εργασιακό δελτίο #9 από το omnia sunt communia

το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ: http://radiofragmata.espivblogs.net/

redblack small Mε άλλη μια πορεία-επιτάφιο όπου έγινε περιφορά τού από καιρό, πτώματος του συνδικαλιστικού κινήματος, πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση την 1η Μάη. Μετά από τη συνηθισμένη πορεία διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη. Περίπου 500 άτομα από τον αντεξουσιαστικό-αναρχικο χώρο συμμετείχαν στην πορεία, ίσως σαν εξαίρεση το πιο δυναμικό κομμάτι της πορείας.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά το τέλος της πορείας της Πρωτομαγιάς, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο Φούρνο του Λάμπρου.

Εν” τω μεταξύ με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μοτοπορεία των σωματείων βάσης, που ξεκίνησε από το Πεδίο του Άρεως, και αφού διέσχισε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων, κατέληξε σε παρέμβαση στο καφέ Σκέρτσο στο Μαρούσι, που ως γνωστόν, ο ιδιοκτήτης Δ. Τυρολόγος, κακοποίησε εργαζόμενο μετανάστη στην επιχείρηση. Η μοτοπορεία είχε παλμό στα συνθήματα, ενώ διακριτικά εμφανίστηκαν για να φυλάξουν την κανονικότητα στα βόρεια προάστια, Ματ-Δελτα και Διας.

Επίσης, οι εργαζόμενοι του Σαλαντίν συμμετείχαν καθολικά στην πρωτομαγιάτικη απεργία. Το κατάστημα δεν άνοιξε καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας, δίνοντας έτσι μια δυναμική απάντηση στην αδιάλλακτη στάση που τηρούν τα αφεντικά εδώ και κάποιους μήνες. Όταν οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν την δύναμη που έχουν ενωμένοι κανένας εργοδότης δεν μπορεί να τους λυγίσει.

 

redblack smallΣε νέες κινητοποιήσεις την Κυριακή 4 Μάη, προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων και την συνεπαγόμενη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, καθώς και περιφρουρήσεις, ώστε να μην δουλέψουν πιθανοί απεργοσπάστες.

 

redblack smallΠαρέμβαση έξω από τα γραφεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στους Αμπελόκηπους πραγματοποίησε την Παρασκευή 2 Μάη, η «Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ» και αλληλέγγυοι από σωματεία βάσης, εργατικές συλλογικότητες και συνελεύσεις γειτονιάς. Ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Ούτε στα ΜΜΕ, ούτε στα μαγαζιά, καμιά ειρήνη με τ” αφεντικά», «Ποτέ δουλειά την Κυριακή, μη σώσουμε και γίνουμε ανταγωνιστικοί», και άλλα. Ο λόγος που επιλέχτηκαν τα γραφεία του ΑΠΕ δεν είναι άλλος, από την συστηματική παραπληροφόρηση που παρέχει απλόχερα το Πρακτορείο, σε θέματα που αφορούν την τυφλή υπεράσπιση των συμφερόντων της ντόπιας και ξένης εξουσιαστικής ελίτ

 

redblack smallΣημαντική νίκη στη Θεσσαλονίκη. Άνεργοι της πόλης, για δεύτερη φορά, οργανώθηκαν και κατάφεραν και πάλι να σβήσουν τα πρόστιμά τους στον ΟΑΣΘ, μέχρι να κατακτήσουν την δωρεάν μεταφορά.

 

redblack smallΠλήρης δικαίωση μέλους του ΔΣ του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΣΒΕΜΚΟ) και μέλους του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, που απολύθηκε εκδικητικά από τη δουλειά της ως διερμηνέας στις συνεντεύξεις ασύλου και κατέθεσε αγωγή κατά του εργοδότη της, της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση». Το δικαστήριο αποδέχθηκε εξολοκλήρου τα δίκαια αιτήματά της, ακυρώνοντας την απόλυσή της, και αναγνωρίζοντας τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασίας που παρείχε, υποχρεώνοντας τη «ΜΕΤΑδραση» σε επαναπρόσληψή της.

 

redblack smallΣε κατάσταση συνεχούς εργασιακής αβεβαιότητας, παραμένουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στην “Αγροτική Ασφαλιστική”, καθώς απολύθηκε από την εργοδοσία το 50%, και προσελήφθη νέο προσωπικό, μέσω δουλεμπορικών εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι, η “Αγροτική Ασφαλιστική” θυγατρική της ΑΤΕ, μετά την πώληση της τελευταίας στην Τράπεζα Πειραιώς, κράτησε 40 άτομα από τα 125 του μόνιμου προσωπικού, τα οποία και αυτά κινδυνεύουν με απόλυση, όταν τελεσφορήσει η πώληση της εταιρίας. Την ίδια στιγμή, απασχολούνται ακόμη 100 άτομα ως ενοικιαζόμενο προσωπικό, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες του Συλλόγου, έχει πολλές φορές διαρρεύσει η φήμη ότι το σύνολο του προσωπικού θα «γυρίσει» σε εργασιακές συνθήκες ενοικιαζόμενων.

 

redblack smallΚατάληψη αίθουσας κι αναστολή λειτουργίας από τον πρόεδρο του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του τμήματος, ανέστειλε όλες τις λειτουργίες του από την Τρίτη 29/4 και για άγνωστο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της κατάληψης αίθουσας του Γρυπάρειου μεγάρου. Να σημειωθεί ότι η κατάληψη της αίθουσας, έγινε με σκοπό να στεγάσει τις διαδικασίες και τις ανάγκες της συνέλευσης στεκιού ΕΜΜΕ, αλλά κι όσων φοιτητών βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο της αυτοοργάνωσης, της αντίστασης και της αλληλεγγύης, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη ενός χώρου ζύμωσης κι αγώνα, να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και συνδιαμόρφωσης.

 

redblack smallΣε δικαστική ταλαιπωρία οδηγείται εργαζόμενη της «Wind», για κινητοποίηση ενάντια σε απόλυση, ύστερα από μήνυση που είχε υποβάλει η διοίκηση της εταιρείας. Η δίκη αφορά κινητοποίηση που είχε γίνει ενάντια στην απόλυση άλλης εργαζόμενης, με πρόσχημα τη λήξη της σύμβασης. Σημειώνεται ότι η εργοδοσία προχώρησε και στην απόλυση της αλληλέγγυας εργαζόμενης. Ωστόσο, έπειτα από τις κινητοποιήσεις τόσο του επιχειρησιακού όσο και του κλαδικού σωματείου, υποχρεώθηκε να την επαναπροσλάβει. Έτσι τη Δευτέρα 5 Μαΐου, παραπέμφθηκε σε δίκη για την συνδικαλιστική της δράση. Για την ίδια ημέρα υπήρχε κάλεσμα από το επιχειρησιακό σωματείο και αλληλέγγυους-αλληλέγγυες.

 

redblack smallΑλλάζει ο νόμος για τον συνδικαλισμό. Στην αλλαγή του «συνδικαλιστικού νόμου» προχωρά έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος θα αλλάξει ριζίκα τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων, αλλά και τον τρόπο προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στόχος του κράτους και των αφεντικών, είναι σαφώς να κατακερματίσει περαιτέρω το ήδη κατακερματισμένο γραφειοκρατικό και κρατικοδίαιτο συνδικαλιστικό κίνημα. Σαν μόνη λύση απέναντι στο ήδη διαλυμένο συνδικαλιστικό κίνημα από τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, δεν μπορεί παρά να είναι η δημιουργία ενός συνδικαλιστικού κινήματος “από τα κάτω”.

 

redblack smallΕργασιακός μεσαίωνας στην Πάτρα. Εκβιασμούς και πρακτικές πέρα από κάθε εργατική νομοθεσία, χρησιμοποιούν έμποροι της πόλης, προκειμένου να μην πληρώνουν όσα δικαιούνται στους υπαλλήλους τους. Επιπλέον, όποιος εργαζόμενος δεν δεχθεί τη μείωση του μισθού του και απολυθεί, μπαίνει σε μαύρη λίστα και δεν βρίσκει σε καμία άλλη επιχείρηση δουλειά.

 

redblack smallΣυνεχίζονται οι μαζικές αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές. Χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου, συμμετείχαν τη Δευτέρα στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο σπρώχνει στην ανεργία, χιλιάδες εργαζομένους που βγάζουν ένα μεροκάματο στις λαϊκές.

 

redblack smallΟριακά απεφεύχθη εργατική τραγωδία. Μόνο από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν νεκροί και τραυματίες – εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρείας «ΑΕΤΟΝ» – σε «ατύχημα» που έγινε στο υπό κατασκευή έργο «Κέντρο Πολιτισμού – Σταύρος Νιάρχος», όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 23/4 οι οικοδόμοι πραγματοποιούσαν εργασίες κάτω από τσιμεντένιο σκέπαστρο, βάρους 4,5 τόνων, επιφάνειας 20 τ.μ. περίπου, το οποίο με τη βοήθεια γερανού κρεμόταν σε ύψος που τους επέτρεπε ίσα ίσα να μπορούν να εργαστούν. Λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, έπεσε το σκέπαστρο στο έδαφος και καθαρά από τύχη δεν καταπλάκωσε εργαζόμενους.

 

redblack smallΚαταψήφισαν τις μειώσεις μισθών, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Goldair», στη γενική τους συνέλευση. Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στη μείωση των μισθών που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία, καθώς και στο άγριο πετσόκομα των επιδομάτων που δικαιούνται.

 

redblack smallΜε καταλήψεις δημαρχείων, γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και προπαγανδιστικές εξορμήσεις, απαντούν οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην «αξιολόγηση του προσωπικού», την οποία χαρακτηρίζουν ως προθάλαμο είτε της διαθεσιμότητας και προοπτικά της απόλυσης, αλλά και μείωσης των αποδοχών τους και των δικαιωμάτων τους.

 

redblack smallΤην προσπάθεια τρομοκράτησης από την πολυεθνική LIDL, εργαζόμενης στο κατάστημα της εταιρείας στα Κάτω Πατήσια, μέλους του σωματείου στο συγκεκριμένο κατάστημα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων LIDL Ν. Αττικής. Η εργαζόμενη έχει μπει στο μάτι της εργοδοσίας για τη συνδικαλιστική της δράση, που χρησιμοποιήσε ως πρόσχημα ότι δεν εξυπηρετούσε όπως έπρεπε τους πελάτες.

 

redblack smallΤην επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας από την εργοδοσία Μαρινόπουλου σε βάρος των εργαζομένων, καταγγέλλει το σωματείο στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA». Παράλληλα το σωματείο καταγγέλλει την εργοδοσία για τη μείωση των αποδοχών, την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση και τις μαζικές απολύσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, καθώς επίσης και το ότι αναγκάζει την πλειοψηφία των εργαζομένων της, να εργάζονται ωρομίσθιοι, με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ.

 

redblack smallΓια εκβιασμό των εργαζομένων καταγγέλλει την εργοδοσία της Σωληνουργείας Θηβών το Συνδικάτο Μετάλλου, το οποίο καταγγέλλει την εκδικητική επιβολή εκ περιτροπής εργασίας σε συνδικαλιστές, επειδή δεν συναίνεσαν στις αποφάσεις της, να απασχολούνται στο εξής σε διαφορετικά πόστα από την ειδικότητά τους.

 

redblack smallΝέα δίκη σε βάρος συνδικαλιστών στη Ζάκυνθο στις 9 Μάη. Η κατηγορία είναι παρακώλυση συγκοινωνίας, επειδή τον Φλεβάρη του 2010, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, είχε γίνει η απεργιακή συγκέντρωση και ομιλία στο λιμάνι.

 

redblack smallNα μην κλείσει η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, ζητούν σπουδαστές μηχανικών, η ΠΝΟ και η ΠΕΜΕΝ. Σπουδαστές και συνδικαλιστές, ζητούν την επίλυση των προβλημάτων, και να μην αποβεί σε βάρος της συνέχισης των μαθημάτων.

 

redblack smallΝα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, οι θέσεις εργασίας και να επανέλθουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2010 σε όλους τους εργαζόμενους, μετά την εξαγορά της «Intracom-Telecom», ζητούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση.

 

redblack smallΣύσκεψη για τη δημιουργία σωματείου επαγγελματιών οδηγών, διοργανώθηκε την Κυριακή 4 Μάη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

 

redblack smallΔίωρες στάσεις εργασίας, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 30/4, οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του «Αττικό Μετρό», για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά. Οι εργάτες σταμάτησαν να δουλεύουν στα εργοτάξια, αφήνοντας στην άκρη εργαλεία και ρούχα της δουλειάς και τίμησαν την 1η Μαη, ως αυτό που ήταν και όχι σαν γιορτή, αλλά σαν εξέγερση και πάλη ταξική.

 

redblack smallΔικαίωση των δασεργατών στην Θεσσαλονίκη. Αθώους έκρινε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 29 Απρίλη, τους 46 δασεργάτες που δικάστηκαν με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Γενάρη του 2010, απαιτώντας να πληρωθούν δεδουλευμένα, ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ.

 

redblack smallΣυναυλία αλληλεγγύης, ενίσχυσης και συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών της Coca Cola Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στην πλατεία Χημείου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στη συναυλία συμμετείχαν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

 

redblack smallΣτη Χίο, για «Λευκή Νύχτα» το Σάββατο 3 Μάη, καταγγέλλει τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού, με ανακοίνωσή του καλεί τους εμποροϋπαλλήλους, να μην δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, καθώς δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλει στον εμποροϋπάλληλο να δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα.

 

redblack smallΓια τη Δευτέρα 5 Μαΐου ορίστηκε η δίκη της καθηγήτριας πανεπιστημίου Μαίρης Μαυρή Βαβαγιάννη, μετά από μήνυση του Ηλία Κασιδιάρη, για «συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδορκία». Η πανεπιστημιακή καθηγήτρια, ήταν μάρτυρας στη γνωστή υπόθεση της επίθεσης από ομάδα ροπαλοφόρων, που χτύπησαν και μαχαίρωσαν μεταπτυχιακό φοιτητή στο χώρο του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ.

 

redblack smallΤέλος, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Αθήνας, με συντρόφους από την αναρχοσυνδικαλιστική ένωση Σουηδίας SAC, για τους εργατικούς αγώνες σε Ελλάδα και Σουηδία. Ανταπόκριση από την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στο μπλόγκ: omniasuntcommunia.espivblogs.net

This entry was posted in Καλέσματα - Δράσεις - Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *