Παρακρατικές μεθοδεύσεις και πρακτικές από την αστυνομία στα Γιάννενα!

Τον τελευταίο μήνα, κεντρικό θέμα της επικαιρότητας αλλά και της ατζέντας της κυβέρνησης αποτελεί η στοχοποίηση των καταλήψεων που εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα παρανομοποίησης του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος. Σκοπός η άμεση παραγωγή πειθάρχησης, συναίνεσης και υποταγής. Η επίθεση ξεδιπλώνεται σε όλα τα επίπεδα, απέναντι σε όποιον/α αγωνίζεται, ενάντια στους απεργούς, τους φοιτητές ή τους μετανάστες. Παράλληλα, οι καταλήψεις, τα στέκια, οι συλλογικότητες και τα ακηδεμόνευτα σωματεία έρχονται ουσιαστικά να σηκώσουν ένα βάρος που προκύπτει από την ανάγκη αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης σε όλα τα θέματα που χρήζουν λύσης, εξαιτίας αυτής της πολιτικής που εντείνεται ιδίως την τελευταία 10ετία.

Το ότι στην μικρή πόλη των Ιωαννίνων, όσοι δραστηριοποιούνται για χρόνια στους κοινωνικούς/ταξικούς αγώνες, είναι καταγεγραμένοι στα αστυνομικά κιτάπια, δεν αποτελεί είδηση. Αυτό όμως που έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα είναι καινοφανές. Την περίοδο των (περίπου) 10 πρώτων ημερών από τη διακύρυξη του γνωστού “τελεσίγραφου” από τον υπουργό Μ.Χρυσοχοίδη για την εκκένωση των καταλήψεων, 4 σύντροφοί μας βρήκαν τα λάστιχα των αυτοκινήτων τους τρυπημένα με καρφιά και βίδες. Περίπου δυο εβδομάδες αργότερα το ένα αυτοκίνητο(πρόκειται για ένα βανάκι που είτε έχει κουβαλήσει εξοπλισμό των κινηματικών δράσεων, έχει προπορευτεί με μικροφωνική στη μαζική απεργιακή μοτοπορεία των ντελιβεραδων στις 11 Απρίλη) για δεύτερη φορά βρέθηκε με τρύπιο το ένα λάστιχο από μαχαίρι ή κατσαβίδι, ενώ και δεύτερο λάστιχο ήταν χτυπημένο, αλλά όχι καταστραμμένο. Τα αυτοκίνητα δε βρέθηκαν ποτέ σε κοντινή περιοχή ταυτόχρονα. Τις πρώτες εβδομάδες αν και είχαμε σοβαρές υποψίες, θεωρήσαμε το ενδεχόμενο μιας ακραίας σύμπτωσης πιθανό και περιοριστήκαμε στην καταγραφή του γεγονότος. Οι σύντροφοι όμως έχουν όλοι άμεση σχέση με καθημερινές κινηματικές διαδικασίες, οι 2 από τους 4 δε, ήταν προσαχθέντες στην πρόσφατη κατάληψη ¨Τελεσίγραφο¨, που εφερε σε πολύ δύσκολη θέση την τοπική εξουσία, ένω ο ένας έχει κάνει δημόσια δήλωση άρνησης στράτευσης κι έχουν κυκλοφορήσει αφίσες με το όνοματεπώνυμό του πανελλαδικά. Με βάση τις πιθανότητες, αυτό θα αρκούσε, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία για παρακρατική δραστηριότητα της αστυνομίας.

Οι υποψίες μας έρχονται να ενισχυθούν από διάφορα γεγονότα, τα οποία και δεν κρίνουμε τυχαία αλλά ούτε και ανεξάρτητα μεταξύ τους. Στις 17 Νοέμβρη υπάρχουν έμμεσες απειλές κατά συντρόφου για την υγεία του την ώρα που μοιράζει εφημερίδες της ΕΣΕ Ιωαννίνων, λίγες ώρες πριν την πορεία χωρίς να γίνει προσαγωγή ή κάποια άλλη τυπική διαδικασία. Ο σύντροφος αυτός χρησιμοποιεί καθημερινά το βανάκι που προαναφέρθηκε. Επίσης, στις 6 Δεκέμβρη κάποια από τα μπλοκ της πορείας έκριναν ότι είναι σωστό αυτή να καταλήξει για συμβολικούς λόγους στην κατάληψη Αντιβίωση (μιας και το “τελεσίγραφο” έληγε). Εκεί, ενώ κόσμος κατευθύνεται είτε μέσα στην κατάληψη, είτε προς τα σπίτια του με τη λήξη της πορείας, τρεις “θερμοκέφαλοι” (με ή χωρίς εντολή, γνωστοί σε εμάς οι δύο από αυτούς) των ΜΑΤ εισβάλλουν στον προαύλιο χώρο του παλιού Χατζηκώστα και κατευθύνονται με σκοπό την επίθεση σε ορισμένους συντρόφους/ισσες που περιφρουρούν τον χώρο. Συνάδελφοί τους τους συγκρατούν και σχεδόν για μισή ώρα στρατοπεδεύουν σε στενό πίσω από την κατάληψη Αντιβίωση. Τις επόμενες μέρες, στο ίδιο ακριβώς σημείο που στέκονταν, βρήκαμε ότι έχουν γραφτεί με μαρκαδοράκι απειλές κατά δύο γνωστών συντρόφων ονομαστικά. Στις απειλές γράφεται το όνομα του συντρόφου ο οποίος βρέθηκε δυο φορές με σκασμένο το λάστιχο στο βανάκι!

Την ίδια περιόδο ενημερωθήκαμε από τα μέσα, ότι φοιτητής, μέλος της νκα -Ανταρσυα που συμμετείχε στην σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καβούρι, βρέθηκε με σκασμένο λάστιχο μετά από έλεγχο στο αυτοκινήτο του από την αστυνομία.

Εμείς μετά από αυτά τα γεγονότα αντιλαμβανόμαστε ότι η γραμμή ισορροπίας στην πόλη αλλάζει και η αστυνομία έρχεται να περάσει σε πιέσεις και σε προσωπικό επίπεδο.Δε μας εκπλήσσει αυτή η στροφή και αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για συστηματική τακτική από την πλευρά της αστυνομίας, αλλά και γενικότερα του κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι η εισαγγελία την ίδια περίοδο δεν έχει τρέξει καμία έρευνα για όλα τα καταγεγραμμένα περιστατικά αστυνομικής βίας. Το κράτος έρχεται να δημιουργήσει έμπρακτα μια “βεντέτα” μεταξύ αναρχικών και αστυνομίας, πρακτική που αναπαράγεται από τα ΜΜΕ εδώ και δεκαετίες με σκοπό τη νομιμοποίηση της αστυνομικής βαρβαρότητας, και φυσικά τη μεγιστοποίηση των κερδών μέσα από την όξυνση και τη δημιουργία θεάματος. Κανένα γεγονός πανελλαδικά, είτε από την πλευρά των αναρχικών είτε από το ευρύτερο κίνημα δε συνέβη είτε από ιδεολογικούς λόγους είτε από μυθοπλασίες γύρω από “βεντέτες” και λοιπές βλακείες. Όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν και θα συμβαίνουν, προκύπτουν από τον δομικό χαρακτήρα του κράτους. Χαρακτήρας και ρόλος που έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και μόνο.

Απο την πλευρά μας, σε πρώτη φάση, γνωστοποιούμε τα γεγονότα με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, ενω δεσμευόμαστε ότι θα εντείνουμε τη συμμετοχή μας στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες και θα κάνουμε ότι πρέπει για την ανάσχεση της ¨σιγής νεκροταφείου¨ που επιχειρούν να επιβάλλουν, χωρίς να αναλωνόμαστε σε εσωστρεφείς διαδικασίες και φοβίες. Θα αναδείξουμε τα γεγονότα και δεν θα αφήσουμε στη σκιά αυτές τις πρακτικές εναντίον μας και φυσικά ούτε και τους ίδιους τους δρώντες. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε, μιας και όσο εύκολη είναι η στοχοποίηση μας τόσο εύκολο είναι ναι βρούμε τους υπαίτιους. Κι εδώ στα Γιάννενα λέμε: ¨Μικρό το χωριό μας…¨

Δεκέμβρης 2019

ΕΣΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

This entry was posted in καταστολη and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *