ΚΙ ΟΜΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ !

Μια ανακοίνωση αναφορικά με την νίκη των ερευνητών της ΕΛΣΤΑΤ στα Γιάννενα

 

Η ΕΛΣΤΑΤ(Ελληνική στατιστική Αρχή) είναι η κρατική υπηρεσία στατιστικών μετρήσεων και ερευνών. Όλα τα δεδομένα για την ανεργία, την παραγωγικότητα, το εμπορικό ισοζύγιο και όχι μόνο, προέρχονται απο τις έρευνες που διενεργεί στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτές οι έρευνες γίνονται απο εργαζόμενους /ερευνητές που για την υπηρεσία ονομάζονται “Ιδιώτες Συνεργάτες”.

Το καθεστώς εργασίας των Ιδιωτών Συνεργατών είναι απο τα πιο ιδιαίτερα σε όλο το εργασιακό τοπίο. Δεν έχει καμια σχέση με αυτό που έχουν όλοι στο νου ως “δουλειά στο Δημόσιο”, αφου πρόκειται για εξωτερικούς υπαλλήλους που περιφέρονται με δικά τους έξοδα συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια και υποτίθεται πως πληρώνονται με το κομμάτι. Ταυτόχρονα ξεπερνά τον υβριδισμό που συναντάμε στο Ιδιωτικό τομέα, μιας και δεν συνάπτεται ούτε σύμβαση έργου.

Επομένως, είναι σπάνια η συνάντηση των ερευνητών σε έναν κοινό τόπο, γεγονός που δυσκολεύει την συνδικαλιστική δράση. Η διαβάθμιση της πυραμίδας μέσα απο την οποία περνούν τα αποτελέσματα των ερευνών έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, ωστε είναι αδύνατο να έρθουν σε επικοινωνία οι εργαζόμενοι μεταξύ τους. Τίποτα καλύτερο φυσικά για την υπηρεσία, η οποία δεν νίωθει καμια πίεση και κατα κόρον καθυστερεί τα δεδουλευμένα των Ιδιωτών Συνεργατών. Σε αρκετούς κατακρατείται το 20% των κρατήσεων επειδή έχουν χρέη προς τις τραπεζες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που χρωστάν ακόμη τα εξοδα μεταφοράς τους στα σημεία των στατιστικών ερευνών ενώ σε μεγάλο ποσοστό δεν ανανεώθηκαν οι προηγούμενες εξάμηνες συμβάσεις. Αυτά είναι ενα μέρος μόνο των προβλημάτων που απασχολούν τους ιδιώτες συνεργατες.

Ένας σύντροφος, μέλος της ΕΣΕ Ιωαννίνων εργαζόταν ως Ιδιώτης Συνεργάτης και ήταν απλήρωτος απο τον Σεπτέμβρη του 13'. Παρ΄οτι έγιναν προσπάθειες απο την προηγούμενη άνοιξη ώστε να συγκροτηθεί μια επιτροπή εργαζομένων δεν καρποφόρησαν. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον σύντροφό μας -όπως θα κάναμε και σε κάθε άλλη περίπτωση εργαζομένου- και σε συνδυασμό με τις όλο και εντεινόμενες διαμαρτυρίες του προς τον προϊστάμενο της υπηρεσίας στα Γιάννινα, αναδείξαμε το θέμα με αφίσα στην πόλη και ειδικά στα τοπικα γραφεία της ΕΣΤΑΤ τα οποία διακοσμήσαμε κατάλληλα. Δύο μέρες μετά καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα όχι μόνο στον σύντροφο αλλα και σε όλους τους εργαζόμενους.

Δεν λέμε όλα αυτά για να ευλογήσουμε τα γένια μας. Θέλουμε να κάνουμε σαφές οτι στην σημερινή συγκυρία, που τα εργασιακά κεκτημένα έχουν ισοπεδωθεί, που η συνδικαλιστική δράση είναι τόσο δύσκολο να αναπτυχθεί που μοιαζει να έχει βγεί παράνομη, που οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας κατακερματίζουν τις όποιες συναδελφικές σχέσεις, δεν μας αρμόζει να μοιρολατρούμε και να περιμένουμε την “μεγάλη νύχτα” βουτηγμένοι στην μιζέρια μας. Υπάρχουν αγώνες που βρίσκονται μακρία απο τα φώτα της δημοσιότητας και τα προβεβλημένα ραντεβού των απεργιών της ΓΣΕΕ ή του ΠΑΜΕ, και χρειάζονται την αλληλεγγύη μας.Υπάρχουν μικρές αντιστάσεις, μικρές νίκες και κατακτήσεις που οφείλουμε να αναδεικνύουμε και να συντονίζουμε. Όποια σύγκρουση, όποια απειθαρχία στα σχέδια των αφεντικών και του Κράτους, ότι κι αν καταφέρνουμε να αρπάξουμε απο την υπεραξία που μας κλέβουν, είναι στις μέρες σημαντική και αναγκαία.

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

 

 

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων

 

This entry was posted in Εργατικές ειδήσεις, Κείμενα-αφίσες της ΕΣΕ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *