ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΤΖΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Μικροφωνική συγκέντρωση ενάντια στις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, Σάββατο 15/02, στις 12:00, Μ. Αγγέλου και Χ. Τρικούπη γωνία.
Απεργιακή συγκέντρωση – πορεία, Τρίτη 18/02/2020, στις 10:30, στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Είναι πλέον γνωστό σε όλες και όλους. Κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της, δηλαδή τα συμφέροντα των αφεντικών που εξυπηρετεί, αλλάζει το Ασφαλιστικό. Η αναπροσαρμογή των αναγκών του Κεφαλαίου, καθορίζουν πάντα την επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση και σηματοδοτούν μειώσεις του έμμεσου μισθού και συνταξιοδότησης. Στη Νέα Δημοκρατία τουλάχιστον το δίνουμε. Δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις της για εκχώρηση της ασφάλισης σε ιδιώτες, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούσε με “φιλολαϊκά” ανέκδοτα, να χρυσώσει το χάπι ότι νομοθετεί υπέρ των πολλών.

Με λίγα λόγια να τι προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης:

1ος πυλώνας: Κύρια δημόσια ασφάλιση.

Το επιδοματάκι του Κατρούγκαλου που φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 384 ευρώ. Αυτό είναι υποτίθεται το σίγουρο, αν και τίποτε δεν είναι σίγουρο στον καπιταλισμό.

 

2ος πυλώνας: Επικουρική ασφάλιση.

Πρόκειται για ρύθμιση που θα κάνει το ασφαλιστικό σύστημα να θυμίζει ταμείο προποτζίδικου! Οι εργαζόμενοι/ες θα μπορούν να επιλέξουν να τζογάρουν τα χρήματά τους σε πακέτα χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού επενδυτικού κινδύνου. Η επικουρική θα υπάγεται στον χρηματιστηριακό τζόγο και στα funds. Εδώ δεν έχει σημασία ποιος έχει χάσει την τύχη του. Σίγουρα πάντως θα χαθούν ξανά τα αποθεματικά. Να τονιστεί ότι καμία εγγύηση δεν δίνεται για τα χρήματα αυτά. Επομένως, το κράτος θα στέλνει σωρηδόν τους ασφαλισμένους στον 3ο πυλώνα.

 

3ος πυλώνας: Ιδιωτική ασφάλιση.

Προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης, με διάφορα “τυράκια”, όπως εκπτώσεις, φοροαπαλλαγές κι ενισχύσεις, για να προσελκύουν ασφαλισμένους και να βγάλουν πιο σίγουρα λεφτά οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Που ξέρετε, μπορεί να δίνουν και κάνα κουπόνι για το supermarket…

Πυλωνοποίηση σε πήλινα πόδια.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι βασικός στόχος του νέου νόμου, είναι η απαξίωση της επικουρικής -μιας και την κύρια την απαξίωσαν τα προηγούμενα χρόνια- και η σταδιακή ενοποίησή τους. Όταν το κράτος θα “διαφημίζει” την ιδιωτική ασφάλιση, καθιστώντας την ουσιαστικά υποχρεωτική, σε μικρό διάστημα δεν θα υπάρχουν τα κονδύλια για την επικουρική. Και να μην έρθουν να μας πουν ότι θα τα δώσει ο ΕΦΚΑ. Γιατί τα χάδια στα αφεντικά με τις μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών(προβλέπονται κι άλλες για το β΄ εξάμηνο του 2020) πάνε σε άλλο τόπο. Οι επιχειρήσεις είναι πρώτες στο «πιστόλι» προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μια και τα ληξιπρόθεσμα βεβαιωμένα χρέη τους, αγγίζουν τα 17 δις ευρώ. Μπορεί λοιπόν να παρουσιαστεί ως μονόδρομος, αλλά τελικά είναι αποφασισμένη στρατηγική. Περικοπές συντάξεων έρχονται, όχι αυξήσεις!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ese.ioanninon@gmail.com

This entry was posted in Καλέσματα - Δράσεις - Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *