Πορεία Τρίτη 1 Μαρτίου στις 18.00 στην Περιφέρεια Ηπείρου

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓ(ΙΣ)ΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΑΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ!
Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, η μεταναστευτική πολιτική του “Φρουρίου-Ευρώπη” επιχειρεί να αποτρέψει την είσοδο των απόκληρων από τον παγκόσμιο νότο σε εδάφη της Ε.Ε. Σε όσες/-ους έχουν ήδη καταφέρει να μπουν στην Ελλάδα αναζητώντας διεθνή προστασία, το «κράτος-μαντρόσκυλο» επιφυλάσσει μια σειρά μεθόδων εγκλεισμού που πλαισιώνονται από μιλιταριστικές τεχνολογίες ελέγχου και καταστολής κι ακολουθούνται από μια σειρά μισανθρωπικών πολιτικών που στοχεύουν στην ηθική και υλική εξόντωση των ανθρώπων.
Παρ’ ότι πολλοί από τους πρόσφυγες-μετανάστες έχουν βιώσει πόλεμο, βίαιο εκτοπισμό, βασανιστήρια και κάθε είδους καταστροφές, από τη στιγμή που καθίστανται όμηροι των συνοριακών καθεστώτων το κράτος τους παρέχει ως επί το πλείστον «στεγαστικές λύσεις» που επιδεινώνουν την ψυχική και σωματική τους υγεία και προσβάλλουν την ατομική τους αξιοπρέπεια. Οι «λύσεις» αυτές περιλαμβάνουν τη διαμονή τους σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) των νησιών, σε αυτοσχέδια κέντρα κράτησης στα τμήματα μεταγωγών των αστυνομικών τμημάτων, στις εναπομείνασες ανοιχτές Δομές Διαμονής Αιτούντων Άσυλο που όμως πλέον κλείνουν σταδιακά, στα διάφορα κολαστήρια όπως πχ τα κελιά της Πέτρου Ράλλη, το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) της Κορίνθου ή τη φυλακή της Αμυγδαλέζας και πλέον, στα νέου τύπου, επονομαζόμενα “Κλειστά Ελεγχόμενα Κέντρα” (Κ.Ε.Ν.), όπως αυτά που εγκαινιάστηκαν το Φθινόπωρο του ‘21 σε Σάμο και Λέρο, τα οποία εμπεριέχουν και τομείς ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Μέσα σ’ αυτές τις εγκαταστάσεις, οι άνθρωποι στερούνται ακόμη και τα θεμελιώδη τους δικαιώματα, καθίστανται έρμαια των βουλών της μεταναστευτικής διακυβέρνησης και βυθίζονται εν τέλει στην απελπισία.
Όλα τα παραπάνω είδη φυλακών για αθώους και κυρίως τα Κ.Ε.Ν. υλοποιούνται από το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με μεγάλες οικοδομικές εταιρείες ντόπιων κεφαλαιοκρατών, με τις ευλογίες και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. και υπό την εποπτεία του μεγαλύτερου διακρατικού «ανθρωπιστικού» οργανισμού, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Στη συνέχεια, εξοπλίζονται με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου που παράγονται από μεγάλες εταιρείες κατασκευής όπλων και πληροφορικής τεχνολογίας και στελεχώνονται με τους ”κομματικούς στρατούς» των επισφαλώς εργαζομένων που βρίσκονται στη διάθεση των εκάστοτε τοπικών αρχόντων και λοιπών παραγόντων σε θέσεις ισχύος. Καθίσταται λοιπόν προφανές ότι αυτές οι δομές αποτελούν ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων από το υπερεθνικό κράτος και το κεφάλαιο και ως τέτοια, συνιστούν «προνομιακά» πεδία πειραματισμού των εξουσιαστών για την επέκταση παρόμοιων τεχνικών υποδούλωσης στα επόμενα απείθαρχα και «πλεονάζοντα» κομμάτια της κοινωνίας.
Στα νέα αυτά γκέτο, οι μέσα χωρίζονται από τους έξω με ψηλά τσιμεντένια τείχη, διπλές περιφράξεις με λεπιδοφόρα συρματοπλέγματα κι ατσάλινα τουρνικέ που κάνουν τους μεν να φαντάζουν εξαιρετικά επικίνδυνοι στα μάτια των δε. Επίσης, μια σειρά ασφυκτικών χωροχρονικών περιορισμών καθορίζουν πως η διάβαση του ορίου μεταξύ του «έξω» και του «μέσα» επιτρέπεται μόνο στους εγγεγραμμένους κατοίκους και σε εξουσιοδοτημένα άτομα κατόπιν ηλεκτρονικού ελέγχου ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων και βιομετρικού ελέγχου των δακτυλικών αποτυπωμάτων στην είσοδο, για συγκεκριμένο διάστημα της ημέρας. Στο εσωτερικό τους οι άνθρωποι που έχουν χάσει την αυτεξουσιότητά τους επειδή τόλμησαν ν’ αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή φυτοζωούν απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία, ενόσω στερούνται βασικά κοινωνικά αγαθά όπως την περίθαλψη, την εκπαίδευση, την επικοινωνία με τους οικείους τους και πλέον ακόμα και την τροφή, τα φάρμακα ή τον ρουχισμό.
Ενόσω οι νέο-αποικιοκρατικές πολιτικές του διεθνικού κεφαλαίου και οι στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών συνεχίζουν να σπέρνουν τον όλεθρο και την καταστροφή σε κοινότητες και περιβάλλοντα ανά την υφήλιο, δημιουργώντας νέες αναγκαστικές μετακινήσεις ανέστιων ανθρώπων, το νεοφιλελεύθερο, αστικό κράτος προσπαθεί να συγκαλύψει και να εκλογικεύσει τα εγκλήματά του κατασκευάζοντας στο πρόσωπο των προσφυγ(ισ)ων-μεταναστ(ρι)ών τον ιδανικό εσωτερικό- και πλέον-κι εξωτερικό εχθρό της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων. Προετοιμάζοντας την κοινωνία να δεχτεί το φασισμό, αναπαριστά τις/τους ξερριζωμένες/-ους ως «μιαρά παράσιτα» και ταυτόχρονα ως απειλή για ενότητα και υγεία του έθνους. Εμείς ωστόσο, γνωρίζουμε καλά ότι η ελληνική κοινωνία δεν κινδυνεύει από τους πρόσφυγες. Τα αναγκαία για μια αξιοπρεπή διαβίωση μας τα στερούν τα αφεντικά που μας εκμεταλλεύονται και το κράτος που μας ελέγχει κι όχι όσες/-οι ψάχνουν γη για να σταθούν. Η μοίρες μας είναι συνδεδεμένες, γι’ αυτό θεωρούμε την αντίσταση ενάντια στα συνοριακά καθεστώτα προσωπική μας υπόθεση, ως αντίσταση στην επέλαση του φασισμού.
Διεκδικούμε: Να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις! Όχι στις πολιτικές εξόντωσης προσφυγ(ισ)ών-μεταναστ(ρι)ών. Να κλείσουν τώρα όλα τα κέντρα μαζικής διαμονής προσφύγων – αιτούντων άσυλο –μεταναστών.Ανοιχτά σύνορα,  νομιμοποιητικά έγγραφα, στέγη, περίθαλψη, εκπαίδευση κι εργασία για όλες/-ους!Κοινοί αγώνες για μια ζωή με ελευθερία, αξιοπρέπεια κι αλληλεγγύη.
ΕΣΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.