Ανακοίνωση της ΕΣΕ Ιωαννίνων για την προσχηματική αύξηση μισθού

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
Τεταρτη 14/2/2019 Στην Περιφερεια 18:30

ΑΥΤΟΙ ΒΑΡΑΝΕ ΝΤΕΦΙ, ΕΜΕΙΣ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ;

Ανακοίνωση της ΕΣΕ Ιωαννίνων για την προσχηματική αύξηση μισθού

Έχουν περάσει ήδη 7 χρόνια από τη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η συνθήκη στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, τους κλάδους εργασίας επιδεινώνεται σταθερά. Πιο συγκεκριμένα η κατάργηση της υποχρεωτικής ισχύος των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων το Μάιο του 2012 αυτομάτως μείωσε τις απολαβές μέχρι και στο μισό, αφού πλέον ο κατώτατος μισθός ορίζεται από την κατακρεουργημένη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση η οποία κυριάρχησε σχεδόν παντού. Αυτό σημαίνει πως όποια εργατική διεκδίκηση έγινε στους κλάδους επί σειρά δεκαετιών πήγε περίπατο και οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ συνδικάτων – εργοδοσίας έπαψε να ισχύει θεσμικά και νομοθετημένα, παγιώνοντας τον έλεγχο του κράτους σε ότι αφορά τη διαμόρφωση των όρων και των συνθηκών της εργασίας. Με άλλα λόγια, οι αυξομειώσεις των μισθών βρίσκεται πλέον στα χέρια του κάθε υπουργού ή μάλλον καλύτερα του κάθε κομματικού σχεδιασμού.
Έκτοτε έχουν επέλθει μια σειρά αντεργατικών νόμων, βαριες φορολογησεις, περεταιρω πετσοκομα του βασικου μισθου, υπογραφη τριτου μνημονιου. Αλλα ταυτοχρονα ζησαμε εναλλαγες κυβερνησεων και προσώπων, που ολοι τους προεκλογικα υποσχεθηκαν φοροαπαλλαγές, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, εξόδους από τη κρίση, σκίσιμο μνημονίων σελίδα-σελίδα η και ολόκληρο και λοιπά ευφάνταστα αστεία. Κυβερνήσεις που άλλοτε παρουσιάζονται δεξιές άλλοτε δήθεν αριστερές, που αντιπολιτεύονται και κάνουν πως τάχα έχουν φιλολαϊκή ατζέντα και θα ακολουθούσουν διαφορετική στρατηγική για να προασπίσουν τα συμφέροντα του εργαζομένου, του ανέργου, του δυναστευμένου. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όταν τελειώνει το προεκλογικό σόου, γίνεται αντιληπτό ότι όσα πρόσωπα και αν περάσουν από τις καρέκλες της εξουσίας ο ρόλος του κράτους παραμένει ένας: η επέκταση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των αφεντικών,
Μια πιο επίκαιρη υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η τροποποίηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και αύξηση του κατωτάτου μισθού τη στιγμή που (τυχαία;) λόγος γίνεται για πρόωρες εκλογές. Μια κυβέρνηση που περίτρανα απέδειξε ότι είναι επάξια των προκάτοχων με τις συνεχείς μεθοδεύσεις της για την αφαίμαξη της εργατικής τάξης, “αναγκάζει” αφεντικά να μας πετάξουν πίσω ένα ξεροκόμματο απ’αυτα που βοήθησε να μας κλέψουν, Άλλο ένα ψηφοθηρικό τρικ που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ποσοστών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Κάνεις δε μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η αύξηση αυτή είναι διασφαλισμένη, ειδικά από τη στιγμή που ο βασικός μισθός είναι προδεδομένος με τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Επιπλέον, το επικοινωνιακό κρατικό παιχνίδι, δεν μπορεί να πείσει κανέναν, όταν με το ένα χέρι ¨χαϊδεύει¨ υποτίθεται τους εργαζόμενους και με το άλλο τους ρίχνει απανωτές σφαλιάρες, είτε με την μείωση του αφορολόγητου, είτε με την εντατικοποίηση και το ξεχείλωμα των ωραρίων. Οι φανφάρες των αυξήσεων, δεν άγγιξαν καθόλου τα αφεντικά, ειδικά στις χιλιάδες επιχειρήσεις που πληρώνουν με μαύρα μεροκάματα και προασφαλισμένη εργασία.
Αναμφίβολα δεν έχει χαριστεί τίποτα στους εργαζόμενους από το κράτος και το κεφάλαιο. Η καλυτέρευση των υλικών ορών της επιβίωσης έχει επέλθει μέσα από συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις, οργάνωση στα σωματεία και αντίσταση στους χώρους της δουλειάς. Δεν τρέφουμε καμία προεκλογική αυταπάτη, αντιθέτως προτάσσουμε τη ταξική πάλη με συναδελφικότητα και αλληλεγγύη, μακριά από κόμματα και τις υποσχέσεις τους. Για να πάρουμε πίσω ότι μας έκλεψαν και συνεχίζουν να μας κλέβουν αφεντικά μας: την ασφάλιση, το μισθό, τον ελεύθερο χρόνο, τις ζωές μας.

ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

This entry was posted in Κείμενα-αφίσες της ΕΣΕ and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.