Νίκη στον αγώνα των εργαζόμενων στα LIDL

Νίκη στον αγώνα των εργαζόμενων στα LIDL

Ένας (αναπάντεχος) αγώνας ξέσπασε από ότι φαίνεται. Αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι στα supermarket της LIDL οι οποίοι αφού απέτυχαν να διαπραγματευτούν την καινούργια συλλογική σύμβαση εργασίας, μια πρόταση σύμβασης από μεριάς του σωματείου η οποία θα έδινε μία οικονομική ανάσα σε χιλιάδες εργαζόμενους, προκήρυξαν 48ωρη απεργία μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τα αιτήματα του σωματείου, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση των μισθών και κυρίως η μισθολογική ισότητα μεταξύ “παλιών και νέων” εργαζόμενων. Εδώ από μεριάς της εργοδοσίας έχουμε τα εξής “παράδοξα”· από την μία η εταιρία που τα κέρδη της εν μέσω πανδημίας έφτασαν στον θεό αρνείται, μέχρι στιγμής, την υλοποίηση των αιτημάτων, ενώ από την άλλη μεριά τα LIDL βραβεύονται ως μία επιχείρηση που δίνει της ίδιες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους της (πιστοποιήθηκε με το σήμα ισότητας SHARE), παρά το γεγονός ότι επιβάλει ξεκάθαρα μια μισθολογική ανισότητα.

Αυτή η αδιάλλακτη στάση των LILD, λοιπόν, ήταν που έδωσαν το έναυσμα σε πολλούς εργαζόμενους να σηκώσουν ανάστημα και να καλέσουν σε απεργία για τις 7 και 8 Απριλίου δείχνοντας ξεκάθαρα τις διαθέσεις τους απέναντι σε μία εταιρία κολοσσό. Έναν κολοσσό που δήλωσε υπερκέρδη για το 2021 τα οποία από ότι φαίνεται δεν προβλέπεται να δοθούν ούτε κατ’ ελάχιστο προς τους εργαζόμενους οι οποίοι έσταξαν στα ταμεία και στις αποθήκες όλη την προηγούμενη περίοδο.

Από μεριά μας λοιπόν δεν θα μπορούσαμε να δούμε τον εαυτό μας κάπου αλλού πέραν από το πλευρό των εργαζομένων στα LIDL που οργανώνονται απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία. Σε μία περίοδο που η εργατική τάξη είναι συνεχώς σε θέση άμυνας προσπαθώντας να αποφύγει τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που έρχονται κατά πάνω μας, η απάντηση βρίσκεται μέσα από τον συνδικαλισμό στους χώρους εργασίας και την αντίσταση απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία. Μέσα από εργατικούς αγώνες οι οποίοι διεκδικούν μια ζωή με αξιοπρέπεια.


Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζόμενων στα LIDL

Να ξανακάνουμε τον συνδικαλισμό επικίνδυνο για τα αφεντικά και τα κέρδη τους

ΕΣΕ Ιωαννίνων

This entry was posted in Απεργίες, Εργατικές ειδήσεις and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *