Καμία Έξωση σε Πρόσφυγες και Μετανάστες

Πορεία ενάντια στις εξώσεις προσφύγων, Σάββατο, στις 13:00, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

KAMIA ΕΞΩΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΌΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Τον περασμένο Νοέμβριο ψηφίστηκε ο Ν. 4636/19, ο οποίος ανήγγειλε την έναρξη σταδιακών αποχωρήσεων 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος “ESTIA”, τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος “Filoxenia”. Επιπλέον από τη 1η Ιουνίου έχει διακοπεί, εκτός της στεγαστικής, και η οικονομική και κοινωνική βοήθεια στους μετανάστες – πρόσφυγες, καταδικάζοντας τους στην πείνα, να μένουν στο δρόμο και στην περαιτέρω εκμετάλλευσή τους.

Η απόφαση αυτή προστίθεται στο ήδη τεράστιο οπλοστάσιο, που έχουν κατασκευάσει κράτος και αφεντικά, ώστε να εργαλειοποιούν και να εκμεταλλεύονται τις ζωές των προσφύγων και των μεταναστών/-τριών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια τεχνητή και μελετημένη σωματική και ψυχολογική βία, η οποία ξεκινά μόλις ο μετανάστης- πρόσφυγας περάσει τα σύνορα και βρεθεί σε ένα καθεστώς ανυπαρξίας, στο οποίο αρμόδιοι είναι οι μπάτσοι, οι φύλακες των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τα αφεντικά. Με τη διακοπή των προγραμμάτων, το κράτος διατυμπανίζει τις αξίες του, δηλαδή ότι το μόνο που το ενδιαφέρει είναι το κέρδος που μπορεί να αποκομίσει, με μέσο την καταστολή φυσικά, από την εργασία των μεταναστών και των προσφύγων και σε καμιά περίπτωση δεν ενδιαφέρεται αν κάποιος είναι άστεγος, κατατρεγμένος και πεινασμένος. Επιπλέον, η τεράστια καθυστέρηση που σημειώνεται στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου και των εγγράφων αυτών που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, το οποίο στοχεύει στην περαιτέρω υποτίμηση των ζωών τους. Οι άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκεντρώσεις όπως και η παρανομοποίηση των μεταναστών/-τριών στοχεύουν στη δημιουργία φτηνών, αφορολόγητων και ανακυκλώσιμων εργατών και εργατριών, οι οποίες θα βρίσκονται σε ένα μόνιμο καθεστώς παρανομίας και θα εκβιάζονται συνεχώς από το κράτος και τα αφεντικά.

Πριν από την καραντίνα, το κράτος χρησιμοποίησε τους μετανάστες και για την τόνωση του εθνικού αισθήματος και για να τους χρησιμοποιήσει ως διπλωματικό χαρτί στις επεκτατικές του βλέψεις και να πάρει καμιά χρηματοδότηση, χαρακτηρίζοντάς τους ακόμα και με τον όρο εισβολή, ο οποίος παραπέμπει σε πολεμική συνθήκη. Επίσης, οι εξώσεις δεν αφορούν μόνο τους πρόσφυγες αλλά και τις ντόπιες εκμεταλλευόμενες/-ους που σε λίγο καιρό θα αντιμετωπίσουν τις δικές τους εξώσεις από τις τράπεζες.

Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, ως εργατική τάξη απαιτείται να απαντήσουμε διεθνιστικά, αντιφασιστικά, ταξικά. Ταξικά γιατί ο κόσμος που ζούμε δεν διαφοροποιείται από τα εθνικά σύνορα αλλά από αυτούς που καρπώνονται την εργασία μας και αυτούς που εργάζονται, αυτούς που απολαμβάνουν την κυριαρχία που τους δίνεται μέσω της οικονομικής και πολιτικής τους θέσης και αυτές που ζουν υποταγμένες κάτω από τα καθημερινά δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς και της παρανομοποίησης. Διεθνιστικά γιατί οι υποταγμένοι/-ες αυτού του κόσμου δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους αλλά αντιθέτως τους χωρίζουν πάρα πολλά με τους αφεντάδες τους, γιατί ο κόσμος δεν χωρίζεται σε ντόπιους και ξένους αλλά στα συμφέροντα που έχουν οι από κάτω και σε αυτά που έχουν οι εκμεταλλευτές τους. Αντιφασιστικά διότι ο ρατσισμός ρίχνει τα μεροκάματα αποσυσπειρώνοντας ανθρώπους που έχουν ίδια προβλήματα και κοινή ταξική θέση.

Η επίθεση που δέχονται τα ταξικά μας αδέρφια πρόσφυγες και μετανάστες/-ριες απαντάται μέσα από τη συμμετοχή σε κοινούς αγώνες, σωματεία, συλλόγους, σε χώρους εργασίας και σχολεία,  που διεκδικούν, και αντιπαρατίθενται συλλογικά στον δρόμο με τα αφεντικά, τους φασίστες και τους σχεδιασμούς τους κράτους και του κεφαλαίου.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων

This entry was posted in Καλέσματα - Δράσεις - Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *