Επαναπρόσληψη συντρόφου στην επιχείρηση Bruno Coffee Stores

Ο απολυμένος σύντροφος βρήκε στήριξη τη πρώτη κιόλας στιγμή από το ΣΒΕΔΙ(Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων) αλλά και από αλληλέγγυους, πραγματοποιώντας έτσι συνεχόμενες παρεμβάσεις στα Ιωάννινα ακολουθούμενες από κείμενα, τρικάκια και πανό (πρώτη παρέμβαση ) . Σε ένδειξη αλληλεγγύης παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη ( παρέμβαση σε κατάστημα της αλυσίδας στη Θεσσαλονίκη), σε μαγαζί της ίδιας αλυσίδας, από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης. Τρεις εβδομάδες μετά την απόλυση του, ο σύντροφος επαναπροσλαμβάνεται και επιστρέφει στην εργασία του.

Ακολουθεί το κείμενο επαναπρόσληψης και η σχετική αφίσα:

“Η εργοδοσία της επιχείρησης “Bruno Coffee Stores” στα Ιωάννινα στις 22 Μαρτίου απέλυσε διανομέα συνάδελφό μας ,μέλος του σωματείου ΣΒΕΔΙ, επικαλούμενη τη γνωστή και εξοργιστική ,σε εμάς, καραμέλα των αφεντικών πως “έχει πέσει η δουλειά”.Οι πραγματικοί και ξεκάθαροι λόγοι της απόλυσης του συναδέλφου ήταν η συνδικαλιστική του δράση και στάση καθώς και οι νόμιμες διεκδικήσεις του γι’ αυτόν και για τους συναδέλφους του στην επιχείρηση (δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, μηχανάκι, βενζίνη).

imageΈπειτα από την απόλυση του συναδέλφου μας ακολούθησαν 4 μαζικές παρεμβάσεις (50-60 άτομα), 3 στα Ιωάννινα από το ΣΒΕΔΙ και αλληλέγγυο κόσμο και μία στη Θεσσαλονίκη από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης, έξω από καταστήματα της αλυσίδας Bruno, πετάχτηκαν τρικάκια, μοιράστηκαν κείμενα του σωματείου σε πελάτες και περαστικούς, κρεμάστηκαν πανό, φωνάχτηκαν συνθήματα. Έπειτα από 4 παρεμβάσεις, εκατοντάδες κείμενα και χιλιάδες τρικάκια, έγινε η επαναπρόσληψη του συναδέλφου μας.

Τα αφεντικά της επιχείρησης έπειτα από διαπραγματεύσεις με το διανομέα και μέλη του σωματείου, στις 14 Απρίλη επαναπροσέλαβαν το συνάδελφο, αφού ζητήσαμε να δεσμευτούν πως δεν θα απολύσουν άλλο συνάδελφο από την επιχείρηση, και μαζί με την επαναπρόσληψη ικανοποιήθηκαν και οι διεκδικίσεις του διανομέα που είναι και πάγια αιτήματα του σωματείου μας. Ποια είναι αυτα? Πλέον ο συνάδελφος εργάζεται με τον εξοπλισμό να παρέχεται απο την ίδια την επιχείρηση δηλαδή το μηχανάκι, τα αδιάβροχα, το μπουφάν και το κράνος. Τα έξοδα κίνησης, η βενζίνη, προστίθονται πλέον στα συνολικά έξοδα του καταστήματος και όχι από τη τσέπη του διανομέα καθώς και τα service στο μηχανάκι είναι αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης! Πέρα όμως από την ικανοποίηση όλων των παραπάνω, ο συνάδελφος συνεχίζει και εργάζεται με το ίδιο μεροκάματο που έπερνε και πριν την απόλυσή του όπως επίσης και με την καταβολή από την εργοδοσία ΟΛΩΝ των νόμιμων επιδομάτων-δώρων (δώρο Πάσχα, δώρο Χριστουγέννων, επίδομα καλοκαιριού, επίδομα αδείας κ.ά.).

Στην εποχή που διανύουμε,με την ανεργία αλλά και τη μαύρη εργασία να αυξάνουν, με τα κεκτημένα χρόνων των εργαζομένων να χάνονται σε μία νύχτα και με τα αφεντικά να “κόβουν και να ράβουν” στα μέτρα τους τις συνθήκες εργασίας και τα μεροκάματα των εργαζομένων η λύση σίγουρα δεν είναι να σκύψουμε το κεφάλι και να πούμε “δόξα το θεό που έχουμε δουλειά και βγάζουμε και ένα μεροκάματο”. Δε πρέπει να ενδώσουμε στους εκβιασμούς και τα διλλήματα των αφεντικών αλλά θα πρέπει να οργανωθούμε, εμείς οι εργαζόμενοι, σε σωματεία βάσης και να συλλογικοποιήσουμε τα προβλήματά μας, οριζόντια και αμεσοδημοκρατικά. Με συλλογικούς αγώνες των εργαζομένων μπορούν να κερδιθούν πολλά και να διεκδικήσουμε περισσότερα. Εξάλλου σκοπός δεν είναι να αλλάξουμε επάγγελμα αλλά να αλλάξουμε το επάγγελμα!”

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων

http://svedi2012.blogspot.gr/

This entry was posted in Σωματειακή δουλειά and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.