Κάθε απόλυση και μία μάχη για το εργατικό κίνημα

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ

Λόντου 6 (β’ όροφος) Εξάρχεια, ΤΗΛΕΦ.: 210-3820537, e-mail: sylyp_vivliou@yahoo.gr

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής καταγγέλλει την προσχεδιασμένη και για συνδικαλιστικούς λόγους απόλυση των 3 εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ Κ. Βογιατζή, Β. Καλατζή, και Α. Παυλίδη από τη Διεύθυνση της εταιρίας την Παρασκευή 12/02/2010 μέσω δικαστικού επιμελητή.

 

Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο συντονισμένο σχέδιο τρομοκράτησης των εργαζομένων εκ μέρους της Διεύθυνσης εδώ και τρία χρόνια, η οποία έφτασε μέχρι του σημείου ανοιχτής παρέμβασης στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων. Οι συγκεκριμένες απολύσεις αποτελούν ξεκάθαρη εκδικητική κίνηση ενάντια στην συμμετοχή του ενός εκ των τριών εργαζομένων, του Α. Παυλίδη, σε αγωνιστικό-ταξικό σχήμα στο χώρο του εργοστασίου και τις σχέσεις των άλλων δύο με μέλη του σχήματος. Αποτελούν το πρώτο βήμα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» από τη Διεύθυνση της ΜΕΤΚΑ ενάντια στις αγωνιστικές αναζητήσεις των εργαζομένων του εργοστασίου η οποία ανάμεσα στα άλλα σηματοδοτήθηκε και από τη ανάδειξη του ταξικού σχήματος σε δεύτερη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου. Αποτελεί ένα χτύπημα ενάντια σε κάθε εργαζόμενο της ΜΕΤΚΑ, ενάντια στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά του δικαιώματα, ενάντια στην ίδια του την αξιοπρέπεια. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται ακριβώς της στιγμή που το Σωματείο Εργαζομένων έμπαινε στη μάχη της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τη νέα χρονιά.

 

Αποτελεί πρόκληση το προφορικό επιχείρημα της Διεύθυνσης ότι ο βασικός λόγος για τις απολύσεις είναι η οικονομική κρίση. Μόνο μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2009 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Μητυληναίου, στον οποίο η ΜΕΤΚΑ αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και κερδών, έφτασε τα 18,3 εκ. € ξεπερνώντας τα συνολικά καθαρά κέρδη όλου του 2008. Το δε ανεκτέλεστο της ΜΕΤΚΑ φτάνει αισίως τα 2,2 δις €.

 

Αποτελεί πρόκληση η κατηγορία της μειωμένης απόδοσης εκ μέρους της Διεύθυνσης, όταν μόλις δύο βδομάδες πριν βράβευσε τον ένα από τους τρεις εργαζομένους, τον Β. Καλατζή, για την δεκαετή προσφορά του στην εταιρία, ενώ η οι άλλοι δύο εργαζόμενοι ο Α. Παυλίδης και ο Κ. Βογιατζής έχουν συμπληρώσει 5 και 4 χρόνια στην εταιρία αντίστοιχα.

 

Οι συγκεκριμένες τρεις απολύσεις στην ΜΕΤΚΑ προστίθενται σε ένα γαϊτανάκι απολύσεων και τρομοκρατίας εκ μέρους των εργοδοτών σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να χρησιμοποιήσουν την οικονομική κρίση για να κατεδαφίσουν κάθε εργατικό δικαίωμα και συνδικαλιστική ελευθερία. Απέναντι σε αυτή την επίθεση η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων αποτελεί μονόδρομο. Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη των τριών συναδέλφων και την άμεση παύση των τρομοκρατικών πρακτικών της Διεύθυνσης της ΜΕΤΚΑ και του Ομίλου Μυτηληναίου.

 

16/2/2010

This entry was posted in Εργατικές ειδήσεις and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.