Καταγγελία προς την εργοδοσία της ψησταριάς “Σ’ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ” | Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων Ιωαννίνων

Συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας (Σαλαμάγκα 1), λόγω της τριμερούς συνάντησης, Τρίτη 20/10, στις 09:45.

Σε όλες και όλους εμάς που εργαζόμαστε στον επισιτισμό, το εργασιακό περιβάλλον που βιώνουμε πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι λίγο πολύ γνωστό. Ανασφάλιστες ώρες εργασίας, μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, ξεχειλωμένα ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες. Μια τέτοια εργασιακή πραγματικότητα δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και για την εργαζόμενη στα αναμμένα κάρβουνα.

Συγκεκριμένα, οι ώρες εργασίας που αναγράφονταν στη σύμβαση της συναδέλφισσας, δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές ενώ τα επιδόματα και τα δώρα έπρεπε να επιστρέφονται στα αφεντικά ύστερα από την καταβολή τους. Από την αρχή της πρόσληψης η συναδέλφισσα διεκδικούσε τα εργασιακά της δικαιώματα. Αυτό δημιουργούσε συνεχείς διενέξεις με την εργοδοσία, που κατέληξαν σε πρώτη απόπειρα απόλυσή της στις αρχές του φετινού καλοκαιριού. Αφορμή στάθηκε η πρόταση της ίδιας να δοθούν οι προσαυξήσεις του 75% της Κυριακής σε όλο το προσωπικό. Όταν η συναδέλφισσα έκανε γνωστές τις προθέσεις της να κινηθεί νομικά με το σωματείο της για εκδικητική απόλυση, τα αφεντικά έβαλαν την απόλυση στο ντουλάπι! Το σκηνικό που ακολούθησε αυτή την εξέλιξη, φαντάζει γνώριμο για όλους-ες που έχουμε εργαστεί σε χώρους εστίασης: σεξιστικά σχόλια εν ώρα εργασίας, υποτίμηση της προσωπικότητάς της αλλά και της απόδοσής της στη δουλειά και αιφνιδιαστικές αλλαγές στα ωράρια αποτέλεσαν ορισμένες από τις κινήσεις που ασκούσε η εργοδοσία για να οδηγήσει την εργαζόμενη σε παραίτηση. Όταν τα αφεντικά αντιλήφθηκαν ότι οι πιέσεις αυτές δεν ήταν αποδοτικές, αποφάσισαν να απολύσουν μια και καλή την εργαζόμενη, εν μέσω μιας νυκτί και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση . Αυτή τη φορά μάλιστα, για να την αποτρέψουν από τη διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της, φρόντισαν να την αφοπλίσουν χρησιμοποιώντας όλες τις γνωστές ρητορικές της εργοδοτικής τρομοκρατίας, ενώ δε δίστασαν ακόμη και να απειλήσουν τη σωματική της ακεραιότητα.

Ως Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων – Μαγείρων, στηρίζουμε κάθε συνάδελφο/συναδέλφισσα σε κάθε προσπάθεια να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Σε πείσμα των καιρών συλλογικοποιούμε τις ανάγκες μας και οργανωνόμαστε μέσα στους χώρους εργασίας και στα σωματεία βάσης μας. Μόνο με την οργάνωση και τη συσπείρωσή μας απέναντι στα αφεντικά θα μπορέσουμε να αντισταθούμε και να πάρουμε όσα μας ανήκουν. Ακόμη περισσότερο, καταδεικνύουμε και καταδικάζουμε τις σεξιστικές συμπεριφορές απέναντι σε γυναίκες εργαζόμενες. Στηρίζουμε τη συναδέλφισσα στη διεκδίκησή της για: δώρα Πάσχα/Χριστουγέννων, επιδόματα, αποζημίωση αδείας, νυχτερινές προσαυξήσεις και αργίες. Η εργοδοτική αυθαιρεσία – τρομοκρατία δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων, Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού Ιωαννίνων

svsm.ioannina@gmail.com

This entry was posted in Καλέσματα - Δράσεις - Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *