αυτές οι προτάσεις είναι πολύ γνωστές σε όσες από εμάς εργαζόμαστε στον κλάδο του επισιτισμού. Όλες μας γνωρίζουμε τις φράσεις «έλα μωρέ κάτσε λίγο πάρα πάνω, δεν βλέπεις ότι έχει δουλειά», «δώρα/επιδόματα δεν δίνει η επιχείρηση», «εγώ τόσα δίνω για μεροκάματο». Το ωρομίσθιο μας ως σερβιτόροι αποτελεί πάντα μια εσωτερική προφορική συμφωνία με τα αφεντικά, που προφανώς είναι κατά του εργαζομένου! Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη για εργασία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλλουν ελάχιστες αποδοχές από τα νόμιμα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Στην περίπτωση, βέβαια, που κάποιος αντιδράσει και τολμήσει να σηκώσει κεφάλι δεν διστάζουν να τον απολύσουν.

                Το εστιατόριο/μεζεδοτεχνείον Ζαϊρέ, που βρίσκεται στο Mόλο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση των παραπάνω, αφού πρόσφατα η επιχείρηση απέλυσε εργαζόμενη και μέλος του σωματείου, η οποία αρνήθηκε να υπογράψει μισθοδοσίες και δώρα, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί. Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη γυρίζοντας από την νόμιμη άδεια της, καλέστηκε να υπογράψει ότι παρέλαβε το επίδομα αδείας, χρήματα τα οποία θα κατατεθούν, αλλά θα πρέπει να επιστρέψει. Όταν αρνήθηκε να το κάνει, η εργοδοσία της έδωσε «λίγο χρόνο να το σκεφτεί». Έπειτα από λίγες μέρες, τα αφεντικά ζήτησαν για δεύτερη φορά από τη συναδέλφισσα να υπογράψει κι όταν εκείνη αρνήθηκε (εφόσον δεν είχε καταβληθεί κάποιο χρηματικό ποσό) της ανακοίνωσαν την απόλυσή της. Η ίδια παρ΄ ότι δεν τη δέχτηκε δηλώνοντας ότι η σύμβαση της λήγει σε 2 μήνες και ότι δεν θέλει να χάσει τη δουλειά της, υποχρεώθηκε να φύγει εκείνη τη στιγμή. Δεν μπορούμε, βέβαια, να αγνοήσουμε το γεγονός πως η εν λόγω εργαζόμενη είχε συνδικαλιστική δράση μέσα στην εργασία της διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και όσα δικαιούταν.

                Τις επόμενες μέρες, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, η εργοδοσία προσπαθούσε να υποχρεώσει τη συνάδελφο να υπογράψει όλα τα παραπάνω καθώς και την απόλυση της, παίρνοντας ως απάντηση την άρνησή της, από τη στιγμή που δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία συναλλαγή, ενώ όσο για την απόλυση, πάνω στο έγγραφο υπήρχαν σκόπιμα ψευδή στοιχεία (λανθασμένη ημερομηνία στην τελευταία μέρα εργασίας, δεν αναγραφόταν ο λόγος απόλυσης και η σύμβαση αναφερόταν ως αορίστου χρόνου). Στο μεταξύ, η εργαζόμενη κατέθεσε την καταγγελία της στην επιθεώρηση εργασίας, διεκδικώντας το δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, τις μισθοδοσίες των δύο τελευταίων μηνών, καθώς και προσαυξήσεις νυχτερινής εργασίας και αργιών, ενώ ζήτησε και τη γνωστοποίηση της απόλυσης της με κλήτευση, όπως ορίζει ο νόμος.

Για εμάς οι λόγοι απόλυσης της συναδέλφου είναι ξεκάθαροι. Όπως γίνεται συνήθως τα αφεντικά ενοχλήθηκαν τόσο από τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων  της και την εναντίωσή της στις εντολές τους όσο και από την καθημερινή συνδικαλιστική δράση που η ίδια είχε μέσα στο χώρο εργασίας της.

                Όλα αυτά για εμάς δεν είναι άγνωστα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα αφεντικά προσπαθούνε να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο τους/τις εργαζόμενους/ες και καταπατούν με κάθε τρόπο τα δικαιώματα μας. Ωστόσο, εμείς εναντιωνόμαστε στην εργοδοτική αυθαιρεσία, συλλογικοποιούμε τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις μας, βρίσκοντας την αλληλεγγύη και την στήριξη στους/στις συναδέλφους/ισσες μας και όχι στα αφεντικά.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΜΕΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΖΑΙΡΕ

Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων & Μαγείρων Ιωαννίνων

svsm.ioannina@gmail.com

Τηλ.:6946931491

This entry was posted in Καλέσματα - Δράσεις - Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *