ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ Ανακοίνωση της Κλαδικής Επισιτισμού της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Ιωαννίνων

ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Ανακοίνωση της Κλαδικής Επισιτισμού της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Ιωαννίνων

            Στις 28 Απριλίου 2018, υπογράφτηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που αφορά μάγειρες, λαντζιέρηδες, σερβιτόρες/ους, ντελιβεράδες και άλλους.

Όταν μιλάμε για τον κορμό της οικονομίας, τον επισιτισμό αλλά και την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον τουριστικό κλάδο, είναι λογικό από πλευράς κράτους και αφεντικών αυτό το γεγονός να περνάει στα ψιλά. Γιατί στην ουσία με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, αποκαλύπτεται η ξεφτίλα των γραφειοκρατών συνδικαλιστών και η μεθόδευση της ακόμη μεγαλύτερης υποτίμησης των εργαζομένων.

Πανηγυρίζουν τα λαμόγια της Ομοσπονδίας γιατί πέτυχαν δήθεν αυξήσεις 35 σέντς στα ωρομίσθια, την ίδια ώρα που οι ξενοδόχοι και τα κάθε λογής αφεντικά, περιμένουν 30 εκατομμύρια τουρίστες το 2018. Μας δώσανε δυο ψίχουλα δηλαδή, από το μεγάλο φαγοπότι του καλοκαιριού που ήδη έχει ξεκινήσει. Μας λένε να ησυχάσουμε, γιατί ακόμη δεν έχουμε βγει από την κρίση, επομένως κάτι είναι κι αυτό, μικρή αυξησούλα και δουλίτσα να υπάρχει… Δε σφάξανε…

Στην ίδια σύμβαση όμως συμφώνησαν οι εποχικοί εργαζόμενοι να δουλεύουν αυτούς τους μήνες 7 ημέρες την εβδομάδα και όσες ώρες επιθυμεί ο εργοδότης αλλά να αμοίβονται για πενθήμερο και οκτάωρο και στο τέλος της σαιζόν ο εργοδότης θα τους δίνει τα χρωστούμενα ρεπό.   Οι ¨ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος¨ δεν απέχουν μόνο από την πραγματικότητα της δουλειάς, αλλά έχει βιδωθεί ο κώλος και το μυαλό τους στις καρέκλες που όλο και μεγαλώνουν, όλο και κατευθύνονται από τα κομματικά γραφεία.

Ποιο αφεντικό θα δώσει την υπέρβαση του ωραρίου και την μέρα ανάπαυσης;

Ποιο αφεντικό θα ¨διευθετήσει¨ τον χρόνο εργασίας και δεν θα εκβιάσει τον εργαζόμενο να δουλέψει κατω από οποιουσδήποτε όρους υπό τον φόβο της ανεργίας;

Στην πραγματικότητα η νέα σύμβαση έρχεται να βάλει την νομική ταφόπλακα στην ήδη αποδιαρθρωμένη εργασιακή καθημερινότητα. Όσα ισχύουν στους χώρους εργασίας, όσα κάνουν τα αφεντικά να πλουτίζουν, πλέον νομοθετούνται. Απλήρωτες υπερωρίες, απουσία ρεπό για όλη τη σαιζόν, εντατικοποίηση και ανασφάλιστη εργασία. Και η μαγική λέξη που τα κρύβει όλα αυτά είναι η ¨ΣΥΜΦΩΝΙΑ¨. Ότι δήθεν με την άμεση συμφωνία που κάνεις με τον εργοδότη, στο τέλος θα βρεθείς με περισσότερα φράγκα στην τσέπη. Όποιος όμως ξέρει μαθηματικά έκτης δημοτικού μπορεί να καταλάβει αυτό το ψέμα! Αυτή η ασυδοσία νομιμοποιείται με την συγκεκριμένη σύμβαση.

Οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές πανηγυρίζουν και χρυσώνουν το χάπι με τα ψιλά που εν τέλει ελάχιστοι εργαζόμενοι θα πάρουν. Οι κομματάρχες και η κυβέρνηση χαμογελούν, μπας και κερδίσουν ψηφαλάκια από αυτή την ιστορία. Κάποιοι μάλιστα-και καλά αντίθετοι- κάνουν και αγωνιστικούς ¨τσαμπουκάδες¨  με αφορμή αυτό αλλά το ένα τους μάτι κοιτάει στα επόμενα εκλογικά αποτελέσματα. Στο ίδιο καζάνι βράζουν. Και τα αφεντικά θα συνεχίσουν να κερδοφόρουν από το ξεζούμισμα των εργαζόμενων.

Συναδέλφισσες/οι ,εργάτριες κι εργάτες στον επισιτισμό ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας ως πρώτο ανάχωμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία, δημιουργήστε ακηδεμόνευτες εργατικές ομάδες, οργανωθείτε στα σωματεία βάσης, ξεπεράστε την χειραγώγηση του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού της ζητιανιάς και της υποταγής! Εμείς παράγουμε το ξακουστό ¨τουριστικό προϊόν¨, εμείς τους φέρνουμε τα κέρδη στο πιάτο αρα μόνο εμείς, οι εργαζόμενοι, μπορούμε αν το θελήσουμε συνειδητά, να τους χαλάσουμε το πανηγυράκι . Γιατί εν τέλει, η αξιοπρέπειά μας δεν θα την υπερασπιστεί ποτέ καμία σύμβαση.

ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΩΝ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ, ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΠΟ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 02/06 ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 21.00 ΣΤΟ ΚΟΥΡΜΑΝΙΟ

ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΝΟΥ ΕΣΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κλαδική Επισιτισμού

 

 

This entry was posted in Εργατική νομοθεσία. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *